Γερμανικές αποζημιώσεις: Σε βαρύ κλίμα η συνάντηση Κοτζιά- Σταϊνμάγιερ

Βαριά σκιά στη συνάντηση του Έλληνα υπ. Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, «έριξε» η αναφορά του πρώτου σε μνημόνιο, κατοχικό δάνειο και γερμανικές αποζημιώσεις.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πάγια θέση του Βερολίνου, ότι η Γερμανία γνωρίζει τις πολιτικές και ηθικές ευθύνες «για τα αποτρόπαια συμβάντα στην Ελλάδα την περίοδο 1941-44, αλλά νομικά δεν αλλάζει κάτι στην άποψή μας - παραμένουμε αμετακίνητοι στην άποψη ότι όλα τα θέματα αποζημιώσεων, συμπεριλαμβανομένων των κατοχικών δανείων, είναι νομικά οριστικά διευθετημένα». «Πιστεύω, δήλωσε ο κ. Σταϊνμάγερ, ότι στην Ελλάδα θυμούνται καλά την ομιλία του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, στην οποία εξέφρασε το ίδιο με τις κατάλληλες λέξεις».

Το όλο βαρύ κλίμα, σύμφωνα με το έγκυρο ειδησεογραφικό portal huffingtonpost.gr, φαίνεται να φορτίστηκε ακόμη περισσότερο όταν δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Κοτζιά, τι λέει για τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα έχει ένα plan Β που αφορά σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, την Ρωσία και την Κίνα στην περίπτωση που υπάρξει αρνητική έκβαση στις διαπραγματεύσεις εταίρων- ελληνικής κυβέρνησης «Η απάντηση μας λέγεται Ευρώπη» είπε. «Κατά τα άλλα», πρόσθεσε, «ο υπουργός Άμυνας εκφράζει απλώς μεγαλοφώνως τις σκέψεις του».

Σε ό,τι αφορά την συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ο υπουργός Εξωτερικών θέλησε να καταστήσει σαφές ότι αυτό που ζητά η Αθήνα είναι κατανόηση. «Αυτή την πολιτική που μας επιβλήθηκε δεν μπορούμε να την συνεχίσουμε, διότι η κοινωνία μας είναι υπό κατάρρευση, η παραγωγική μας βάση έχει σχεδόν εξαφανιστεί και δεν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη. Και χωρίς ανάπτυξη δεν μπορούμε να αποπληρωθούν χρέη. Το γνωρίζει η Γερμανία, με συμφωνίες του ‘52-‘53 - έχει μακρά εμπειρία. Θέλουμε μια διαφορετική πολιτική που θα οδηγήσει σε ανάπτυξη, που θα εμπνεύσει τον λαό να συμμετέχει σε αυτή την διαδικασία και να μην παρακολουθεί με απάθεια τη χώρα του να καταρρέει», πρόσθεσε.

Γερμανός διπλωμάτης ανέφερε πως ήταν αναμενόμενο να υπάρξει ένταση καθώς είναι η πρώτη φορά που η Αθήνα μίλησε έξω από τα δόντια τέτοια θέματα στο τραπέζι.

Νωρίτερα, ο κ. Κοτζιάς σε συνομιλία του με Έλληνες δημοσιογράφους, είχε δώσει μια πρόγευση για τα θέματα που θα έθετε. Όπως η «αδιέξοδη πολιτική», που επέβαλαν στην Ελλάδα οι εταίροι. Είναι παράλογο, τόνισε, να εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα δρακόντειας λιτότητας, που καταστρέφει την οικονομία της, και να ζητούν ταυτόχρονα τη συνεπή εξυπηρέτηση του χρέους. Το ένα, είπε, ακυρώνει το άλλο.

Αναφορικά με το κατοχικό χρέος της Γερμανίας, που αφορά στις επανορθώσεις, ο Έλληνας υπουργός τόνισε, ότι αυτό έχει μια υλική και μια ηθική διάσταση, που πρέπει να ληφθούν εξίσου υπόψη. Αυτό αποτέλεσε, είπε, καθαρή τραπεζική συναλλαγή, που είχε αναγνωριστεί σαν τέτοια ακόμη και από τη ναζιστική Γερμανία, όπως δείχνουν και οι δυο δόσεις αποπληρωμής του που καταβλήθηκαν στην Ελλάδα από την γερμανική Κεντρική Τράπεζα του Γ΄Ράιχ.

Ο ίδιος άσκησε αυστηρή κριτική στη «διπλή ηθική» της γερμανικής κυβέρνησης για το γεγονός, ότι από τη μια επιμένει στην τήρηση των σημερινών συμφωνιών, από την άλλη όμως καταπατά με χέρια και με πόδια τις συμφωνίες από την κατοχική περίοδο.

«Στην πρώτη εμφάνιση μου στο συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ορισμένοι ομόλογοί μου είπαν ότι θεωρούν απαράδεκτο να ζητώ διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε ο ίδιος. Σε αυτούς, τόνισε, δεν ανήκε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στην προσωπική σχέση του με τον γερμανό υπουργό, ο κ.Κοτζιάς είπε, ότι μετά τις σπουδές τους στο Γκίσεν, οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν αργότερα πάλι στο πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ.

Σε αυτό προστίθεται και η σχέση εμπιστοσύνης που ανάπτυξαν ήδη κατά την πρώτη συνάντησή τους ως υπουργοί στις 29 Ιανουαρίου. «Τόσο εκείνος, όσο κι εγώ, είμαστε της άποψης, ότι τέτοιο προσωπικό trust game (παιχνίδι εμπιστοσύνης), είναι σήμερα απαραίτητο στοιχείο για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής» είπε. Αυτή την εμπιστοσύνη θέλουν να την χρησιμοποιήσουν για τον καλύτερο χειρισμό των δύσκολων σήμερα ελληνογερμανικών σχέσεων.

Μ. Γλέζος: Εκτός πραγματικότητας ο Γερμανός ΥΠΕΞ

«Βρίσκεται εκτός πραγματικότητας», τόνισε για τον Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, σχολιάζοντας τη χθεσινή τοποθέτηση του Γερμανού ΥΠ.ΕΞ. ότι η υπόθεση του κατοχικού δανείου νομικά έχει κλείσει, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Νίκο Κοτζιά.

«Το 1995 με υπουργό Εξωτερικών τον Κάρολο Παπούλια και αναπληρωτή υπουργό τον Γεώργιο Μάγκάκη έδωσαν ρηματική διακοίνωση στον πρέσβη τον Γερμανό ότι επανερχόμαστε στο θέμα και ζητάμε τις επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο. Άρα, νομικά δεν έχουμε καλυφθεί. Υπάρχει ρηματική διακοίνωση», ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον ΑΝΤ1