Ενοχλημένη και η Κύπρος με τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά στο περίφημο κείμενο των 28 για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο συζητείται αυτή τη στιγμή σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με δεδομένη την αντίθεση και της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών – μελών της ΕΕ στην επιβολή νέων αντιρωσικών, η σημερινή συνεδρίαση αποκτά κρίσιμη σημασία για την συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως δήλωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης η Λευκωσία έχει εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία της σε μια νέα κοινή δήλωση της ΕΕ για την Ουκρανία για πιθανές νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Λόγω των αντιρρήσεων που έχουν τεθεί από πολλές χώρες της ΕΕ, μια τέτοια δήλωση δεν πρόκειται να εγκριθεί από τους 28 ΥΠΕΞ » επεσήμανε ο Χριστοδουλίδης.

«Η ΕΕ δεν μας άφησε χρόνο να μελετήσουμε το νέο κείμενο των 28»

Ντόναλντ Τουσκ
Τη δυσαρέσκειά της εξέφρασε η Κύπρος και για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε τις προηγούμενες μέρες για το περιεχόμενο της δήλωσης που εκδίδεται από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Δεν ακολουθήθηκε η συνήθης πρακτική και δεν ενημερωθήκαμε έγκαιρα για το περιεχόμενο της δήλωσης που εμφανίστηκε ως κοινή θέση των 28» τόνισε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η Λευκωσία εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν παρείχε επαρκή χρόνο στις κυβερνήσεις για να εκφράσουν τα σχόλιά τους και τις ενστάσεις τους και προχώρησε στην έκδοση κειμένου χωρίς τη συγκατάθεση κάποιων μελών της ΕΕ.