Αντεπίθεση ΠΑΣΟΚ σε εισαγγελείς και ΣΥΡΙΖΑ για τη δικογραφία των υποβρυχίων

Σηκώνουν τους τόνους στο ΠΑΣΟΚ σχετικά με το θέμα της δικογραφίας για τα υποβρύχια που σκέπτονται να ζητήσουν τη διενέργεια πειθαρχικής έρευνας κατά των εισαγγελέων Αντώνη Ελευθεριάνου και Πόπης Παπανδρέου , που υπογράφουν το έγγραφο που διαβιβάστηκε στη βουλή.

Σε πολιτικό ζήτημα αναγάγει ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή σχετικά με την υπόθεση των Υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ποινικής ευθύνης του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. «σκεφτόμαστε να ζητήσουμε πειθαρχική έρευνα από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η ενέργεια της κας Παπανδρέου είναι απαράδεκτη νομικά και εγείρει πολιτικό ζήτημα».

ΣΥΡΙΖΑ: «Η δικαιοσύνη έκρινε…»

«Η Δικαιοσύνη έκρινε ότι προέκυψαν στοιχεία προς διερεύνηση, περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης Βενιζέλου-Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση των υποβρυχίων και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και εκείνοι έκλεισαν τη Βουλή», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωσή του και στη συνέχεια αναφέρει «με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο αποδείχθηκε ότι Σαμαράς-Βενιζέλος, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, είναι συνέταιροι όχι μόνον στην καταστροφή του ελληνικού λαού και της χώρας, αλλά και στην διάπραξη ή τη συγκάλυψη των πιο σοβαρών εγκλημάτων κατά του δημοσίου. Όταν καταθέσαμε πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, κάποιοι μας είπαν ότι «εξυπηρετούμε συμφέροντα» και μας καλούσαν σε… μονομαχία.
Αφού ψήφισαν κατά της διερεύνησης- κάνοντας για άλλη μια φορά το σωματοφύλακα των ποινικώς υπολόγων πολιτικών τους εταίρων και των εαυτών τους, μας καλούσαν «να πάμε στον Εισαγγελέα». Το κάναμε. Θέσαμε υπ” όψιν της Εισαγγελίας Διαφθοράς όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, όπως προέκυψαν από τη συζήτηση στη Βουλή. Και με τα δεδομένα αυτά, η Δικαιοσύνη έκρινε ότι προέκυψαν στοιχεία προς διερεύνηση, περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης Βενιζέλου-Παπακωνσταντίνου. Κι εκείνοι έκλεισαν τη Βουλή!».

Κωνσταντοπούλου: Σώζουν τη χώρα ή σώζουν τον εαυτούλη τους;

Για το θέμα δήλωση έκανε και η υπεύθυνη της Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου:
«Αποκαλύπτονται περίτρανα οι προκλητικές και δύσοσμες αντιδημοκρατικές εργολαβίες της Κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, που εργάζονται συνεταιρικά εναντίον της διαφάνειας και υπέρ της συγκάλυψης ποινικών και πολιτικών ευθυνών, που βαρύνουν τους επιτελείς τους.

»Η διαδρομή της δικογραφίας για την υπόθεση των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αποτελεί επιτομή κοινοβουλευτικού και κυβερνητικού ξεπλύματος.

»Την ημέρα που η Κυβέρνηση έκλεισε άρον-άρον και αιφνιδιαστικά τη Βουλή (4/6/2014), καταγγείλαμε ότι αυτή η μεθόδευση, μεταξύ άλλων, εξυπηρετούσε την παραγραφή ή την εξοικονόμηση επιχειρημάτων παραγραφής υποθέσεων κακουργημάτων εις βάρος του Δημοσίου, στα οποία εμπλέκονται Κυβερνητικά πρόσωπα των Κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, αφού το κλείσιμο σήμαινε «το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της επόμενης (από την περίοδο 2009-2012) βουλευτικής περιόδου». Επισημάναμε, μεταξύ των υποθέσεων, τις υποθέσεις των εξοπλιστικών και των υποβρυχίων, καθώς και ότι πρωταθλητής στις υπό παραγραφή υποθέσεις είναι ο κ. Βενιζέλος.

»Σήμερα αποδεικνύεται με τον πιο αποστομωτικό τρόπο ότι η δικογραφία που αφορά τις ευθύνες Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου, όπως προκύπτουν από τα πρακτικά της Βουλής που, στις 20/12/2013 κατέθεσα, εκ μέρους της Κ.Ο, του ΣΥΡΙΖΑ, στην Εισαγγελέα Διαφθοράς, μολονότι διαβιβάσθηκε από τους αρμόδιους Εισαγγελείς προς τη Βουλή από τις 18/3/2014, κρατήθηκε διαδοχικά σε διάφορα συρτάρια και, όταν πια δεν μπορούσε να κρυφτεί, έκλεισαν την Βουλή, για να μην προλάβει να ασκήσει την αρμοδιότητά της: 4/6/2014 είναι η σφραγίδα που φέρει στο Πρωτόκολλο της Ειδικής Γραμματείας του Προέδρου της Βουλής. Από τις 30/5/2014 είχε διαβιβασθεί από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος την είχε κρατήσει στο συρτάρι του άνευ λόγου, διαρκούσης της προεκλογικής περιόδου, επί 1 ολόκληρο μήνα και, ειδικότερα, από τις 5/5/2014. Προηγουμένως, άλλον 1,5 μήνα είχε η δικογραφία κρατηθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Διαδρομή που θυμίζει σε πολλά τις δικογραφίες της Λίστας Λαγκάρντ (η οποία έκανε περίπου 1 μήνα να φθάσει στη Βουλή) και του Μνημονίου (που έκανε σχεδόν 3 μήνες να φθάσει στη Βουλή).

