26 βουλευτές της ΝΔ ζητούν «ακατάσχετο» στις αγροτικές επιδοτήσεις

Άλλη μία ερώτηση, που ζητά το ακατάσχετο των αγροτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων για οφειλές ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών, κατέθεσαν 26 βουλευτές της ΝΔ, με επικεφαλής τον Ιορδάνη Τζαμτζή.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο ProtoThema.gr, αφορμή για την κατάθεση της ερώτησης προς τους υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, αποτελούν οι «αξιόπιστες φήμες» για την ύπαρξη εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας, με την οποία ζητείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να γίνεται παρακράτηση σε κάθε είδους ενισχύσεις και επιδοτήσεις προς αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς, για οφειλές τους προς τον ΟΓΑ.

Επίσης, οι βουλευτές καταγγέλλουν πως «η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες έχει σταματήσει να αποδίδεται από τις ΔΟΥ, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει έλεγχοι, επειδή υπάρχει η φήμη ότι θα σταλεί εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα ενημερώνει τις κατά τόπους ΔΟΥ, πριν την απόδοση του ΦΠΑ στους αγρότες, να παρακρατούν τις όποιες οικονομικές υποχρεώσεις έχουν οι αγρότες προς τον ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, κ.λπ.».

«Πρακτικές κατάσχεσης χρημάτων που δικαιούνται οι αγρότες, κρίνονται ως απαράδεκτες, άδικες, αλλά δημιουργούν και τεράστια προβλήματα σε οικογένειες που αγωνίζονται να επιβιώσουν. Οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς μας δεν θέλουν να αποφύγουν την πληρωμή των χρεών τους, αλλά ταυτόχρονα θέλουν να ζήσουν τα παιδιά τους και να συνεχίσουν την καλλιέργειά τους» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη ερώτηση κατά της παρακράτησης των αγροτικών ενισχύσεων είχαν καταθέσει, στις 8 Αυγούστου, 24 βουλευτές της ΝΔ, με επικεφαλής τη Φεβρωνία Πατριανάκου.