Κυβέρνηση: Aποδέσμευση από το ΔΝΤ - Eπιμένει για εγγυητή η Λαγκάρντ!

Η συνάντηση στην Ουάσιγκτον άνοιξε την συζήτηση για την πρόθεση της Αθήνας να αποδεσμευθεί από το ΔΝΤ, αλλά όπως ήταν αναμενόμενο δεν άλλαξε προς το παρόν τίποτα.

Τόσο στην σύντομη συνάντηση με την κα Λαγκάρντ όσο και στην σημαντικά μεγαλύτερη με τα στελέχη του ΔΝΤ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital. gr, η ελληνική πλευρά «κατέθεσε » τις σκέψεις που υπάρχουν για το ενδεχόμενο απόσυρσης της Ελλάδας από την συνέχεια του δανείου του ΔΝΤ. Και τα στελέχη του ΔΝΤ εξέφρασαν τις επιφυλάξεις αλλά και τα ερωτηματικά τους για την δυνατότητα της Ελλάδας να συνεχίσει μόνη της στην τρέχουσα διεθνή συγκυρία, «παρά τις πρωτοφανείς προσαρμογές που έχουν επιτευχθεί » στα δημόσια οικονομικά της χώρας την τελευταία διετία.

Από την πλευρά της ελληνικής αποστολής διευκρινίζεται αρμοδίως ότι τα όσα συζητήθηκαν στην συνάντηση με το ΔΝΤ «δεν αλλάζουν τον υπάρχοντα σχεδιασμό », αλλά σε κάθε περίπτωση η σχετική συζήτηση με το ΔΝΤ μόλις αρχίζει. Και η έκβασή της θα κριθεί τόσο από εσωτερικούς όσο και από εξωτερικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα η κατάσταση στην Ευρώπη, για την οποία στο ΔΝΤ υπάρχει ισχυρή και διογκούμενη ανησυχία.

Η συνολική εικόνα της Ευρώπης άλλωστε φαίνεται να επηρεάζει καθοριστικά σύμφωνα με το ΔΝΤ τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς καθώς η από-επενδυτική τάση τόσο των ευρωπαϊκών όσο και των αμερικανικών θεσμικών επενδυτών έναντι της Ε.Ε. «δεν διευκολύνει υπό τις παρούσες συνθήκες μία σταθερή πρόβλεψη για την προσέλκυση επενδυτών στο ελληνικό χρέος hellip; ».

Η ανησυχία για το δίδυμο Γαλλίας ndash; Ιταλίας (οι αποκλίσεις των προϋπολογισμών των οποίων συζητούνται σήμερα Δευτέρα στο eurogroup στο Λουξεμβούργο) επηρεάζει πλέον αρνητικά και τις δυνατότητες που προκύπτουν από την κατ rsquo; αρχήν θετική εκτίμηση των θεσμικών επενδυτικών έναντι των αλλαγών που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Η διαπίστωση αυτή ήταν διάχυτη μεταξύ των παραγόντων που βρέθηκαν το διήμερο Σαββάτου - Κυριακής στην Ουάσιγκτον για την σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι επίσημες δηλώσεις τόσο των εκπροσώπων του ΔΝΤ όσο και του ΥΠΟΙΚ δεν δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συζήτησης που έγινε μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΔΝΤ παρόντος του κ. Τόμσεν.

Από το κλίμα όμως που μεταφέρουν οι συμμετέχοντες στην συνάντηση τόσο από πλευράς ΔΝΤ όσο και από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης διαφαίνεται ότι ο καθοριστικός παράγοντας στην υπόθεση αποδέσμευσης από το ΔΝΤ θα είναι «ο χρόνος ».

Και αυτό γιατί στους επόμενους μήνες οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη (που αφορούν κυρίως το πώς θα αντιμετωπισθεί η επερχόμενη κρίση στις κεντρικές οικονομίες ιδιαίτερα στην Γαλλία) θα διαμορφώσουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα δοκιμασθούν οι αντοχές του ελληνικού εγχειρήματος για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των επόμενων ετών από τις αγορές. Το σημείο αυτό επισημάνθηκε με ιδιαίτερη έμφαση από το ΔΝΤ γιατί αν και αναγνωρίσθηκε ότι η αναδιάρθρωση που έχει γίνει στην ελληνική οικονομία τα τελευταία δύο κυρίως χρόνια «είναι πρωτοφανής », η υποδοχή των νέων ελληνικών ομολόγων θα κριθεί σε ένα περιβάλλον, το ευρωπαϊκό, για το οποίο η ανησυχία ήταν κυρίαρχο στοιχείο στις συζητήσεις και τα πάνελ που έγιναν στο διήμερο του σαββατοκύριακου.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε η κυρίαρχη προς το παρόν άποψη στο ΔΝΤ για την οποία ενημερώθηκε η ελληνική πλευρά είναι ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές την επόμενη περίοδο αντιμετωπίζεται ευνοϊκά αλλά θα πρέπει να έχει «εγγυητή ». Και ο «εγγυητής » αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από ένα πρόγραμμα στήριξης είτε από την Ε.Ε. είτε από το ΔΝΤ «ακόμα και αν αυτό δεν χρειασθεί να χρησιμοποιηθεί hellip; ».

Στο δια ταύτα πάντως της επίσκεψης, η διεθνής επενδυτική κοινότητα στην Σύνοδο του ΔΝΤ, μέσα σε ένα κλίμα διάχυτης ανησυχίας για την τύχη της Ευρωζώνης, ενημερώθηκε για την πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει χωρίς το υπόλοιπο των δανείων του ΔΝΤ hellip; Το κατά πόσο η πρωτοβουλία αυτή στην συγκεκριμένη στιγμή ήταν η κατάλληλη, θα διαφανεί το επόμενο δίμηνο και θα δοκιμασθεί στις επόμενες εκδόσεις βραχυπρόθεσμου χρέους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η συζήτηση για την αποχώρηση του ΔΝΤ έχει ανοίξει και αυτό έχει αποτυπωθεί άλλωστε στα μεγέθη που αφορούν στο χρέος και έχουν καταγραφεί στο σχέδιο προϋπολογισμού που θα συζητηθεί κατ rsquo; αρχήν αύριο στο eurogroup στο Λουξεμβούργο.