»»Από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης Υπουργών-μελών της Κυβέρνησης και, συγκεκριμένα, των Ευάγγελου ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας, και του Γεωργίου ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, πρώην Υπουργού Οικονομικών, κατά το χρονικό διάστημα από την 17-10-2010 και εξής», έκριναν οι αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

»Ας απαντήσουν τώρα, Σαμαράς, Βενιζέλος, Αθανασίου και λοιποί: σώζουν τη χώρα ή σώζουν τον εαυτούλη τους;»

Σ. Βούλτεψη: «Βάφτισαν τα πρακτικά δικογραφία»

«Βαφτίζοντας τα πρακτικά της Βουλής ‘δικογραφία’, στο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν, προκαλώντας θόρυβο γύρω από ένα ανύπαρκτο θέμα και μιλώντας για ‘εγκλήματα’ με τα οποία ουδόλως ασχολήθηκαν μετά τον Δεκέμβριο του 2013» αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ και σχολιάζει: «Συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την φαρσοκωμωδία, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να καλύψει τα κείμενα αμφισβήτησης της ηγεσίας του, που πλέον πέφτουν σαν βροχή. Εν μέσω άλλης μιας συνεδρίασης της Πολιτικής του Γραμματείας και καθώς κορυφώνεται η αγωνία για τη συνεδρίαση της ΚΕ (εκτός και αν αναβληθεί ξανά), η αξιωματική αντιπολίτευση σκιαμαχεί παριστάνοντας ότι… ναυμαχεί!».
Και η κ. Βούλτεψη καταλήγει λέγοντας: «Αυτή τη φορά χρησιμοποιεί τα ίδια τα πρακτικά της συνεδρίασης της Βουλής του Δεκεμβρίου 2013 για την υπόθεση των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά, για τα οποία προφανώς το Κοινοβούλιο όχι μόνο έχει λάβει γνώση, αλλά και έχει αποφανθεί αμετάκλητα μέσω ονομαστικής ψηφοφορίας. Ό,τι και να κάνουν, δεν πρόκειται να αποφύγουν την σκληρή κριτική των συνιστωσών τους για την καθήλωσή τους στις πρόσφατες εκλογές».

ΠΑΣΟΚ: «Άθλιες συκοφαντίες και σκευωρίες»

Απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε και το ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για τεχνάσματα της κ. Κωνσταντοπούλου: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζει ότι με τα παιδαριώδη δικονομικά τεχνάσματα της κ. Κωνσταντοπούλου «έκρινε» κάτι η Δικαιοσύνη, αυταπατάται ίσως αλλά δεν παραπλανά κανένα. Η εισαγγελία έκανε – στο επίπεδο του Αρείου Πάγου – το μόνο που μπορούσε να κάνει. Έστειλε πίσω στη Βουλή τα πολιτικά επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν καταγραφεί στα πρακτικά της Βουλής στις 18.12.2013 μαζί με τις αποστομωτικές απαντήσεις που είχε λάβει. Τίποτα άλλο. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να κινήσει οποιαδήποτε κοινοβουλευτική διαδικασία είχε στη διάθεση του παραπάνω από έξι μήνες: από το Δεκέμβριο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2014. Δεν έκανε όμως τίποτα».
Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ μιλάει για άθλιες συκοφαντίες και σκευωρίες του ΣΥΡΙΖΑ: «Νομίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα φόβιζε το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρο του μια ακόμη συζήτηση για άθλιες συκοφαντίες και σκευωρίες; Δεν έχει συνετιστεί επιτέλους, ώστε να εγκαταλείψει τη γραμμή αυτή; Όσο για την λήξη των εργασιών της κοινοβουλευτικής συνόδου, μπορεί να μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ την τελική του θέση; Ήθελε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και εξακολουθεί να θέλει τη διάλυση της Βουλής που θα σήμαινε και άμεση λήξη της συνόδου ή όχι;».

Εισαγγελία: «Τυπική διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή»

Από τις εισαγγελικές αρχές διευκρινίζεται προς τον γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ κ. Ρήγα ότι «πρόκειται για τυπική διαβίβαση της δικογραφίας και οι εισαγγελικές αρχές δεν έκαναν καμία προκαταρκτική εξέταση για τη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών απαγορεύεται ρητά από το νόμο και δεν μπορούν να διενεργήσουν ουδεμία έρευνα κατά πολιτικού προσώπου».