Δηλώσεις Χαρδούβελη: Σταδιακή μείωση των έκτακτων φόρων

Σταδιακή εξάλειψη των έκτακτων φορολογικών μέτρων υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist, κάτι το οποίο όπως είπε θα επιτευχθεί με το χτίσιμο μιας σύγχρονης φορολογικής διοίκησης. «Θα προβούμε σε κρίσιμες αλλαγές στη φορολογική πολιτική και τη φορολογική διοίκηση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποκατασταθούν οι αδικίες προς όφελος των αδύναμων ομάδων.

Η χώρα χρειάζεται συναίνεση και όχι εκλογές, υποστήριξε ο κ. Χαρδούβελης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ας λέμε λιγότερα στην παρούσα φάση για εκλογές και περισσότερα για το μέλλον της χώρας μας» ώστε να βρεθεί κοινός τόπος, γιατί «η κρίση πρέπει να πάψει να μας διχάζει και να αρχίσει να μας ενώνει».

Σύμφωνα με τον υπουργό, όπως αναφέρει η imerisia.gr, το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται είναι το πρώτο στάδιο ενός ολοκληρωμένου μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού σχεδίου και το δεύτερο στάδιο έχει να κάνει με την προώθηση πολιτικών που δεν αποσκοπούν μόνο σε δημοσιονομικά αποτελέσματα αλλά και σε μείζονες μεταρρυθμίσεις, των οποίων οι πολίτες πρέπει να γίνουν κοινωνοί. Οι μεταρρυθμίσεις θα φέρουν την ανάπτυξη και κατ' επέκταση τη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Ο ίδιος έκανε λόγο για ανάγκη λελογισμένης και ισορροπημένης δημοσιονομικής πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση εστιάζει:
  1. Στην αύξηση της ρευστότητας από τις τράπεζες.
  2. Στην ανασυγκρότηση του ιδιωτικού τομέα και στις ρυθμίσεις για το ιδιωτικό χρέος.
  3. Σε στοχευμένες παρεμβάσεις στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών.
  4. Στη μείωση της γραφειοκρατίας και στη μεγαλύτερη ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών των πολιτών και επιχειρήσεων με το Δημόσιο, μέσω της δημιουργίας απλού και φιλικού φορολογικού συστήματος για την επιχειρηματικότητα.
  5. Σε πρωτοβουλίες για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, χαρακτηρίζοντας κρίσιμο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που θα φέρει επενδύσεις και απασχόληση. Μάλιστα, ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι «δεν πρέπει να χάσουμε τη γενιά που εκπαιδεύσαμε και φεύγει στο εξωτερικό».
Στο φορολογικό πεδίο ο κ. Χαρδούβελης έδωσε έμφαση στις νέες ελεγκτικές πρακτικές και τα νέα ηλεκτρονικά όπλα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως:
  • Ηλεκτρονική διασύνδεση σε πραγματικό χρόνο της φορολογικής διοίκησης με τις ταμειακές μηχανές ή το περιουσιολόγιο του κάθε φορολογούμενου.
  • Υιοθέτηση όλων των μέτρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου (συστήματα εισροών-εκροών, GPS, X-rays).
  • Εξορθολογισμό του ποινολογίου ώστε να μην καταλογίζονται πρόστιμα με μηδενική εισπραξιμότητα.
  • Ανταμοιβή των συνεπών φορολογούμενων