Κουβέλης: Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ έχουν δεσμευτεί πως δεν θα ψηφίσουν Πρόεδρο

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα ψηφίσουν Πρόεδρο Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, καθότι η ασκούμενη πολιτική δεν επιτρέπει τις προϋποθέσεις μιας συναινετικής διαδικασίας, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Φώτης Κουβέλης.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, χαρακτήρισε αποκυήματα πολιτικής φαντασίας τα δημοσιεύματα που προαναγγέλλουν διάλυση της ΔΗΜΑΡ και προσχώρησή της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΔΗΜΑΡ είναι διατεθειμένη να συζητήσει και με τον ΣΥΡΙΖΑ για τις προϋποθέσεις προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου, όμως θέτει ως «προϋπόθεση» την «πολιτική και οργανωτική αυτονομία» της, πρόσθεσε ο Φώτης Κουβέλης.

Τόνισε πάντως πως δεν έχει τεθεί θέμα κοινής εκλογικής καθόδου με την Κουμουνδούρου.

Ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και με άλλους σχηματισμούς, όπως οι Οικολόγοι.

Τέλος, ο κ. Κουβέλης εκτίμησε πως η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία προεδρικής εκλογής είναι στην πραγματικότητα μια κυβερνητική κίνηση για την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών.
 
Δημήτρης Αναγνωστάκης: Καθαρό OXI στην εκλογή Προέδρου

Ξεκάθαρη θέση για την εκλογή ή μη Προέδρου της Δημοκρατίας έχει και ο βουλευτής Εύβοιας της ΔHMAP Δημήτρης Αναγνωστάκης. Χωρίς καν να αναφερθεί στο πρόσωπο του προτεινόμενου υποψηφίου Προέδρου, δήλωσε στην egnomi.gr ότι: «H Κοινοβουλευτική Oμάδα της ΔHMAP δεσμεύεται από την απόφαση του 3ου συνεδρίου του κόμματος. Λέμε όχι στην εκλογή Προέδρου από αυτή την Bουλή, γιατί αυτό θα σήμαινε τη συνέχιση μιας πολιτικής που μας βρίσκει όλους αντίθετους»!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗ.ΜΑΡ.
 
 Κοινή συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής και Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ

«Συνεδρίασαν σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς και συζήτησαν τη στάση του κόμματος εν όψει της διαδικασίας εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας. 

Τα μέλη και των δύο οργάνων κατέληξαν ομόφωνα στη θέση να καταψηφιστεί η κυβερνητική πρόταση για την προεδρική εκλογή και στις τρεις ψηφοφορίες, με το σκεπτικό ότι η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να συμβάλλει στη συντήρηση πολιτικών που εγκλωβίζουν σε τέλμα την κοινωνία και την οικονομία. 

Υπογραμμίστηκε , παράλληλα, ότι η Δημοκρατική Αριστερά είναι και θα παραμείνει παρούσα στις πολιτικές εξελίξεις, με δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη την πολιτική και οργανωτική της αυτοτέλεια.»