Αλ. Τσίπρας: «Εγγύηση σταθερότητας ο ΣΥΡΙΖΑ για τη χώρα» - (βίντεο)

Τα διλήμματα της συγκυρίας, όπως είπε ο Αλ. Τσίρπας, στο άνοιγμα των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι τα εξής: «Ή με τα Μνημόνια και την κρίση, η με τον λαό και την διέξοδο. Ή με το μνημόνιο, ή με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και τους ανεξάρτητους βουλευτές να πάρουν ανοιχτή και ξεκάθαρη θέση.

«Το απόλυτο αδιέξοδο της κυβερνητικής αυταπάτης ότι κάνοντας τον καλό μαθητή και εφαρμόζοντας κατά γράμμα το μνημόνιο, θα είχαμε την επιείκεια των πιστωτών και τη στοργή των αγορών» στιγμάτισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την έναρξη της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «η κυβέρνηση Σαμαρά ξεφουσκώνει με πάταγο και μαζί της ξεφούσκωσε ήδη η φούσκα του success story, το προεκλογικό επικοινωνιακό τέχνασμα της δήθεν εξόδου από το μνημόνιο και από το ΔΝΤ».

Έκανε λόγο για «πανικό» των κυβερνητικών εταίρων, πανικός που μεγάλωσε μετά τη παρουσίαση του προγράμματός του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ και «στάθηκε αρκετός ώστε να αναφανεί το πλήρες αδιέξοδο της εμμονής τους». Ο Αλ. Τσίπρας καταλόγισε τους κυβερνώντες ότι  δεν τους απασχολεί η επόμενη μέρα καθώς «το μόνο που τους νοιάζει, να παρατείνουν τη παραμονή τους στις καρέκλες της εξουσίας». Καθώς «διαισθάνονται ότι δε θα έχουν επόμενη μέρα, ούτε στα ίδια τα κόμματά τους,  γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνοι για τη χώρα» επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας την κυβέρνησης ότι προκειμένου να υπονομεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ, υπονομεύει την σταθερότητα στη χώρα.

Έκανε αναφορά στις κρίσιμες εξελίξεις στο διεθνές επίπεδο όπου επικρατή «κατάσταση γενικευμένης αστάθειας». Σχολίασε την παγίδευση της ευρωπαϊκής οικονομίας στην στασιμότητα και τον αποπληθωρισμό που απειλεί ακόμα και ισχυρές οικονομίες. «Κάτω από τη κοντόφθαλμη Γερμανική ηγεμονία, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία που ανακυκλώνει τη κρίση και θέτει στόχους στους οποίους καμία χώρα δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας πριν αναφερθεί εκτενώς στο  κυβερνητικό «προεκλογικό πυροτέχνημα ψεύτικης εξόδου από το μνημόνιο και τρία ταξίδια, στο Παρίσι, το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον», τα οποία «ήταν αρκετά για να αποκαλυφθεί ότι βρισκόμαστε όχι στο ίδιο αλλά σε χειρότερο σημείο από αυτό που βρίσκονταν η χώρα πριν το μνημόνιο».

«Γιατί μπορεί οι αγορές να έχουν την ίδια εχθρική συμπεριφορά, αλλά τώρα έχουμε και χρέος πολύ μεγαλύτερο και φτώχεια πολύ περισσότερη και εξάρτηση ακόμα μεγαλύτερη» εξήγησε ο Αλ. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας «φτηνή» τη δικαιολογία ότι «για όλα αυτά φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ποιος να πιστέψει ότι δε φταίνε αυτοί που κυβερνάνε, δε φταίει το πρόγραμμα που εφαρμόζουνε, δε φταίνε αυτοί που είναι στο τιμόνι αλλά φταίνε αυτοί που τους φωνάζουνε στρίφτε θα μας ρίξετε στα βράχια!».


Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, έχει «πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και πλήρη επίγνωση της πραγματικής εικόνας» και σε καμία περίπτωση δεν επιχαίρει για τις αρνητικές εξελίξεις, ούτε για την αποτυχία μιας καταστροφικής πολιτικής, που κατέληξε στην εκτίναξη του κόστους δανεισμού. Αντίθετα, έχει επεξεργαστεί «ένα σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος» το οποίο προϋποθέτει τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας, την κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου. «Περιλαμβάνει ένα κοστολογημένο και λεπτομερώς επεξεργασμένο πρόγραμμα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως το παρουσιάσαμε στη Θεσσαλονίκη» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προανναγγέλλοντας «σκληρή και ουσιαστική διαπραγμάτευση για μια κοινωνικά βιώσιμη λύση στο βραχνά του χρέους».

Από την άλλη, το σχέδιο του πρώην αντιμνημονιακού Σαμαρά είναι «ασπόνδυλο», γι αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί συνεχώς να θολώνει τα νερά σε δύο κρίσιμα ζητήματα τα οποία θέλησε να ξεκαθαρίσει ο Αλ. Τσίπρας: «Πρώτον: Μνημόνιο δεν είναι το δάνειο, η δανειακή σύμβαση αλλά οι εκατοντάδες οι εκατοντάδες εφαρμοστικοί νόμοι της λιτότητας, της εσωτερικής υποτίμησης, της κοινωνικής διάλυσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει από την πρώτη στιγμή: «Καταργούμε το μνημόνιο, δηλαδή τους νόμους της λιτότητας και της καταστροφής και επαναδιαπραγματευόμαστε τη δανειακή σύμβαση». Δεύτερον: «Καμία ουσιαστική και οριστική διέξοδος στο πρόβλημα της χώρας δε θα υπάρξει, αν δεν διεκδικηθεί και δεν επιτευχθεί δίκαιη και κοινωνικά βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του χρέους».

Ξέρουμε ότι οι αγορές θα είναι ενδεχομένως για μακρά περίοδο εχθρικές στην Ελλάδα, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας επισημαίνοντας: «Εμείς όμως έχουμε το δικό μας στόχο.Και ξέρουμε επίσης ότι μόνο μετά την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, θα σταματήσουν οι αγορές να είναι εχθρικές». Απαραίτητη προϋπόθεση, η Ελλάδα να αποκτήσει «μια ισχυρή κυβέρνηση, με ισχυρή λαϊκή εντολή και στήριξη, μια κυβέρνηση που θα εγγυηθεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και του λαού της και θα αγωνιστεί γι αυτά» σχολίασε με έμφαση. «Όσο πιο ισχυρή και ευρεία θα είναι η νίκη μας στις επόμενες εκλογές, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η θέση της χώρας και του λαού μας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα βεβαρημένη διεθνή συγκυρία «με εστίες έντασης και κρίσεις να αναζωπυρώνονται στην ευρύτερη περιοχή μας, δηλαδή στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αλλά και στην ανατολική Ευρώπη», συγκυρία που «καθιστά επιτακτική την ανάγκη προώθησης μιας ανεξάρτητης, ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής».

Όπως τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, «στην Ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική αναγγελία της διεξαγωγής ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υφαλοκρηπίδα της Κύπρου συνιστά απαράδεκτη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατοχυρώνεται από το διεθνές δίκαιο. Ενέργειες σαν και αυτές, όχι μόνο υπονομεύουν τις συνομιλίες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, επί τη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά συνεισφέρουν στην αποσταθεροποίηση μιας ήδη εύφλεκτης περιοχής». 

Παράλληλα αναφέρθηκε στην κουρδικής πλειοψηφίας πόλη Κομπάνι που πολιορκείται από τις επικίνδυνες και αδίστακτες δυνάμεις των τζιχαντιστών («οι κάτοικοι της πόλης πρέπει να υποστηριχθούν, χωρίς να δημιουργούνται νέα τετελεσμένα εις βάρος τους» σημείωσε) αλλά και στις εξελίξεις στη Συρία, την Ουκρανία («ο πρόσφατος θάνατος ελληνικής καταγωγής πολιτών στην Ουκρανία αποδεικνύει πόσο «κοντά μας» είναι η κρίση στην χώρα αυτή» είπε χαρακτηριστικά) καθώς και στα «γεγονότα στη βαλκανική μας γειτονία, μεταξύ άλλων και εις βάρος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία». 

