ΔΝΤ: Πιθανόν να χρειαστεί η Ελλάδα νέα βοήθεια

Παρά την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, την οποία χαρακτήρισε θετικό γεγονός, ο διευθυντής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Ρεζά Μοκατάμ είπε ότι πιθανόν η Ελλάδα να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση τα επόμενα δύο χρόνια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη διαχείριση του ελληνικού δημοσίου χρέους, και τις ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον τόνισε:

«Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ μεγάλες. Πολύ μεγαλύτερες από τα κεφάλαια που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές».

Σ’υμφωνα με τον κ. Μογκαντάμ, υπάρχει η δέσμευση της Ελλάδας, από το τέλος του 2012 για παροχή βοήθειας προς τη χώρα μας για όσο διάστημα αυτή εφαρμόζει με συνέπεια το Πρόγραμμα.

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ είπε ότι η Τρόικα θα αποφασίσει για τις ανάγκες της Ελλάδας μετά το καλοκαίρι, κάτι που σημαίνει ότι η νέα επιθεώρηση θα καθυστερήσει, όπως ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση, και η οποία έχει υποσχεθεί ότι θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της και θα υλοποιήσει τις αρχές του Προγράμματος.

Ο κ. Μοκαντάμ προσπάθησε να πάρει τα εύσημα για το ΔΝΤ αναφορικά με την ελληνική έξοδο στις αγορές λέγοντας ότι οφείλεται στην επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής. Επίσης, πρόσθεσε, οφείλεται στην δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Τόνισε χαρκατηριστικά ότι «η Ελλάδα εφάρμοσε πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις για να σταθεροποιήσει την οικονομία της. Η δημοσιονομική προσαρμογή στη χώρα είναι η μεγαλύτερη που έγινε στην Ευρώπη».

Σε ένα άλλο σημείο των δηλώσεων του, ο κ. Μοκαντάμ είπε ότι έχει συμφωνηθεί πλαίσιο από το Νοέμβριο του 2012 το οποίο προσδιορίζει πως η Ελλάδα θα μειώσει τα ελλείμματα της και η Ευρώπη θα φροντίσει να παραμείνει το ελληνικό χρέος σε συγκεκριμένα επίπεδα.
πηγή: mignatiou.com