Όλα ανοιχτά για την στάση της Κυβέρνησης

Λίγα λεπτά μεσολάβησαν χθες από τη στιγμή που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξεπέλυε τελεσίγραφα εναντίον της Ελλάδας, έχοντας στο πλευρό του τον Γιάνη Βαρουφάκη, και ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει στην κοινοβουλευτική του ομάδα.
  • Στα αυτιά του αντηχούσαν ακόμη οι φράσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών:
  • Η Γερμανία δεν δέχεται τη διακοπή του προγράμματος
  • Δεν δέχεται την αναστολή της Τρόικα
  • Δεν επιθυμεί να χρηματοδοτήσει άλλο την Ελλάδα
  • Δεν συζητά το θέμα του κουρέματος του χρέους
  • Ζητάει συνέχιση της λιτότητας και των Μνημονίων
Η απάντηση του πρωθυπουργού
Σαν έτοιμος ο κ. Τσίπρας για την επίθεση, ξεκίνησε ορμητικά τη δική του ομιλία προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθάρισε από τα πρώτα λεπτά ότι η κυβέρνηση δεν απειλεί, αλλά και δεν δέχεται απειλές.

Εστειλε μάλιστα μήνυμα στους δανειστές, στην ελληνική κοινή γνώμη και στους βουλευτές πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τις δεσμεύσεις που έλαβε προεκλογικά και για τις οποίες πήρε από τον λαό, όπως είπε, «καθαρή εντολή» να τις εφαρμόσει. «Η Ελλάδα διαφωνεί, αλλά δέχεται τις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, δεν θα δεχθεί πάλι λιτότητα», δήλωσε.

Κυβερνητικό Συμβούλιο -Μετριοπαθείς και αντιγερμανοί

Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, η οποία έγινε αμέσως μετά, υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, «ζωηρή» συζήτηση για το ποια στάση πρέπει να τηρήσει πλέον η χώρα. Το βαρύτερο τελεσίγραφο στην Ελλάδα έστειλε η ΕΚΤ, η οποία δεν δέχεται πλέον τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο, όσο η χώρα μας δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο υψώθηκαν φωνές ανάμεσα στους υπουργούς της κυβέρνησης που τάχθηκαν με την πλευρά της μετριοπάθειας. Ωστόσο, όλοι παραδέχτηκαν ότι το κλίμα της διαπραγμάτευσης έχει βαρύνει υπερβολικά μετά τον μαραθώνιο επαφών στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, παρά τις επίμονες απόπειρες του Μαξίμου να εμφανιστεί καθησυχαστικό, εκπέμποντας το μήνυμα πως «όλα είναι υπό έλεγχο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύει και το Capital.gr, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο επικράτησαν οι εισηγήσεις εκείνων που πιστεύουν στη στρατηγική της αντιγερμανικής ρητορικής, τουλάχιστον έως ότου συνεδριάσουν τα αρμόδια συλλογικά όργανα, δηλαδή το έκτακτο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου και η Σύνοδος Κορυφής στις 12-13 Φεβρουαρίου.

Ρήξη ή κωλοτούμπα;

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα παρουσιάσει σήμερα στα κυβερνητικά όργανα, μετά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, τον απολογισμό της κατάστασης. Κυρίως θα εξηγήσει τι σημαίνει πραγματικά για την Ελλάδα η απόφαση-καταπέλτης της ΕΚΤ να μη δανείζει πλέον την Ελλάδα όσο δεν είναι σε Μνημόνιο.

