Telegraph: Ακυβέρνητη η Ελλάδα - Θα εγκαταλείψει το ευρώ

Στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης βρίσκεται για μία ακόμη ημερα η Ελλάδα και οι ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό με την προεδρική εκλογή και τις επιπτώσεις που θα έχουν ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές.

Σειρά σήμερα έχει η βρετανική εφημερίδα Telegpraph, η οποία σε δημοσίευμά της με τίτλο «Το ευρώ οδεύει προς την καταστροφή! Τι τύχη για τον Ντέιβιντ Κάμερον», σχολιάζει, μεταξύ άλλων, τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Ο αρθρογράφος Πίτερ Όμπορν κάνει μία ανασκόπηση στη μαρξιστική θεωρία, επισημαίνει ότι η Νομισματική Ένωση είναι καταδικασμένη να αποτύχει. «Οι σοσιαλιστές και πρώην κομμουνιστές που επινόησαν το ευρώ δεν ασχολήθηκαν ποτέ με αυτήν την άποψη της μαρξιστικής σκέψης. Μόνο οι Συντηρητικοί με μία έξυπνη προσέγγιση της οικονομίας και της ιστορίας -με φωτεινά παραδείγματα όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ και άλλοι- κατανόησαν ότι η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση θα κατέρρεε υπό το βάρος των αντιθέσεών της και ότι θα ήταν μία τρέλα να δημιουργηθεί ένα ενιαίο νόμισμα, προτού μπουν σε τάξη οι πολιτικές συνθήκες», σημειώνει.

«Εν τω μεταξύ, η ευρωπαϊκή ελίτ που στήριξε το ευρώ (μεταξύ των οποίων και βρετανοί συντηριτικοί, όπως οι Τόνι Μπλερ, Νικ Κλεγκ και Πίτερ Μάντελσον) αγνόησε όλες τις προειδοποιήσεις. Ο λόρδος Μάντελσον, μάλιστα, υποστηρίζει ακόμη την ένταξη της Βρετανίας στο ευρώ», προσθέτει ο αρθρογράφος.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το Ethnos.grτο δημοσίευμα αναφέρει ότι το πείραμα (του ευρώ) επέφερε ύφεση στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. «Και επιδεινώνεται. Η ιταλική οικονομία είναι ετοιμοθάνατη, η κοινωνική συνοχή έχει εξαφανιστεί και οι Ιταλοί αρχίζουν να μεταναστεύουν σε ανησυχητικό βαθμό. Η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 30% και το ένα τέταρτο του πληθυσμού είναι άνεργο. Στην Ισπανία, η ανεργία των νέων έφτασε στο ανείπωτο 50%», συμπληρώνει ο Όμπορν.

Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα, τονίζει: «Η πιο θανάσιμη απειλή είναι η "ανάσταση" του τρόμου για το ελληνικό χρέος. Η χώρα είναι ακυβέρνητη και την Τρίτη η ανακοίνωση για την προεδρική εκλογή αυξάνει τις πιθανότητες για πρόωρες εθνικές εκλογές την Άνοιξη, ενώ προκάλεσε τη μεγαλύτερη κατάρρευση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας μετά από 27 χρόνια» (...)

«Πιστεύω ότι πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Ιταλία, θα εγκαταλείψουν το ευρώ. Θα ενοποιηθεί το κέντρο. Γαλλία, Βέλγιο και άλλες χώρες θα συνειδητοποιήσουν ότι το όνειρο του Ζαν Μονέ και θα ενωθούν σε ένα νέο κράτος με κέντρο τη Γερμανία», τονίζει.

Κλείνοντας, υπογραμμίζει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον είναι ένας πολύ «τυχερός πρωθυπουργός καθώς η κρίση στην Ευρωζώνη θα τον βοηθήσει να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται και τους πολίτες να αντιληφθούν το «αιώνιο όραμα» της Μάργκαρετ Θάτσερ για μια Ευρώπη των Εθνών».