Η Λαϊκή Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ κατακτώντας τον τίτλο της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο

Η Λαϊκή Κίνα είναι έτοιμη να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες κατακτώντας τον τίτλο της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο... πολύ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία.
Οι ΗΠΑ έχουν την παγκόσμια πρωτιά από το 1872, όταν ξεπέρασαν τη βρετανική οικονομία. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούσαν ότι η Κίνα θα βρεθεί στην πρώτη θέση το 2019.

Τα νέα στοιχεία προέρχονται από το Πρόγραμμα Διεθνούς Σύγκρισης (ICP) της Παγκόσμιας Τράπεζας και καταδεικνύουν το τι μπορεί να αγοράσει το χρήμα σε κάθε χώρα.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Κίνα θα αναπτυχθεί κατά 24% την περίοδο 2011-2014, ενώ οι ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθούν την ίδια περίοδο μόνο κατά 7,6%. Έτσι, πιθανώς η Κίνα να ξεπεράσει από εφέτος σε μέγεθος την αμερικανική οικονομία!

Το εύρος της οικονομίας της Κίνας ανερχόταν το 2011 στο 87% του μεγέθους της αμερικανικής οικονομίας στις αξιολογήσεις με βάση τις ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης.

Βάσει των ίδιων στοιχείων, η Ινδία γίνεται η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία, ενώ μέχρι πρότινος βρισκόταν στη 10η θέση.

Η Ρωσία, η Βραζιλία, η Ινδονησία και το Μεξικό περιλαμβάνονται στις 12 μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως.

Αντίθετα, οι υψηλές τιμές και η χαμηλή ανάπτυξη ώθησαν τη Βρετανία και την Ιαπωνία σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα του 2005, ενώ η Γερμανία βελτίωσε λίγο τη συγκριτική της θέση και η Ιταλία έμεινε στάσιμη.