Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με 162 «ΝΑΙ» - Αλ. Τσίπρας: «Αύριο στο Eurogroup θα βρίσκεται ολόκληρη η Ελλάδα»

Με παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τη Βουλή ολοκληρώθηκε η τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων. «ΝAI» ψήφισαν 162 βουλευτές και «OXI» 137 βουλευτές. «Απών» ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν οι 162 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ καταψήφισαν 137 βουλευτές από τη ΝΔ, τη Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ.

Αλ. Τσίπρας: «Αύριο στο Eurogroup θα βρίσκεται ολόκληρη η Ελλάδα»

Στη στήριξη που παρέχει ο ελληνικός λαός στις διαπραγματευτικές τακτικές της κυβέρνησης, όπως αποτυπώνεται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αναφέρθηκε ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης.

«Αύριο στο Eurogroup δεν θα βρίσκεται ο Γιάνης Βαρουφάκης. Θα βρίσκεται ολόκληρος ο ελληνικός λαός», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Είναι η πρώτη φορά, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, που μια κυβέρνηση πριν καν λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, δέχεται τόσες πιέσεις. Αλλά είναι και η πρώτη φορά που έχει τέτοια αποδοχή από την κοινωνία.

Μιλώντας για την δύσκολη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη, επεσήμανε ότι τις επόμενες ημέρες θα κριθεί αν η Ευρώπη μπορεί να διατηρήσει τη συνοχή της ή εάν θα δώσει τη θέση της σε μια Ευρώπη του τρόμου. Αναφερόμενος δε στη Γερμανία, σημείωσε ότι οι ηγέτιδες δυνάμεις κατακτούν την ηγεμονία τους όχι με εξόντωση και τιμωρία, αλλά με αλληλεγγύη και πειθώ. «Η Ευρωπαϊκή Γερμανία έτσι κατάφερε να γίνει ηγέτιδα στην Ευρώπη».

Διαπραγματευόμαστε, όπως είπε, ώστε η σύμβαση να σταματήσει να συνοδεύεται από όρους τιμωρητικούς για την ελληνική κοινωνία. Δεν ακυρώνουμε το Μνημόνιο, ακυρώθηκε από την αποτυχία του και από την ψήφο του ελληνικού λαού, είπε. 

Όσοι επιλέγουν το δρόμο της λιτότητας απλά διαιωνίζουν το χρέος, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. «Θα με ρωτήσετε: γιατί θέλουν να το γιγαντώσουν. Γιατί ήταν ο μόνος τρόπος να περάσουν τα μνημόνια και τη λιτότητα που ήταν ο μόνος τους στόχους», πρόσθεσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκ νέου στην ελληνική πρόταση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν φέρνει νέα μνημόνια. «Αυτό που προτείνουμε θα ήταν μνημόνιο, εάν συνοδευόταν από νέα μέτρα λιτότητας. Αυτά όμως τελειώσαν. Δεν έχουμε δικαίωμα να τα φέρουμε και μάλιστα από τον πίσω πόρτα», τόνισε.

Και διερωτήθηκε:«Αλήθεια η άλλη πλευρά τι ακριβώς ζητάει; Άκουσα τον Πρόεδρο Ομπάμα να ρωτάει το ίδιο στην κα Μέρκελ και να μη παίρνει απάντηση. Αφού δεν απάντησε η Μέρκελ στον πρόεδρο των ΗΠΑ, να στείλουμε την ομιλία Σαμαρά».

Όσο για την παράταση του Μνημονίου, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ζητηθεί παράταση. «Δεν δεχόμαστε τα προαπαιτούμενα του περιβόητου email της τρόικας», εξήγησε ο κ. Τσίπρας.

«Η τρόικα έχει τελειώσει από τις 25 Ιανουαρίου τόσο για εμάς, όσο και για τους Ευρωπαίους», πρόσθεσε.

«Πολλοί μιλούν ανεύθυνα έξω και εδώ μέσα για το μύθο της Ιφιγένειας. Αυτή όμως θυσιάστηκε για να πνεύσει ούριος άνεμος αλλά μια θυσία της Ελλάδας, μια ρήξη Ελλάδας - Ευρωζώνης δεν θα προκαλέσει θετικές εξελίξεις την Ευρώπη», είπε.

Χαρακτήρισε ως τελευταία επαίσχυντη και μοχθηρή πράξη της προηγούμενης κυβέρνησης τη δανειακή θωράκιση της χώρας μέχρι τέλη Φεβρουαρίου και όχι μέχρι τον Ιούνιο, γιατί στη δεύτερη περίπτωση δεν θα υπήρχε τεχνική δικαιολογία για να απειλείται η διακοπή της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

«Παίξατε την Ελλάδα στα ζάρια για να μην σας καταπιεί η ιστορία. Αλλά η ιστορία σας κατάπιε ήδη. Η μόνη παρένθεση θα είναι αυτή των δικών σας μνημονιακών χρόνων. Αυτή η παρένθεση τελείωσε οριστικά στις 25 Ιανουαρίου», επεσήμανε στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά.

Είχατε σχεδιάσει τον εκβιασμό της Ελλάδας έως την τελευταία λεπτομέρεια και αυτό ήταν η τελευταία σας επιλογή, σημείωσε και διερωτήθηκε: «Ο Σαμαράς αύριο τι θα υποστηρίξει; Την παράταση του μνημονίου η τη συμφωνία νέου προγράμματος;»