Ανησυχία στην Ευρώπη από την άνοδο της Μαρίν Λεπέν - Μήνυμα προς την Ευρώπη της λιτότητας! (βίντεο)

Την ανησυχία του για την άνοδο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) της Μαρίν Λεπέν εξέφρασε ο ευρωπαϊκός Τύπος μετά τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία με κάποιες εφημερίδες να διακρίνουν «ένα μήνυμα προς την Ευρώπη» λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές.

H αποχή που άγγιξε το 40% τιμώρησε τους σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ, δίνοντας λίγα χαμόγελα αισιοδοξίας στην κεντροδεξιά και πλατιά χαμόγελα ικανοποίησης στην Μαρίν Λεπέν.

Ο ιταλικός Τύπος εξέφρασε την ανησυχία του για αυτή την «λαϊκιστική ώθηση» και ανέλυσε τις επιπτώσεις της για την Ευρώπη, με τις μεγαλύτερες εφημερίδες να προτάσσουν την προσωπική νίκη της προέδρου του FN Μαρίν Λεπέν, «η οποία έφερε σε πέρας το πολιτικό έργο το οποίο ο πατέρας της δεν είχε καταφέρει να επιτύχει», όπως τονίζει η Corriere della Serra.

«Η Λεπέν κατέβασε τους τόνους στην ξενοφοβική ρητορική και κατάφερε να απευθυνθεί στην ανησυχία των συμπολιτών της μπροστά σε μια απόμακρη Ευρώπη που δεν είναι πλέον αναγνωρίσιμη βάσει των ιδεωδών στα οποία ιδρύθηκε», σχολιάζει η εφημερίδα, η οποία βλέπει σε αυτό το «άλμα» της δημοτικότητας του FN «έναν λαϊκιστικό σεισμό» και «ένα μήνυμα για την Ευρώπη», λίγες εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές.

«Ο θρίαμβος της κυρίας με τα μαύρα ανοίγει τον δρόμο στους ευρωσκεπτικιστές», είναι ο τίτλος της La Stampa.

Η Repubblica αναφέρεται στο «χαστούκι για τον Ολάντ», του σοσιαλιστή γάλλου προέδρου, όπως και στη Γερμανία η Frankfurter Allgemeine Zeitung έχει τίτλο «Η αναμενόμενη ήττα» των σοσιαλιστών.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, «το Εθνικό Μέτωπο πανηγυρίζει την τρίτη θέση» στις δημοτικές εκλογές, ένα «χαστούκι» για τον Ολάντ.

Οι βρετανικές εφημερίδες επισημαίνουν την στροφή των Γάλλων προς τα δεξιά, υπογραμμίζοντας την απογοήτευση τους από την πολιτική των Σοσιαλιστών.

Ο ανταποκριτής στη Γαλλία του ραδιοφωνικού σταθμού BBC Radio 4 Κρίστιαν Φρέιζερ ανέφερε: «Οι σοσιαλιστές δεν πήγαν αρκετά μακριά, ούτε αρκετά γρήγορα» κυρίως σε ό,τι αφορά την ανεργία, το κόστος εργασίας, τη μείωση του χρέους, ενώ προέβλεψε «έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό τις επόμενες εβδομάδες».

Ο τίτλος της Daily Telegraph αναφερόταν στην ικανοποίηση της Λεπέν και στο «ιστορικό» ποσοστό της Ακροδεξιάς.

Και η El Pais στην Ισπανία υπογράμμισε το «ιστορικό» άλμα του FN χάρη «στο ανανεωμένο από τη Λεπέν αντισυστημικό και λαϊκιστικό του μήνυμα».

Για τη βελγική εφημερίδα Le Soir «δεν υπήρξε έκπληξη. Οι δύο φόβοι που τρέφαμε εδώ και εβδομάδες επιβεβαιώθηκαν. Η αποχή και η άκρα δεξιά είναι οι δύο μεγάλες νικήτριες του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών».

Η δημοσιογράφος Ζοέλ Μεσκένς διερωτήθηκε αν οι βουλευτές της δεξιάς «θα αντισταθούν στον πειρασμό να έρθουν σε συμφωνία με το Εθνικό Μέτωπο».

Γαλλικός Τύπος: Εδώ Τιτανικός!

Την αποτυχία της κεντροαριστερής και αριστερής συμπολίτευσης και προσωπικά του προέδρου Φρανσουά Ολάντ στη χθεσινή αναμέτρηση του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών και την εντυπωσιακή άνοδο του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, υπογραμμίζει ο γαλλικός Τύπος σήμερα.

