Το σχέδιο του Βερολίνου για νέο γύρο λιτότητας

Μόλις μία εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέρχεται με εκβιαστικό δίλημα, αποκαλύπτοντας το σχέδιο του Βερολίνου για την Ελλάδα: Αν η χώρα επιθυμεί παραμονή στο ευρώ θα χρειαστεί νέο δάνειο και συνέχιση της πειθαρχίας στην τρόικα

Σύμφωνα με συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιοδικό «Focus», το δάνειο θα είναι ύψους πιθανότατα κάτω των δέκα δισ. ευρώ, ενώ προϋπόθεση για τη χορήγησή του αποτελεί η συνέχιση των όρων της τρόικας.

«Στα τέλη του 2012 ψηφίσαμε το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Τότε ήταν σαφές ότι θα διαρκούσε δύο χρόνια και ότι η Ελλάδα μετά από αυτό δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί πλήρως από τις αγορές. Το χρέος της Ελλάδας, σύμφωνα με τις προγνώσεις της τρόικας, θα φτάσει το 2022 σε επίπεδο που θα μπορεί να χαρακτηριστεί βιώσιμο. Γι' αυτό ενδεχομένως η Ελλάδα να χρειαστεί ακόμη μία φορά περιορισμένη βοήθεια. Προϋπόθεση θα ήταν βεβαίως να συνεχίσει να εκπληρώνει τους όρους του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

Παράλληλα, ο γερμανός υπουργός τόνισε ότι αν η χώρα επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ, η μεταρρυθμιστική διαδικασία είναι απαραίτητη.

«Ριζικές μεταρρυθμίσεις»

Σε ερώτηση πάντως πόσο οι χώρες υπό κρίση μπορούν ακόμη να αντέξουν τις ριζικές μεταρρυθμίσεις, ο κ. Σόιμπλε απάντησε: «Για τον ελληνικό λαό οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται με μεγάλη επιβάρυνση, ακόμη και με δυσχέρειες, αυτό δεν αμφισβητείται.

Γι' αυτό θα πρέπει να έχουμε και πολλή κατανόηση. Αλλά αυτό δεν βοηθά σε κάτι: ο ελληνικός λαός πρέπει να περάσει αυτήν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία αν η χώρα θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Οι Έλληνες αποφασίζουν μόνοι τους για το μέλλον τους. Μια νομισματική ένωση όμως μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν όλοι τηρούν τους κοινούς κανόνες».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών σχολίασε πως «οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, όπως είναι γνωστό και έχει δεχθεί και το τελευταίο Eurogroup, είναι καλυμμένες μέχρι τα μέσα του 2015. Για την περίοδο 2015-2016 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό από τα αποτελέσματα της τραπεζικής δοκιμασίας που θα διενεργήσει η ΕΚΤ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

ΣΥΡΙΖΑ: Η μνημονιακή πραγματικότητα

Με αφορμή τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση:

«Ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει νόθα στηρίγματα για να αποφύγει τις κάλπες και τη λαϊκή ετυμηγορία, οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως του κ. Σόιμπλε, αλλά και η έκθεση του ΔΝΤ προσγειώνουν στη σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα.

» Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει ούτε την πρόσδεσή της σε μία καταστροφική πολιτική που εξοντώνει τον ελληνικό λαό και συνεπάγεται τη λήψη νέων αντικοινωνικών μέτρων, ούτε ότι το δημόσιο χρέος, που αποτελεί το πρόσχημα των μνημονίων, δεν καθίσταται σε καμία περίπτωση βιώσιμο.

»Επικοινωνιακές και μόνο κινήσεις, όπως ο φημολογούμενος ανασχηματισμός, δεν μπορούν να διορθώσουν την εικόνα κυβερνητικής αποσύνθεσης».
πηγή: thepressproject.gr