Ακολούθως, στηλίτευσε τον ολισθηρό δρόμο της πόλωσης που ακολουθεί η κυβέρνηση Σαμαράμετά από το επαναλαμβανόμενο φιάσκο των Παρισίων, του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον,  «με ευτελισμό των κοινοβουλευτικών θεσμών, με  αξιολύπητη υποβάθμιση του δημόσιου πολιτικού της λόγου καθώς και με διασπορά πανικού και κινδυνολογίας». Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο καθώς αποτελεί αυτή τη στιγμή την «ισχυρή και συγκροτημένη πολιτική δύναμη της χώρας» και είναι σήμερα «η δύναμη σταθερότητας στην χώρα».

Έχουμε  ρεαλιστικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης, και ολοκληρωμένο σχέδιο διαπραγμάτευσης. Είμαστε έτοιμοι να χαράξουμε  έναν νέο δρόμο, μακριά από την σημερινή πολιτική που μόνο αδιέξοδα και κοινωνική καταστροφή μπορεί να προκαλέσει» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το «ξεκάθαρο πρόγραμμα και σχέδιο εξόδου από την κρίση».

Σχολιάζοντας όσα  περί συνεννόησης ακούγονται από το μνημονιακό μπλοκ, είπε: «Σήμερα είναι αναγκαία μια νέα εθνική, πολιτική και κοινωνική συμφωνία, ως αφετηρία όμως ενός νέου συσχετισμού που θα προκύψει από τις εκλογές στη βάση της λαϊκής εντολής να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα ανόρθωσης, έξω από τους καταναγκασμούς και τα τελεσίγραφα των δανειστών». Οι μνημονιακοί, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν επιδιώκουν συνεννόηση αλλά παράταση της εξουσίας τους και παράταση του μνημονίου» ενώ για την Αριστερά είναι αναγκαίο «ένα πρόγραμμα που θα βάζει σε προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τη κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση» και όχι η συνενοχή στο έγκλημα.

Τα διλήμματα της συγκυρίας όπως τα έθεσε ο Αλ. Τσίρπας είναι τα εξής: «Ή με τα Μνημόνια και την κρίση, η με τον λαό και την διέξοδο. Ή με το μνημόνιο, ή με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».  Κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και τους ανεξάρτητους βουλευτές να πάρουν ανοιχτή και ξεκάθαρη θέση. «Κανείς δεν έχει δικαίωμα σε τέτοιες στιγμές να παίζει πολιτικά παιχνιδάκια πάνω στην πλάτη του λαού», τόνισε. Απεύθυνε κάλεσμα για συμπόρευση των δυνάμεων της Αριστεράς για να αλλάξει πορεία η χώρα. Έκανε αναφορά στη στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ που «οχυρώνεται πίσω από μια αδιέξοδη γραμμή» και «ακολουθεί πολιτική ίσων αποστάσεων, παραμένοντας ουσιαστικά έξω από τις εξελίξεις».

Τέλος, είπε ότι δεν πρέπει «να μας εφησυχάζει η διαρκής ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ», κάλεσε για διαρκή επαφή με τις λαϊκές δυνάμεις που πρέπει να κάνουν κτήμα τους το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και πρόκρινε τη διαρκεί ανασυγκρότηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τη δημιουργία συμμαχιών με κοινωνικές αναφορές, στη βάση της αξιοπιστίας και της ανοιχτής πολιτικής συνεννόησης. Όπως υπογράμμισε: «Ηγεμονία σημαίνει η δυνατότητα να συγκροτήσουμε πλειοψηφικό ρεύμα με άξονα πάντα το πρόγραμμά μας. Και με αυτή τη γραμμή πρέπει να συγκροτήσουμε και τα ψηφοδέλτιά μας. Ανοιχτά, πολυσυλλεκτικά, ελκυστικά στη κοινωνία. Τα ψηφοδέλτια της μεγάλης νίκης». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε με την επισήμανση ότι «υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα μέχρι τον σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης». «Τον δρόμο αυτόν θα τον βαδίσουμε με σίγουρα και σταθερά βήματα, και με την στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας. Η Ελλάδα της δημοκρατίας, την κοινωνικής δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας, θα νικήσει» πρόσθεσε.
πηγή: left.gr