Η "ρευστότητα" και τα "κόκκινα δάνεια" στο επίκεντρο της συνάντησης κυβέρνησης - τραπεζιτών

Οι τρόποι συμβολής του τραπεζικού συστήματος στην ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και η επιτακτική ανάγκη διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, οι τραπεζίτες Μιχάλης Σάλλας πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Αλέξανδρος Τουρκολιάς Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Δημήτρης Ματζούνης Διευθύνων Σύμβουλος της Alfa Bank και Χρήστος Μεγάλου Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank.

Σύμφωνα με πληροφορίες τη συζήτηση μονοπώλησε το κρίσιμο θέμα των κόκκινων δανείων τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα νοικοκυριά. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ζήτησε από τους τραπεζίτες να επισπεύσουν την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων, προχωρώντας άμεσα στις αναδιαρθρώσεις των υπερχρεωμένων με στόχο τη μείωση του δανεισμού τους, τη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρήσεων μέσω των συγχωνεύσεων ανά κλάδο και την κατ' επέκταση προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε η αναδιάρθρωση των δανείων του Ομίλου Μαίλλη.

Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί φέρονται να υπογράμμισαν ότι όσο δεν αναδιαρθρώνονται οι προβληματικές επιχειρήσεις τόσο η οικονομία παραμένει παγιδευμένη.

Στη συζήτηση τέθηκε επίσης και το θέμα της επίσπευσης του κώδικα δεοντολογίας αλλά και των 22 οδηγιών που εξέδωσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος καλώντας τις τράπεζες να προχωρήσουν άμεσα τις διαδικασίες για την ενεργή και αποτελεσματική διαχείριση των προβληματικών επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων.

Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες ζήτησαν την επίσπευση της αλλαγής του πτωχευτικού κώδικα προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια, γραφειοκρατικά και ατέρμονων δικαστικών διενέξεων, με απώτερο σκοπό την ρύθμιση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των ισολογισμών.

Το στίγμα του σοβαρού προβλήματος των κόκκινων δανείων τα οποία έχουν ξεπεράσει στο σύνολό τους τα 80 δισ. ευρώ έδωσε με τις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας ο οποίος χαρακτήρισε το ζήτημα ιδιαίτερα σοβαρό.

Πλην του θέματος των κόκκινων προβληματικών επιχειρηματικών δανείων, σύμφωνα με πληροφορίες, τη σύσκεψη απασχόλησε το κρίσιμο με κοινωνικές διαστάσεις ζήτημα των κόκκινων και προβληματικών στεγαστικών δανείων.

Με βάση τραπεζικές πηγές από το σύνολο των 71 δισ. ευρώ στεγαστικά δάνεια, τα 10 δισ. βρίσκονται στην περιοχή «του βαθύ κόκκινου» και δεν εξυπηρετούνται πάνω από 1 χρόνο και επιπλέον 15 δισ. παραπέουν καθώς οι κάτοχοί τους έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα στο μηνιαίο εισόδημά τους και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην καταβολή των μηναίων δόσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κώδικας δεοντολογίας τον οποίο θα φέρει σε σε μορφή νόμου η κυβέρνηση και θα υιοθετηθεί από 1η/1/2015 αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο κουρέματος στα κόκκινα δάνεια όσον αφορά επιλεκτικές περιπτώσεις οι οποίες δεν μπορούν να αντιστραφούν.
euro2day.gr