Πορτογαλία: Διαδηλώσεις κατά της λιτότητας

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Λισαβόνα και στις μεγάλες πόλεις της Πορτογαλίας εορτάζοντας την Εργατική Πρωτομαγιά και διαδηλώνοντας εναντίον της πολιτικής λιτότητας ... η οποία εφαρμόζεται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος οικονομικής στήριξης της χώρας, το οποίο τυπικά λήγει σε δύο εβδομάδες.

«Αρκετά με την πολιτική λιτότητας», «πρέπει να αγωνιστούμε εναντίον αυτών που μας ληστεύουν», «ποτέ πια φασισμός», φώναζαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στη Λισαβόνα κρατώντας στα χέρια κόκκινα γαρίφαλα — το σύμβολο της επανάστασης που έδωσε τέλος στη δικτατορία του Σαλαζάρ.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν από μόλις 40 χρόνια οι Πορτογάλοι γιόρτασαν την πρώτη τους Πρωτομαγιά ελεύθεροι», δήλωσε η Ρακέλ Βαρέλα, η οποία πήγε στη συγκέντρωση μαζί με τα παιδιά της, μία εβδομάδα μετά τους εορτασμούς για την 40ή επέτειο της αποκατάστασης της δημοκρατίας.

Στην πρωτεύουσα έγιναν δύο χωριστές συγκεντρώσεις, στις οποίες κάλεσαν τα συνδικάτα UGT και CGTP, που πρόσκεινται στους σοσιαλιστές και στους κομμουνι
στές αντίστοιχα.

Οι παραδοσιακές συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά μετατράπηκαν σε μια διαδήλωση εναντίον της λιτότητας δύο εβδομάδες πριν η Πορτογαλία απαλλαγεί από την κηδεμονία των διεθνών πιστωτών της.

«Δεν νομίζω ότι η Πορτογαλία κατάφερε να βγει από το πρόγραμμα λιτότητας. Αντίθετα έχει δεσμευτεί σε ένα είδος προγράμματος περιοριστικής πολιτικής το οποίο θα διαιωνίζεται», είπε η Μαρία Ροντρίγκες, η οποία κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε το σύνθημα «η ανασφάλεια δεν κάνει ρίμα με την αλληλεγγύη». Άλλοι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως «δεν θέλουμε το ΔΝΤ» και «κάτω τα χέρια από τους μισθούς μας».

Χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση του ΦΠΑ για το 2015, κατά 0,25%, ή κατ' ανώτατο όριο στο 23,25%, όπως και μια αύξηση κατά 0,2% των εισφορών των εργαζομένων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.