JP Morgan: Περνούν οι τράπεζες τα stress tests

Συνεχίζουν να κυκλοφορούν τα σενάρια και οι εικασίες γύρω από τα πορίσματα των stress tests, αυτήν τη φορά με την JP Morgan να προβλέπει πως με βάση τα κριτήρια της Βασιλείας ΙΙΙ, όλες οι υπό εξέταση ευρωπαϊκές τράπεζες θα "περάσουν" τη δοκιμασία.
Με βάση σχετική έκθεση του οίκου, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας έχουν στη διάθεσή τους συνολικά ένα "μαξιλάρι" 6 δισ. ευρώ "διά παν ενδεχόμενον" (εφόσον επιβεβαιωθεί το δυσμενές σενάριο των πανευρωπαϊκών stress tests).

Παράλληλα, η Morgan Stanley αναφέρει σε έκθεσή της πως οι ελληνικές τράπεζες θα ενισχυθούν με ρευστότητα άνω των 9 δισ. ευρώ μέσω φθηνών δανείων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, καθώς θα κάνουν χρήση του 95% επί των 9,8 δισ. ευρώ που δικαιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος TLTRO. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Morgan Stanley, οι ελληνικές τράπεζες δικαιούνται φθηνά δάνεια έως 9,8 δισ. ευρώ, με την Τράπεζα Πειραιώς να δικαιούται 3,5 δισ. ευρώ, την Alpha Bank 2,4 δισ. ευρώ και τις Εθνική και Eurobank από 1,9 δισ. ευρώ καθεμία.

Χθες, πάντως, οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα δάνεισαν το Ελληνικό Δημόσιο, αγοράζοντας τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια που εξέδωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, από τα οποία το Δημόσιο άντλησε 1.138 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων που διενήργησε ο ΟΔΔΗΧ, ύψους 875 εκατ. ευρώ, υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 2,186 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,50 φορές. Δεκτές έγιναν προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 262,5 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2%, από 2,02% στην προηγούμενη έκδοση του Αυγούστου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η JP Morgan σε έκθεσή της, σε προσομοίωση άσκησης που διενήργησε για 34 ευρωπαϊκές τράπεζες, καμία δεν χρειάζεται κεφάλαια με βάση τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας CET1 και σταδιακή ενσωμάτωση της Βασιλείας III. Ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες αναφέρει ότι ξεπερνούν το "εμπόδιο" του 5,5% που είναι το κατώτατο όριο του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 στο δυσμενές σενάριο, όταν λαμβάνεται υπόψη η σταδιακή ενσωμάτωση της Βασιλείας III. Προβλέπει δε ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 θα υποχωρήσει στο 8,6% το 2016, από το επίπεδο του 16,6% που ήταν το 2013. Όταν, όμως, λαμβάνεται υπόψη η πλήρης ενσωμάτωση της Βασιλείας III, ο δείκτης για τις ελληνικές τράπεζες -κατά μέσο όρο- υποχωρεί στο 5,1% (κάτω δηλαδή από το όριο του 5,5%), έναντι 11,2% το 2013. Για τις Eurobank και Πειραιώς η JP Morgan εκτιμά ότι ο δείκτης CET1 υποχωρεί στο δυσμενές σενάριο και με πλήρη ενσωμάτωση της Βασιλείας III σε 3,1% και 4,6% αντίστοιχα, που αντιστοιχεί σε κεφαλαιακό κενό 890 εκατ. ευρώ και 544 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Παρασκευής αναμένεται η νέα αξιολόγηση της Standard and Poor's για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με οικονομικούς παρατηρητές να εκτιμούν πως δεν θεωρείται πιθανή μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την κλίμακα Β- όπου κατατάσσεται σήμερα, παρά μόνο μια αναβάθμιση του λεγόμενου "outlook" (των προοπτικών της οικονομίας). Υπενθυμίζεται ότι προ μηνός η Moody's αναβάθμισε την Ελλάδα στην κλίμακα Caa1, ακολουθώντας με υστέρηση 3 μηνών τη Fitch, η οποία είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα τον Μάιο στην κλίμακα B.

Η Standard and Poor's έχει επισημάνει ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Ελλάδας εάν σημειωνόταν ουσιαστικός ρυθμός ανάπτυξης.