Ψήφο εμπιστοσύνης ζητάει η συγκυβέρνηση - Για «κίνηση απόγνωσης» μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής, με την έναρξη της νέας συνόδου της (την ερχόμενη εβδομάδα) θα ζητήσει η κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα, έναν μήνα πριν τη λήξη της θητείας του, τον Φεβρουάριο του 2015.

Η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης «γιατί η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει θεσμική σταθερότητα» δήλωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Σε άλλη ερώτηση, αν έχει σχέση και με την προεδρική εκλογή, η ίδια κυβερνητική πηγή απάντησε : «Δεν έχει καμία σχέση. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτεί υποχρεωτική συναίνεση, προβλεπόμενη από το σύνταγμα. Μέσα στις διαπραγματεύσεις που περνάμε, η Ελλάδα μέσα στις δυσκολίες που περνάμε και θα τις περάσουμε, έχει απέναντί της έλλειψη σοβαρότητας από την αξιωματική αντιπολίτευση . Δεν λέγανε συνέχεια ότι θα κάνουμε εκλογές ; 'Όχι όλα θα γίνουν όπως λέει το σύνταγμα και όπως είναι το σωστό και πρέπει» .

Βενιζέλος: Κινήσεις πολιτικής σταθερότητας

Αποφασίσαμε δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας και εθνικού στρατηγικού προσανατολισμού, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο». «Η πατρίδα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει σχέδιο που τη βγάζει από την κρίση και την πηγαίνει στην επόμενη μέρα» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

ΣΥΡΙΖΑ: «Κίνηση απόγνωσης» η ψήφος εμπιστοσύνης 

«Απεγνωσμένη προσπάθεια να κρατηθούν λίγους μήνες ακόμη στην εξουσία» χαρακτηρίζουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την κίνηση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η απόφαση των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου υπαγορεύθηκε από την ανάγκη να βρουν μία διέξοδο στις πολλαπλές πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση, από την τρόικα, την κοινωνία, τον ΣΥΡΙΖΑ και ενδοκυβερνητικές δυνάμεις.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η κυβερνητική κίνηση είναι μια κίνηση πανικού για να εκβιαστούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «την ψήφο εμπιστοσύνης να την δώσει ο λαός».

Άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η κίνηση αυτή θα προσδώσει περαιτέρω κύρος και αξιοπιστία στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ «καθώς είναι ηλίου φαεινότερο ότι πρόκειται να κίνηση κορυφής των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου που δεν αφορά τον λαό και γι αυτό οι βουλευτές και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ βρίσκονται πλέον όχι ενώπιον του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου αλλά ενώπιον του λαού»
ΚΚΕ: Ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμία ανοχή στην κυβέρνηση

Ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμία αναμονή, καμία ανοχή στην κυβέρνηση και τα πολιτικά παιχνίδια γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρεται σε σχόλιο του γραφείου τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Ο λαός θα τους αποπέμψει

«Την καταρρέουσα συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, δεν τη σώζει ούτε η επικοινωνιακή ψήφος εμπιστοσύνης των 156 ναι σε όλα βουλευτών της. Δεν θα ξεφύγουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ για την ψήφο εμπιστοσύνης που ανήγγειλε η κυβέρνηση.

«Δεν θα βρουν τους 180, θα γίνουν οι εκλογές, ο λαός θα τους αποπέμψει και η Ελλάδα θα ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία και οι Έλληνες τη ζωή που τους αξίζει»,δήλωσε ο κ. Κουίκ.

ΔΗΜΑΡ: Ομολογία αδυναμίας

Η «φυγή προς τα εμπρός» που επιχειρεί το κυβερνητικό επιτελείο - με ανοικτά τα κοινωνικά μέτωπα και την οικονομία στο τέλμα της ύφεσης- δεν είναι λύση. Είναι ομολογία αδυναμίας, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.