«Δημοτικές (εκλογές): η απόρριψη», ήταν ο τίτλος της Figaro με φόντο την φωτογραφία του Ολάντ την ώρα που ψήφιζε.

Η Figaro στάθηκε στις επιτυχίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπογράμμισε ότι «δύο χρόνια μετά τις εκλογές του 2012, το κόμμα UMP της δεξιάς αντιπολίτευσης κέρδισε την εκλογική μάχη». Εκτιμά ότι η δεξιά, με τη συνεργασία των κεντρώων δυνάμεων, θα πάρει την εκδίκησή της, ύστερα από το «ροζ κύμα» των σοσιαλιστών του 2008, που της απέσπασαν πολλούς δήμους.

«Τιμωρήθηκε» ήταν ο τίτλος της Parisien, με μια παρόμοια φωτογραφία, ενώ στις εσωτερικές σελίδες ανέφερε ειρωνικά «Εδώ Τιτανικός!».

«Ψήφος δυσπιστίας» ήταν το σχόλιο της Umanite, η οποία σημείωσε στις εσωτερικές σελίδες ότι «ο χθεσινός πρώτος γύρος ήταν η πρώτη προειδοποίηση που εστάλη στην κυβέρνηση από τις κάλπες».

«Πλήγμα για την εκτελεστική εξουσία» τιτλοφόρησε το κύριο άρθρο της η La-Croix, υπογραμμίζοντας ότι «η Γαλλία έχει χωρισθεί στα δύο: ανατολικά γέρνει προς τα δεξιά, δυτικά προς τα αριστερά».

Η Liberation στάθηκε στην άνοδο του Εθνικού Μετώπου με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Τρόμος πάνω από τις πόλεις» με φωτογραφία της Μαρίν Λεπέν.

«Παρ' ότι ήταν προβλέψιμη, η τιμωρία είναι τελικά αυστηρή» υπογράμμισε η εφημερίδα στο σχόλιό της. «Το βράδυ του δεύτερου γύρου, ο Ολάντ θα πρέπει να εξετάσει τις συνέπειες μιας ψήφου που αφορά ξεκάθαρα τον ίδιο» πρόσθεσε η εφημερίδα. Στο άρθρο της, εκτίμησε ότι εάν επιβεβαιωθούν τα «δραματικά» για την αριστερά αποτελέσματα και στον δεύτερο γύρο ο Ολάντ πιθανόν θα προβεί σε έναν ανασχηματισμό για να δώσει μια «απάντηση στη δυσφορία των Γάλλων».

Σε συσπείρωση καλεί η Αριστερά

Την απόφασή τους να συσπειρωθούν μετά την εκλογική επιτυχία της Ακροδεξιάς ανακοίνωσαν τα κόμματα της γαλλικής Αριστεράς. Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αρλέμ Ντεζίρ.

Η απόφαση αυτή έχει στόχο να ενισχύσει τους υποψηφίους της δεξιάς έναντι αυτών του FN.

Αυτό θα συμβεί στην Ταρασόν και στη Σεν Ζιλ, δύο πόλεις στη νότια Γαλλία, επεσήμανε ο Ντεζίρ. Στην πρώτη πόλη το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 10% που απαιτείται και αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο.

Στη Σεν Ζιλ, η απόφαση αφορά στην απόσυρση της υποψηφιότητας του απερχόμενου σοσιαλιστή δημάρχου, ο οποίος στον πρώτο γύρο ήρθε στην τρίτη θέση με 23,14%, πίσω από το FN (42,57%) και τη δεξιά (25,36%).

Πρέπει «να κάνουμε τα πάντα για να εμποδίσουμε το FN να πάρει τις πόλεις», υπογράμμισε ο Ντεζίρ.

Παράλληλα, τα κόμματα της αριστεράς συμφώνησαν να συσπειρωθούν ενόψει του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών την Κυριακή. «Μαζί, αποφασίσαμε την πιο ευρεία συσπείρωση και καλώ να υπάρξει παντού αυτή η συσπείρωση και η ένωση των (εκλογικών) λιστών της αριστεράς. Διότι αυτή είναι η προϋπόθεση για την κινητοποίηση την επόμενη Κυριακή, είναι η προϋπόθεση για τη νίκη και κυρίως προϋπόθεση για τη δράση για χάρη των συμπολιτών μας για τα έξι επόμενα χρόνια» διευκρίνισε. 
πηγή: in.gr