Οι εξελίξεις στην οικονομία οδηγούν σε εκλογές

Το «χαρτί» των πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο ετοιμάζεται να παίξει η κυβέρνηση Σαμαρά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους δανειστές της χώρας, προκειμένου να ξεπεράσει.. τον δύσκολο κάβο που έχει μπροστά της στην οικονομία και να αποφύγει ένα εκλογικό ναυάγιο τον Μάρτιο του 2015.

Σύμφωνα με τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ που κυκλοφορούν στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί ότι πλέον «τα νούμερα δεν βγαίνουν» και μόνο ένα θαύμα μπορεί να διασώσει την κυβέρνηση από τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας- που θα σημάνουν όμως και την κατάρρευσή της. Η φοροδοτική ικανότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων εξαντλείται και το διαπραγματευτικό «όπλο» των πρωτογενών πλεονασμάτων κινδυνεύει να… αδειάσει. Σε τρεις εβδομάδες από σήμερα θα φανεί αν και πώς μπορεί η κυβέρνηση να το χρησιμοποιήσει ξανά –και για τελευταία φορά ενδεχομένως– απέναντι στην τρόικα, αλλά και σαν επικοινωνιακό «πυροτέχνημα» προκειμένου να προσφύγει στις κάλπες.

Ενδεικτική της κυβερνητικής αμηχανίας ήταν η εμφάνιση του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί το προηγούμενο διάστημα. Αντί για αφετηρία αντεπίθεσης και βελτίωσης του πολιτικού κλίματος προκάλεσε απογοήτευση στους βουλευτές και στα κομματικά στελέχη της ΝΔ. Μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα η αίσθηση που έδινε το πρωθυπουργικό επιτελείο ήταν ότι ο κ. Σαμαράς θα προχωρούσε από το βήμα της ΔΕΘ σε συγκεκριμένες και ουσιαστικές εξαγγελίες. Την επόμενη ημέρα, όμως, ο ίδιος ήταν φειδωλός και γενικόλογος. Η κυβέρνηση δεν πήρε από την τρόικα το πράσινο φως για να προχωρήσει σε γενναίες εξαγγελίες, ώστε να αναστρέψει το πολιτικό κλίμα. Το ενδεχόμενο να προχωρήσει μονομερώς, δίχως την συμφωνία της τριμερούς απορρίφθηκε, καθώς δεν θέλησαν να ρισκάρουν μία επιδείνωση στις σχέσεις μαζί της. 
Διαψεύδει τα εκλογικά σενάρια ο Σαμαράς

«Όποιος σήμερα μιλάει για εκλογές ή δεν ξέρει από πολιτική ή δεν θέλει το συμφέρον του τόπου ή εξυπηρετεί δικά του συμφέροντα».

Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος χθες αργά το απόγευμα στο γραφείο του στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός, με αυτή του τη δήλωση, "φωτογράφησε" τον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν συνεχώς και επίμονα εκλογές.