Γ. Βαρουφάκης: Τρόικα... τέλος! (VIDEO)

«Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο στο μυαλό μας ότι υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τους οργανισμούς όπως το ΔΝΤ τους οποίους η Ελλάδα θεωρει εταίρους της. Να διαχωρίσουμε αυτούς τους θεσμούς και τους οργανισμούς από μια επιτροπή η οποία είναι εντεταλμένη με την παρακολούθηση και εφαρμογή ενός προγράμματος το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει απορρίψει. Με μια επιτροπή τριμερή η οποία ως στόχο έχει την εφαρμογή ενός προγράμματος του οποίου τη λογική εμείς χαρακτηρίζουμε αντιευρωπαϊκή, εμείς δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε».

Η σαφής απόρριψη από την πλευρά του Γιάννη Βαρουφάκη οποιασδήποτε πιθανότητας η ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με την τρόικα, έδειξε το στίγμα του κλίματοςπου επικράτησε κατά την 1η συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης με τον επικεφαλής του Eurogroup. «Τα προβλήματα δεν εξαφανίστηκαν μέσα σε μια νύχτα λόγω των εκλογών. Καταλαβαίνω ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί πολλά μέτρα. Υπήρξε όμως σημαντική πρόοδορς στην ελληνική οικονομία η οποία δεν πρέπει να πάει χαμένη» υποστήριξε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup.

Τόσο από τη συνάντηση του προέδρου του Eurogroup με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και από τη δίωρη συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη, σύμφωνα με το fmvoice.gr, προέκυψε ότι η ελληνική πλευρά δεν προτίθεται να ζητήσει τη παράταση του προγράμματος με τελικό στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Έτσι, η επόμενη «μάχη» ανάμεσα στις δύο πλευρές αναμένεται να δοθεί πλέον στον Eurogroup.

Πάντως, από την πλευρά του κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε στον Ολλανδό ομόλογό του ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δεσμευτεί τόσο για την πραγματοποίηση σειράς μεταρρυθμίσεων όσο και για την εκπόνηση και εκτέλεση ισοσεσκελισμένων προϋπολογισμών. (ή και ελαφρώς πλεονασματικών). Από την πλευρά του κ. Ντάισενμπλουμ, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της ελληνικής πλευράς για πραγματοποίηση πανευρωπαικής διάσκεψης για το χρέος, απάντησε ότι ο θεσμός για τέτοια θέματα υπάρχει και είναι το Eurogroup.