Συνδιάσκεψη για το πρόγραμμα της "Ελιάς" στις ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές - H Ιδρυτική διακήρυξη

Με την παρουσίαση της πολιτικής διακήρυξης της "Ελιάς" του λογότυπου και του σήματος, καθώς επίσης και με τις ομιλίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και των επικεφαλής των κομμάτων, πρωτοβουλιών και κινήσεων που συμμετέχουν στο ενιαίο σχήμα, ξεκινά σήμερα η διήμερη πανελλήνια Συνδιάσκεψη για τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, στο ΣΕΦ.

Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Κυριακής με την ομιλία του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρτιν Σουλτς.

Ειδικότερα, οι αυριανές εργασίες ξεκινούν στις 12:00 το μεσημέρι με την προβολή μηνυμάτων-χαιρετισμών των: Sergei Stanishev, Προέδρου του ΕΣΚ, Hannes Swoboda, επικεφαλής της πολιτικής ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Antonio Gose Seguro, Γενικού Γραμματέα του Πορτογαλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος PS, Alfredo Perez Rubalcaba, Γενικού Γραμματέα PSOE.

Θα ακολουθήσει η παρουσίαση της πολιτικής Διακήρυξης, του λογότυπου και του σήματος του ενιαίου σχήματος της "Ελιάς".

Στις 14:00 θα ξεκινήσουν οι ομιλίες των επικεφαλής κομμάτων, πρωτοβουλιών, κινήσεων, συμμετεχόντων στη Συνδιάσκεψη που θα ολοκληρωθούν με την τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Θα έχουν προηγηθεί οι ομιλίες των: Γιάννη Βούλγαρη (Πρωτοβουλία των «58»), Παναγιώτη Βλάχου («Μπροστά»), Γιάννη Τούντα («Πολιτεία 2012»), Ηλία Μόσιαλου (επικεφαλής της «Δυναμικής Ελλάδας»), Γιάννη Ράπτη («Νέοι Μεταρρυθμιστές»), Νίκου Διακουλάκη («Πρωτοβουλία Β») και Ανδρέα Λοβέρδου (πρόεδρου της "Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα").

Οι εργασίες του Σαββάτου θα συνεχιστούν με τοποθετήσεις από μέλη των κομμάτων, των πρωτοβουλιών και των κινήσεων από όλη την Ελλάδα, που εκπροσωπούν και εκφράζουν διάφορους κοινωνικούς χώρους της Κοινωνίας των Πολιτών καθώς και τοποθετήσεις εκπροσώπων παραγωγικών και κοινωνικών φορέων.

Με αντικείμενο ειδικότερα τις Ευρωεκλογές και τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές, θα συνεχιστεί η δεύτερη ημέρα της Συνδιάσκεψης. Συγκεκριμένα, οι εργασίες ξεκινούν με την παρουσίαση της Διακήρυξης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις Ευρωεκλογές από την επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο και μέλος του Προεδρείου του ΕΣΚ, Συλβάνα Ράπτη.

Η Συνδιάσκεψη θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Μάρτιν Σουλτς, στις 19:00, ενώ θα έχουν προηγηθεί ομιλίες των επικεφαλής των κομμάτων, των πρωτοβουλιών και των κινήσεων, καθώς επίσης και ευρωβουλευτών, υποψηφίων Περιφερειαρχών, Δημάρχων, εκπροσώπων Παραγωγικών και Κοινωνικών Φορέων και Οργανώσεων, αλλά και συμμετεχόντων. 
 
Απών από τη Συνδιάσκεψη της «Ελιάς» ο Γ. Παπανδρέου

Δεν θα παραστεί στην αυριανή Συνδιάσκεψη της «Ελιάς» ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε. «Απολύτως αναγκαία η ανασυγκρότησης της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης» είπε, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί με την αυτοκατάργηση του ΠΑΣΟΚ.

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, το βράδυ της Παρασκευής ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο ευχαρίστησε για την πρόσκληση που του απηύθυνε και τον ενημέρωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη Συνδιάσκεψη.

Άλλωστε, τονίζεται στην ανακοίνωση, στο πρόγραμμα της Συνδιάσκεψης δεν προβλέπεται ομιλία ή χαιρετισμός του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ενώ δεν του έχει απευθυνθεί ούτε πρόσκληση με αυτή του την ιδιότητα, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, εξέφρασε τη θέλησή του να συνεχίσει να αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και την αλλαγή της χώρας με μεγάλες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, που θα υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και θα απαντούν στα μεγάλα διακυβεύματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Ευρώπη.

