Λαθραία φάρμακα από τα Σκόπια, πλημμύρισαν την Ελλάδα!

Έρευνα για σοβαρή υπόθεση λαθραίων φαρμάκων υψηλού κόστους, κυρίως για κάποιες μορφές καρκίνου, που διακινούνται παράνομα στην Ελλάδα, στην Ιταλία και σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης,
βρίσκεται σε εξέλιξη από την Οικονομική Αστυνομία.

Όπως διαπιστώθηκε μέχρι στιγμής, τα λαθραία φάρμακα εισάγονταν στη χώρα μας από φαρμακευτική εταιρεία ελληνικών συμφερόντων στα Σκόπια και στη συνέχεια, μεμονωμένα και σε μικρές ποσότητες, αποστέλλονταν κυρίως στην Ιταλία, αλλά και σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Η μεταφορά, η αποθήκευση και η διακίνηση γίνονταν από δύο μεταφορικές εταιρείες, στη Βάρη και στον Ασπρόπυργο, όπου πραγματοποιήθηκε έλεγχος στις 4-7-2014, από την Οικονομική Αστυνομία, μαζί με υπαλλήλους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων(Ε.Ο.Φ).

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος παραστατικών, από τα οποία προέκυψε η παράνομη εισαγωγή από τα Σκόπια και η προώθηση τους στην Ευρώπη.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, η συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία στα Σκόπια, παράγει φαρμακευτικά σκευάσματα (για θεραπεία κάποιων μορφών καρκίνου κ.α.), η αξία των οποίων τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά, είναι ιδιαίτερα υψηλή και σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, ανέρχεται σε κάποιες χιλιάδες ευρώ.

Από την έρευνα στην έδρα της εταιρείας στον Ασπρόπυργο, προέκυψε επίσης ότι παρέχονταν και υπηρεσίες αποθήκευσης φαρμάκων, χωρίς την απαιτούμενη άδεια από τον Ε.Ο.Φ., γεγονός που αποτελεί διοικητική παράβαση της φαρμακευτικής νομοθεσίας και τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο έως 100.000 Ευρώ.

Επιπλέον, από την παράνομη διακίνηση φαρμάκων, εκτός από τις ποινικές, προέκυψαν και φορολογικές παραβάσεις σχετικά με τη χονδρική πώληση φαρμάκων.

Ο υπολογισμός της αξίας των διακινούμενων φαρμάκων και των διαφυγόντων φόρων, για τουλάχιστον δύο χρόνια, που διενεργούνταν η παράνομη διακίνηση ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με τον Star Κεντρικής Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, το προανακριτικό υλικό μαζί με την έκθεση του Ε.Ο.Φ, θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και παράλληλα ο Ε.Ο.Φ. θα επιβάλει ανάλογες διοικητικές κυρώσεις.