Με την ισχνή πλειοψηφία των 155 «ΝΑΙ» πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Με 155 «ΝΑΙ» , 131 «ΟΧΙ» και 2 «παρών» η κυβέρνηση έλαβε τα ξημερώματα του Σαββάτου ψήφο εμπιστοσύνης.

Η ψηφοφορία διεξήχθη χωρίς εκπλήξεις, καθώς «ναι» ψήφισαν οι βουλευτές των κομμάτων της συμπολίτευσης και «όχι» οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Παρών» ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γρηγόρης Ψαριανός και η Κατερίνα Μάρκου, ενώ «ΟΧΙι» οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου, Μίμης Ανδρουλάκης και Χρήστος Αηδόνης.

Απόντες ήταν συνολικά 12 βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ο ανεξάρτητος Γιώργος Νταβρής, που απείχε από την ψηφοφορία, όπως και ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.

Στους 12 απόντες βρίσκονταν και η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Γιώργος Σταθάκης του ΣΥΡΙΖΑ, που δήλωσαν, όπως ανέγνωσε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, την πρόθεση τους να ψηφίσουν όχι, αλλά οι ψήφοι αυτοί δεν καταμετρούνται.

Σαμαράς: «μικρός Ναπολέοντας » ο Τσίπρας

Ολομέτωπη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην συζήτηση στην Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Αποκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «μικρό Ναπολέοντα» χαρακτήρισε πολιτική αθλιότητα όσα ανέφερε στην ομιλία του τονίζοντας ότι «δεν τρομοκρατείτε τους βουλευτές. Εκτοξεύετε λάσπη στον ανεμιστήρα και όταν σας ρωτάμε ποιος, πότε δεν κάνετε κουβέντα».

«Μετά από έξι χρόνια ύφεσης η ανάκαμψη άρχισε, η ανεργία πέφτει και τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη θα είναι πολύ ισχυρή. Και όλα αυτά όταν αναθεωρούνται προς τα κάτω οι προβλέψεις για την Ευρώπη. Η ανεργία θα πέσει κάτω από το 23% την επόμενη χρονιά και κάτω από 20% την μεθεπόμενη. Κάποιοι αυτά δεν θέλουν να τα ακούν γιατί τους στεναχωρούν» τόνισε στην συνέχεια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Είμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή, η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και δεν θα επιτρέψουμε να ξανακυλήσει πίσω. Ακούω το ένα ψέμα μετά το άλλο τη μία λανθασμένη πρόβλεψη μετά την άλλη. Η ψήφος εμπιστοσύνης δίνει την σταθερότητα που χρειάζεται για να βγούμε στο ξέφωτο και όχι για να δημιουργείται στους ξένους τις εντυπώσεις που σκοπίμως δημιουργήσατε σήμερα» υπογράμμισε για να σημειώσει ότι τα μνημόνια είναι τέλος.

«Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο μνημόνιο, δεν θα χρειαστεί άλλο πρόγραμμα αναγκαστικού δανεισμού. Έχουμε το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα στην Ευρώπη. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις. Δεν χρειαζόμαστε καν τα χρήματα από το τωρινό μνημόνιο. Μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο ενάμισι χρόνο νωρίτερα. Αυτός είναι ο στόχος μας αυτή είναι η στρατηγική μας. Φαίνεται και στην δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ που είπε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο και μπορεί να σταθεί μόνη της. Η Κριστίν Λαγκάρντ θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα μία προληπτική γραμμή χρηματοδότησης, αλλά αυτό ακόμη δεν έχει κριθεί. Η αποσύνδεση δεν πρέπει να είναι συγκρουσιακή. Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, αλλά θα είναι μεταρρυθμίσεις που εμείς προτείνουμε. Κάποιοι δεν το θέλουν σκέφτονται τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Τέλος ανακοίνωσε ότι οι δόσεις για τα χρέη προς το δημόσιο θα αυξηθούν στις 72 έως 100.

Τσίπρας: «Πρωθυπουργό ορισμένου χρόνου» ο Αντ. Σαμαράς

«Πρωθυπουργό ορισμένου χρόνου» χαρακτήρισε τον Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση για την πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, την Παρασκευή αργά το βράδυ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε να οδηγηθεί η χώρα συντεταγμένα σε πρόωρες εκλογές και κατόπιν να εκλεγεί ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ευρεία συναίνεση.

Κατηγόρησε δε γη κυβέρνηση και προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά, ότι επιδιώκουν να μείνουν για 4 ακόμη μήνες στις καρέκλες της εξουσίας, καθώς για την προεδρική εκλογή, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι η κυβέρνηση «ούτε με τα κιάλια» δε θα βρει τους 180 βουλευτές που χρειάζεται για να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.

Δεν είναι στο συμφέρον της χώρας η παραμονή της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στην
εξουσία, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε ζητά εκλογές για να διαχειριστεί τη μνημονιακή Ελλάδα, αλλά για να αλλάξει την Ελλάδα.

Διεμήνυσε εξάλλου πως καμία απόφαση της κυβέρνησης δε δεσμεύει μία μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας πως το μήνυμα αυτό απευθύνεται και στις Βρυξέλλες.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από την απελπισία της μπροστά στα αδιέξοδα και τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

«Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η αλλαγή θα έρθει μέσα από μια άλλη πολιτική. Εμείς είχαμε μια καλή ευκαιρία να παρουσιάσουμε ξανά τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και τόνισε πως «ο ελληνικός λαός έχει μάτια και βλέπει. Δεν καταπίνει και την κινδυνολογία, που εξαπολύεται πότε από τα τηλεοπτικά παράθυρα και πότε από το καφενείο της Βουλής».

«Στην αρχή μας καταγγείλατε για παροχολογία. Είναι παροχολογία η ανάγκη αντιμετώπισης της κρίσης. Είναι λεφτά υπάρχουν το να εξασφαλίσουμε ένα πιάτο φαΐ στους συμπολίτες μας; Ισχυρίζεστε ότι τώρα προετοιμάζετε την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Εσείς δεν λέγατε ότι το μνημόνιο ήταν καλό. Τότε γιατί ξαφνικά γίνατε αντιμνημονιακοί;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως η κυβέρνηση, με τις φοροελαφρύνσεις που εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός, «ξεπατικώνει» το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Βίντεο των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών στο YouTube Channel του Αντίκρυ