Τρόικα: Τα θέλει όλα «εδώ και τώρα»!

Πλήρη απελευθέρωση σε όλα «εδώ και τώρα» ζήτησε η ομάδα Τόμσεν από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Στη χθεσινή σύσκεψη που διήρκεσε δυόμισι ώρες, οι δύο πλευρές διαπίστωσαν ότι διαφωνούν σχεδόν σε όλα... αφού το μόνο θέμα όπου η τρόικα δεν εξέφρασε αντιρρήσεις ήταν για το νέο καθεστώς αδειοδοτήσεων. 

Η Τρόικα αντιδρά έντονα και στο θέμα των μέτρων στήριξης των ενεργοβόρρων βιομηχανιών, που προωθεί η κυβέρνηση. Θεωρούν ότι υποκρύπτεται κρατική ενίσχυση και θεωρούν ότι η σωστή συνταγή είναι η πλήρης απελευθέρωση. 

Αντιθέτως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας protothema.gr από το υπουργείο Ανάπτυξης: 

- Για τα μέτρα του ΟΟΣΑ: από τα 329 μέτρα που προτείνει η τρόικα ζητά να εφαρμοστούν τα πάντα στο 100%. Η κυβέρνηση αντιπροτείνει ότι μπορεί άμεσα να προχωρήσει περίπου 240 από αυτά, εκ των οποίων το 85%-90% θα περιέχονται στο επόμενο νομοσχέδιο που θα καταθέσει. Επιδιώκει έτσι να μεταθέσει για αργότερα όσα θεωρεί πιο αμφιλεγόμενα. 

- Για το γάλα: το υπουργείο Ανάπτυξης παρουσίασε την πρόταση για να υπάρχει χαρακτηρισμός «γάλα ημέρας» που θα καταναλώνεται σε 1-2 μέρες από την παραγωγή του, «γάλα χαμηλής παστερίωσης» λίγων ημερών που θα εξαρτάται από την τεχνολογία που χρησιμοποιεί κάθε βιομηχανία και «υψηλής παστερίωσης». Η Τρόικα έδειξε να έχει επιφυλάξεις, γιατί θεωρεί ότι υποκρύπτεται προστατευτισμός και θέλει να επανεξετάσει το σχέδιο. 

- Για τα φάρμακα: η Τρόικα θέλει πλήρη απελευθέρωση και για τα φάρμακα αλλά και για τα φαρμακεία. Εγείρει νέο ζήτημα πιέζοντας να ανοίξει η αδειοδότηση και σε μη φαρμακοποιούς. 

- Για τις εμπορικές μισθώσεις: η Τρόικα εκφράζει αντιρρήσεις ως προς την ελάχιστη διάρκεια (τριετία) που θέσπισε η κυβέρνηση. 

- Για το κόστος Ενέργειας: Σύμφωνα με πληροφορίες ο κύριος Χατζηδάκης υποστήριξε πως το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και δεν μπορεί μια χώρα με ανεργία 28% να θεωρείται πως υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Επίσης τόνισε πως το υψηλό κόστος ρεύματος έρχεται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες περί φιλικών στην επιχειρηματικότητα αλλαγών, τονίζοντας πως «δεν μπορεί μια χώρα να έχει υπουργείο Βιομηχανίας και να μην έχει βιομηχανίες». Για το θέμα αυτό θα υπάρξει και ειδική σύσκεψη με την τρόικα την Τρίτη το πρωί στο υπουργείο ΥΠΕΚΑ, με τους υπουργούς κ. Μανιάτη και Χατζηδάκη. 

- Για τα βιβλία: η κυβέρνηση πρότεινε να υπάρξει απελευθέρωση για τα ξενόγλωσσα και φροντιστηριακά βιβλία, ενώ η ενιαία τιμή να ισχύει μόνο για την α΄ έκδοση στα λογοτεχνικά βιβλία. Η Τρόικα όμως αντέδρασε και σε αυτό και ζητά πλήρη απελευθέρωση για όλα. 

- Για ψωμί και λάδι: η κυβέρνηση δεν δέχεται να πωλείται ψωμί από κρεοπωλεία ούτε ελαιόλαδο σε πρόσμειξη με σπορέλαια. 

- Για την κατάργηση φόρων υπερ τρίτων και για το νέο μηχανισμό ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες, θα υπάρξει και νέος γύρος επαφών τις επόμενες μέρες.