Ο Ντράγκι πήρε τ' όπλο του και κήρυξε τον "πόλεμο" στο Βερολίνο - Δίνει το "φιλί της ζωής" στην "ετοιμοθάνατη" ευρωπαϊκή οικονομία - Θα βγει κερδισμένη η Ελλάδα;

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε ιστορική μείωση του επιτοκίου του ευρώ (στο 0,05% από 0,15%), κυρίως όμως ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιήσεων..
(Asset Backed Securities) ή ακόμα και κρατικών ομολόγων, ύψους 500 δισ. ευρώ.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να δώσει το φιλί της ζωής στην ευρωπαϊκή οικονομία που απειλείται με αποπληθωρισμό και ύφεση.

Με την πράξη της η ΕΚΤ εμμέσως προχωρά σε τύπωμα χρήματος, χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική και δίνει ρευστότητα στις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορέσουν να δανείζουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με φθηνότερο χρήμα.

Κερδισμένη από την επανάσταση του Ντράγκι απέναντι στη Γερμανία θα είναι κατ” αρχάς η ευρωπαϊκή οικονομία, αφού εμμέσως χαλαρώνει η λιτότητα. Ομως, όπως τόνιζαν οικονομολόγοι για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια για πέρασμα της Ευρώπης σε μακροπρόθεσμη και υγιή ανάπτυξη θα πρέπει να υπάρξει και δημοσιονομική χαλάρωση.

Θα μπορέσει η οικονομία και πολύ περισσότερο η ελληνική όπου σπανίζει η ρευστότητα να πάρει μπρος και να ενισχυθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης.

Το είπε εξάλλου και ο ίδιος ο Ντράγκι κατά την ομιλία του στο Τζάκσον Χολ των ΗΠΑ, όπου για πρώτη φορά έκανε λόγο επίσημα για την πρόθεσή του να ακολουθήσει αντισυμβατική πολιτική και να προχωρήσει στην ποσοτική χαλάρωση. Στους κερδισμένους συγκαταλέγονται επίσης οι τράπεζες, ιδίως της περιφέρειας οι οποίες θα μπορέσουν να αντλήσουν ρευστότητα και στη συνέχεια να δανείσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για να κάνουν επενδύσεις.

Στην ίδια πλευρά βρίσκονται οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αφού θα μπορέσουν επιτέλους να δανειστούν και μάλιστα με χαμηλότερα επιτόκια (υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα η ΕΚΤ είχε μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,10 στο 0,05% κάνοντας φθηνότερο το χρήμα).

Ετσι, θα μπορέσει η οικονομία και πολύ περισσότερο η ελληνική όπου σπανίζει η ρευστότητα να πάρει μπρος και να ενισχυθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης. Ο Ντράγκι δίνει το φιλί της ζωής στην άνυδρη ελληνική οικονομία που διψάει για ρευστότητα.

Συνακόλουθα αφού θα χρηματοδοτηθούν επενδυτικά σχέδια, η απόφαση Ντράγκι θα λειτουργήσει ευεργετικά στο μέτωπο της απασχόλησης και κατά συνέπεια θα μειωθεί η ανεργία.
Μεγάλη ώθηση αναμένεται να δώσει η ενέργεια της ΕΚΤ στα χρηματιστήρια, όπου σύμφωνα ,ε ορισμένες εκτιμήσεις η άνοδος για το ελληνικό το προσεχές διάστημα μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 30%, καθώς και στα ομόλογα.

Εν κατακλείδι ο Ντράγκι δίνει το φιλί της ζωής στην άνυδρη ελληνική οικονομία που διψάει για ρευστότητα.

Σε πολιτικό επίπεδο η ΕΚΤ ενισχύει με την απόφασή της τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχουν ταχθεί υπέρ της ανάπτυξης και της χαλάρωσης της λιτότητας.

Οι λεπτομέρειες της απόφασης της ΕΚΤ θα γίνουν γνωστές -όπως είπε ο Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου-και διευκρίνισε ότι οι αριθμοί που ακούστηκαν για το ύψος του προγράμματος (το Reuters έκανε λόγο για 500 δισ. ευρώ) συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι η απόφαση ελήφθη ομόφωνα, που σημαίνει ότι κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις της γερμανικής Μπούντεσμπανκ.

Πάντως, στη συνέντευξή του ο κ. Ντράγκι έριξε βολές κατά της Μέρκελ και τη γερμανικής έμπνευσης λιτότητα, λέγοντας πως οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να γίνουν φιλικές προς την ανάπτυξη.

Παράλληλα κάλεσε τις κυβερνήσεις να μη θυσιάσουν την πρόοδο που έγινε στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, αφού πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος με τη χαλάρωση της λιτότητας να παραμεριστούν και να ατροφήσουν οι μεταρρυθμίσεις.