Ωστόσο, το διακύβευμα στο οποίο έχει χρέος να ανταποκριθεί η Δημοκρατική Παράταξη, ανέφερε ο Παπανδρέου στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, ούτε με την αυτοκατάργηση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να επιτευχθεί, ούτε με συνεννοήσεις μεταξύ προσώπων, κινήσεων και ομάδων, όπως συνέβη στην πορεία προς την Συνδιάσκεψη, παρά τις καλές προθέσεις πολλών στην προσπάθεια αυτή.

«Ως εκ τούτου, ο Γιώργος Παπανδρέου, ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την πρόσκλησή του να παραβρεθεί στην Συνδιάσκεψη και τον ενημέρωσε ότι, δεν θα συμμετάσχει σε αυτήν» καταλήγει η ανακοίνωση.

H  Ιδρυτική διακήρυξη της "Ελιάς"

«Η Δημοκρατική Παράταξη, η Ελιά, ανταποκρίνεται στο αίτημα της κοινωνίας για ενότητα της Κεντροαριστεράς. Αποτελεί συγχρόνως ένα σημαντικό βήμα για την ανασυγκρότηση και την ανανέωση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου» αναφέρεται στην ιδρυτική διακήρυξη του νέου φορέα που αποτελείται κόμματα, κινήσεις και ομάδες πολιτών υπό τον τίτλο «Ελιά», η οποία θα έχει τα δικά της σύμβολα και συνθήματα.

Σημειώνεται ότι η «Ελιά» δεν έχει μόνο παρόν αλλά και μέλλον, δεν δημιουργήθηκε δηλαδή για να πάρει μέρος στις ευρωεκλογές, αλλά «θα είναι παρούσα στις μάχες που έρχονται».

Στη διακήρυξη περιγράφεται η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα της κρίσης, στα βήματα που έχουν γίνει, και εκφράζεται αισιοδοξία για τη συνέχεια. Ειδικότερα αναφέρεται:

«Η βαθιά ύφεση υποχωρεί και το 2014 προβλέπεται να είναι η χρονιά της ανάκαμψης. Όμως, η ανάπτυξη πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα, με στέρεες βάσεις, για να ξανακάνει την Ελλάδα αυτοδύναμη και ουσιαστικά ισότιμη με την Ευρώπη», αναφέρεται στη διακήρυξη.

«Η αβεβαιότητα για το αύριο συνδυάζεται με την ανασφάλεια, που γεννά το πολιτικό κλίμα, που έχει διαμορφωθεί. Η τεχνητή πόλωση κυριαρχεί και τα κόμματα του μικρού και στείρου δικομματισμού, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το φόβο για το αβέβαιο μέλλον και το θυμό για τις πολιτικές και τα κόμματα που οδήγησαν στην κρίση.

Θεωρείται ότι η αντίθεση «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» είναι πλέον «ξεπερασμένη από τα πράγματα και ότι το σημαντικό ερώτημα σήμερα είναι: «τι κάνουμε από εδώ και πέρα,με ποιο πειστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα θα βγούμε οριστικά από την κρίση και θα ανασυγκροτήσουμε τη χώρα».

Τονίζεται επίσης ότι «χώρα χρειάζεται να αλλάξει ριζικά. Και αυτή η αλλαγή δεν είναι υπόθεση ενός μόνον κόμματος, το οποίο εκμεταλλευόμενο την πριμοδότηση του εκλογικού νόμου και τις ευκαιριακές συμμαχίες θα εξασφαλίσει μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η έξοδος από την κρίση και οι βαθιές τομές στην οικονομία, στο κράτος, στη διοίκηση, στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα απαιτούν εθνική συνεννόηση, ρεαλιστικό πρόγραμμα, σταθερότητα και επιμονή στην εφαρμογή. Για να σταθεί η χώρα, χρειάζεται μια ισχυρή δημοκρατική προοδευτική παράταξη».

Σχετικά με τον ρόλο της «Ελιάς», αναφέρεται: «Στην κρίσιμη και δύσκολη καμπή που βρίσκεται η χώρα, η Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη φιλοδοξεί να είναι φορέας ευθύνης και σταθερότητας, προωθητική δύναμη αλλαγής, παράταξη ενότητας, αλληλεγγύης και ελπίδας. Δεν αποβλέπει σε ρόλους δορυφορικούς του "μικρού δικομματισμού", ούτε περιορίζεται σε πολιτικές διαμαρτυρίας. Στόχος της είναι η προοδευτική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, η ανάκτηση της αξιοπιστίας της και της ισότιμης θέσης της στους κόλπους της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναφορά γίνεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της, με τις πολλές αδυναμίες, τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα, όπως και για τις πολιτικές λιτότητας που επέβαλαν οι συντηρητικές δυνάμεις και τις ανισότητες ανάμεσα στα κράτη μέλη, αλλά και στον τρόπο λήψης των αποφάσεων καθώς αυτές λαμβάνονται κυρίως από τις ισχυρές χώρες «με προκλητική υπέρβαση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων».

