Ελβετία: Άμεση αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής

Στροφή στην μεταναστευτική πολιτική της Ελβετίας και αλλαγή στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση σηματοδοτεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με το οποίο υπερψηφίστηκε με οριακή πλειοψηφία πρόταση για τον περιορισμό των μεταναστών.

Το «ΝΑΙ» στην πρόταση περί θέσπισης ανώτατου ορίου έλαβε την πλειοψηφία τόσο σε επίπεδο εθνικού πληθυσμού με ποσοστό 50,3% όσο και επίπεδο καντονίων.

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Ελβετίας Σιμονέτα Σομαρούγκα επισημαίνει τον κίνδυνο για την ελβετική οικονομία.

«Πρόκειται για μια ψήφο ενάντια στα πολιτικά κόμματα, την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα περισσότερα καντόνια ήταν αντίθετα με αυτή την πρωτοβουλία. 

Πρόκειται για ψήφο ενάντια στην οικονομία και τους οικονομικούς φορείς, ορισμένοι εκ των οποίων θα πρέπει να αναρωτηθούν για ποιο λόγο ένας σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων που τους υποστηρίζουν δεν τους υποστήριξαν πάνω σε ένα τόσο σημαντικό θέμα», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου αμέσως μετά την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

Η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ελβετίας περί ελεύθερης διακίνησης πολιτών που είχε συναφθεί το 2002 και ουσιαστικά οδήγησε μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων πολιτών να εγκατασταθούν στην Ελβετία, τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας θα εφαρμόσει άμεσα την πρόταση «ενάντια στη μαζική μετανάστευση» βάζοντας συγκεκριμένα όρια στον αριθμό εργαζομένων από το εξωτερικό που θα λαμβάνουν άδεια εργασίας και παραμονής στην χώρα των 26 καντονίων.


πηγή: euronews