Προτάσεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης καταθέτουν Γερμανία και Γαλλία

Συγκεκριμένες προτάσεις για την τόνωση των επενδύσεων και την ανάπτυξη προκειμένου να αναζωογονήθεί η οικονομία της Ευρωζώνης θα καταθέσουν από κοινού έως την 1η Δεκεμβρίου η Γερμανία και η Γαλλία όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Οι δύο υπουργοί Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν έστειλαν μήνυμα συνεργασίας με τον Γερμανό υπουργό να αναγνωρίζει ότι «ακόμη και αν οι δυο χώρες αποκλίνουν μεταξύ τους οικονομικά, χωρίς τον άξονα Βερολίνο-Παρίσι η Ευρώπη δεν λειτουργεί».

Από την πλευρά του ο Γάλλος ομόλογός του Μισέλ Σαπέν σχολίασε ότι «δεν επιτρέπεται να λέει ο ένας στον άλλον τι να κάνει. Αυτό δεν λειτούργησε ποτέ».

Ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έχει εξασθενήσει, παραδοχή με την οποία συμφώνησε και ο Σαπέν τονίζοντας παράλληλα ότι η συνεργασία Γαλλίας και Γερμανίας είναι προς όφελος ολόκληρης της Ευρώπης.

Διευκρινίζοντας το περιεχόμενο των επικείμενων προτάσεων ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την επιθυμία του Βερολίνου να στοχεύουν στην τόνωση των επενδύσεων.

Απ' την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε να υπαναχωρεί από την πρόταση που διατύπωσε σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, περί περικοπών ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Παρίσι και επενδύσεων αντίστοιχου ύψους από την πλευρά του Βερολίνου ως το 2017.

«Ούτε ζήτησα, ούτε απαίτησα κάτι», δήλωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Γερμανία διαθέτει μεγαλύτερες δυνατότητες για επενδύσεις.

Την πληροφορία ότι οι δυο χώρες έχουν καταλήξει σε σχετική συμφωνία διέψευσε και ο κ. Σαπέν. «Δεν υπάρχει συμφωνία. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», δήλωσε και έκανε λόγο για περικοπές ύψους 21 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση της χώρας του προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ο Γερμανός Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπεραμύνθηκε της πολιτικής του τονίζοντας ότι οι επενδύσεις στην Γερμανία αντιστοιχούν με το 17% του ΑΕΠ, με στόχο να φθάσουν στο 20%. Η διάφορα αυτή, είπε, αναλογεί σε 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Διευκρίνισε πάντως ότι η έμφαση θα δοθεί στις ιδιωτικές επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά πάντως το όριο του 3% που προβλέπει για το έλλειμμα το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και οι δυο πλευρές διαβεβαίωσαν πως έχουν κάθε πρόθεσή να μην τροποποιήσουν ή να παραβιάσουν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σταθερότητας.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν εικασίες ότι η Γερμανία και η Γαλλία ήθελαν να αποτρέψουν από κοινού μία διαδικασία εναντίον της τελευταίας για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανονισμών, καθώς η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα υπερβεί και το 2015 το όριο του 3%.
 Πηγή: ΑΜΠΕ