Επισημαίνεται ότι στην Ε.Ε. έχουν επικρατήσει «από τη μια, οι ευρωπαϊκές συντηρητικές δυνάμεις που επιβάλλουν μια λιτότητα χωρίς πολιτικές ανάπτυξης και απασχόλησης» και «από την άλλη, το μέτωπο του λαϊκισμού και του ανορθολογικού αντιευρωπαϊσμού». Προστίθεται ότι υπάρχει ο «διπλός στόχος» της αντιστροφής αυτής της διαλυτικής πορείας: «ούτε λιτότητα, ούτε λαϊκισμός».

Σχετικά με την ανάληψη από την Παράταξη (η λέξη ΠΑΣΟΚ δεν αναφέρεται ούτε μια φορά στο κείμενο) της ευθύνης για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφέρεται: «Πέντε χρόνια τώρα, κάθε μέρα, οι Έλληνες στηρίζουμε την απόφασή μας να είμαστε στο Ευρώ και στην Ευρώπη. Κανείς δεν μας το επέβαλε. Ήταν απόφαση πατριωτικού ρεαλισμού και ιστορικής αυτογνωσίας. Ήταν απόφαση διεκδίκησης και όχι παθητικής συμμόρφωσης. Η συμμετοχή μας στο Ευρώ και στην Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομική επιλογή. Είναι εθνική στρατηγική. Η ανασυγκρότηση της χώρας μας είναι ενταγμένη στην προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Αναφορά γίνεται και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τονίζεται: «Μπροστά στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, εκφράζουμε και την στήριξή μας σε σχήματα αυτόνομα, αξιόπιστα, που αναδεικνύονται μέσα από πρωτοβουλίες των ίδιων των τοπικών κοινωνιών, με ανθρώπους καταξιωμένους, με διάθεση και θέληση για προσφορά».

Σχετικά με τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Βασικές μας αξίες είναι ένα ανεξάρτητο και αποτελεσματικό κράτος, ένα κράτος δικαίου που σέβεται τα δικαιώματα, και τις ελευθερίες, η αντίσταση στον εκφασισμό της κοινωνίας, η πραγματική ισότητα των φύλων, η αποδοχή της διαφορετικότητας. Αλλά και η εμπέδωση ενός κλίματος ασφάλειας ως πρωταρχικό δικαίωμα του πολίτη. Χρέος μας είναι να διασφαλίσουμε την Κοινωνική Συνοχή και να αποκαταστήσουμε αδικίες, να προωθήσουμε την αλληλεγγύη ανάμεσα στις γενιές, να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους ανθρώπου στη χώρα μας».

Τονίζεται επίσης ότι οι στόχοι της «Ελιάς» συνδέονται «με ένα που θα αποκαταστήσει την φορολογική δικαιοσύνη και την ορθή κατανομή των πόρων υπέρ της Ανάπτυξης και της Κοινωνίας».

Προωθείται δε, «ένα νέο Εθνικό Παραγωγικό Μοντέλο βασισμένο στην συνεργασία του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα, στην τόνωση της επιχειρηματικότητας, στην αξιοποίηση στο έπακρο των ενδογενών μας πόρων».

Τονίζεται επίσης ότι: «Η Ελιά, η Δημοκρατική Παράταξη συγκροτείται μπροστά στις Ευρωεκλογές και στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Στοχεύει πρώτιστα σε αυτές, για να συμβάλλει στην Ευρώπη που οραματιζόμαστε, για να στηρίξει τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς. Όμως η Ελιά, η Δημοκρατική Παράταξη πέρα από το παρόν, ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ».

«Όλοι μαζί συγκροτούμε το μέτωπο εναντίον της δημαγωγίας, της συνωμοσιολογίας, του λαϊκισμού, της μιζέριας, της ηττοπάθειας, της αδράνειας. Η Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη είναι νέο ξεκίνημα, ένα σημαντικό βήμα. Θα είναι παρούσα στις μάχες που έρχονται. Θα βγει απ' αυτές ενισχυμένη, πιο δυνατή και πιο ώριμη», καταλήγει η διακήρυξη.