Η "καταστροφή" του Μνημονίου με... αριθμούς

Στοιχεία που προκαλούν σοκ ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τις συνθήκες φτωχοποίησης των πολιτών της Ελλάδας, τις οποίες επέφερε η εφαρμογή των Μνημονίων. Σχετική έρευνα που πραγματοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, βλέπε Οικονονικό Δελτίο 39, δείχνει τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ελληνικά νοικοκυριά, εξαιτίας των εφαρμοζόμενων πολιτικών λιτότητας, στη διάρκεια των ετών 2008 - 2012. Ειδικότερα, ως φαίνεται, αυξήθηκαν με καλπάζοντες ρυθμούς οι οικογένειες που ζουν σε "χαμόσπιτα", αυξήθηκαν δραματικά τα νοικοκυριά που επιβιώνουν με λιγότερα από 750 ευρώ τον μήνα, ενώ, πλέον, η Ελλάδα έχει μετατραπεί από χώρα υποδοχής μεταναστών σε χώρα... εξαγωγής νέας γενιάς μεταναστών.

Αναφορικά με τη στέγαση των οικογενειών, σημαντικός φαίνεται να είναι ο αριθμός των νοικοκυριών που έχει υποστεί αρνητική μεταβολή στη στεγαστική του κατάσταση, ενώ αρκετά νοικοκυριά τελούν υπό καθεστώς δυνητικής επισφάλειας ως προς τη δυνατότητα διατήρησής της, είτε λόγω των οικονομικών βαρών επί των ιδιόκτητων κατοικιών τους είτε γιατί διαβιούν σε παραχωρημένες κατοικίες, των οποίων η παραχώρηση δύναται να σταματήσει να υφίσταται, αναφέρει η έκθεση της ΤτΕ.

Η φτωχοποίηση με... στοιχεία

Την ίδια ώρα, υπολογίζεται ότι το 2012 περισσότεροι από 27.000 άνθρωποι έχασαν το σπίτι τους, αριθμός κατά 71% μεγαλύτερος σε σχέση με το 2008, οπότε και οι καταγεγραμμένοι πολίτες με απώλεια κατοικίας ανέρχονταν στις 16.000.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως η φτωχοποίηση των νοικοκυριών είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, καθώς οι οικογένειες που επιβιώνουν με λιγότερα από 750 ευρώ τον μήνα (9.000 ευρώ ετησίως) ανέρχονται στο ποσοστό του 10,6% για το 2012, σε αντίθεση με το 4,8% που είχε καταγραφεί το 2008. Επιπρόσθετα, τα νοικοκυριά με μέσο εισόδημα άνω των 3.500 ευρώ τον μήνα μειώθηκαν από 22,3% το 2008, σε 12,2% το 2012. Ως εκ τούτου, στη λίστα με τα μέσα μηνιαία εισοδήματα στην Ε.Ε., η Ελλάδα βρέθηκε στη δεύτερη χαμηλότερη θέση για το 2012 με 9.500 ευρώ, με την Πορτογαλία να βρίσκεται στην πρώτη θέση (8.323 ευρώ) και την Ισπανία στην τρίτη θέση με 11.970 ευρώ, ενώ, την ίδια στιγμή, το μέσο εισόδημα για την Ε.Ε. των 27 κρατών ανερχόταν σε 15.325 ευρώ.

Υπογεννητικότητα
Η καθοδική εξέλιξη του πληθυσμού, τόσο ως προς τη φυσική του κίνηση όσο και ως προς τη μεταναστευτική του διάσταση, αποτελεί ένδειξη ότι η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία δημογραφικής υποβάθμισης. Ακόμη αναφέρεται πως στην περίοδο 2008-2012 παρατηρείται μείωση του πληθυσμού της χώρας, τόσο σε επίπεδο Ελλήνων όσο και σε επίπεδο ξένων υπηκόων. "Η Ελλάδα από χώρα υποδοχής μεταναστών από άλλες χώρες μετατρέπεται σε χώρα αποστολής μεταναστών σε άλλες χώρες", αναφέρει η μελέτη.