Κανείς αυτή τη στιγμή στο κυβερνητικό επιτελείο δεν έχει αφήσει την παραμικρή χαραμάδα για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.
  • Θα ακολουθήσει την ίδια αδιάλλακτη ρητορική, έχοντας απέναντί της όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και εταίρους;
  • Θα επιζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας ένα μίνιμουμ συνεννόησης με την Άνγκελα Μέρκελ, την οποία θα συναντήσει στη Σύνοδο Κορυφής;
  • Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τους δανειστές για μια υποχώρηση από την πλευρά τους;
  • Ελπίζει ακόμη ο Έλληνας πρωθυπουργός ότι οι εταίροι θα αναγκαστούν να δώσουν χρόνο και χρήμα στη χώρα μας;Σε τι είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει η κυβέρνηση;
Προγραμματικές δηλώσεις την Κυριακή
Είναι σαφές ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης -μετατέθηκαν κατά μία ημέρα και ίσως ξαναγράφονται- θα δώσουν κάποιες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται:
  • Να αποφευχθούν και άλλες εξαγγελίες για παροχές που δυναμιτίζουν το κλίμα με τους δανειστές.
  • Να ζητηθεί και πάλι χρόνος και πρόγραμμα-«γέφυρα» (αυτό που απέρριψε ήδη ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ).
  • Να δοθεί έμφαση σε μεταρρυθμίσεις, αλλά και στην πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
  • Να καταστεί πάλι σαφές ότι η νέα κυβέρνηση, με νωπή τη λαϊκή εντολή, δεν μπορεί να δεχθεί λιτότητα, πάγωμα συντάξεων και συρρίκνωση του Δημοσίου.
Ρήξη, αναδίπλωση, δημοψήφισμα, όλα ανοιχτά

Στο τραπέζι θα πέσει, αργά ή γρήγορα, το Σχέδιο Β' της κυβέρνησης μετά το «όχι» των δανειστών να παράσχουν ρευστότητα στην Ελλάδα και να της επιτρέψουν να βγει από το Μνημόνιο και να καταργήσει την Τρόικα.

Κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή -πλην του κ. Τσίπρα και των στενών επιτελών του, οι οποίοι σίγουρα θα είχαν μελετήσει και το ενδεχόμενο απόλυτης άρνησης εκ μέρους των δανειστών- ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις.
  • Ρήξη με τους δανειστές σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεμείνει τελείως από ρευστότητα και να ακολουθήσει ένα επώδυνο Grexit -σε κάποια μορφή.
  • Αναδίπλωση (η λέξη kolotoumba έχει γίνει γνωστή διεθνώς) σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα μαινόμενο εσωκομματικό μέτωπο και μια κοινή γνώμη που περιμένει «επανάσταση».
  • Δημοψήφισμα ώστε να αποφασίσει ο ελληνικός λαός ποιο θα πρέπει να είναι το Σχέδιο Β'.
Ξένες αγορές και Τύπος σε θολό τοπίο 

Τα μηνύματα από τις ξένες αγορές και τα ξένα ΜΜΕ δείχνουν ότι το ενδιαφέρον για τη νέα ελληνική τραγωδία έχει κορυφωθεί. Αλλοι στοιχηματίζουν ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε Grexit, άλλοι προβλέπουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει κωλοτούμπα, άλλοι εκφράζουν σιγουριά ότι η Ευρώπη θέλει να «στύψει» την Ελλάδα ώστε να μη βρεθεί στο μέλλον αντιμέτωπη με αιτήματα άλλων αριστερών κομμάτων ή πιθανώς αριστερών κυβερνήσεων, όπως στην Ισπανία.

Μερικοί τίτλοι ξένων αγορών και ΜΜΕ είναι ενδεικτικοί της σύγχυσης που επικρατεί στον διεθνή παράγοντα για τις ελληνικές εξελίξεις μετά την ψυχρολουσία της Ελλάδας από τους δανειστές της:
  • Financial Times: Πώς η ΕΚΤ μπορεί να πιέσει ακόμα περισσότερο την Ελλάδα
  • Le Soir: Κεραυνός η απόφαση της ΕΚΤ - Τα κράτη της ΕΕ συμπαθούν την Ελλάδα, αλλά δεν της δίνουν οξυγόνο
  • Wall Street Journal: Θέλουν να βάλουν σφιχτό λουρί στον ΣΥΡΙΖΑ
  • Wall Street Journal: Η περιοδεία του κ. Γιάνη Βαρουφάκη τελείωσε με ένα «κρύο ντους»
  • Economist: ΕΚΤ, ο εξολοθρευτής -Πώς θα υπαγορεύσει στην Ελλάδα να δεχθεί τους όρους της
  • Barclays: Αυξημένη η πιθανότητα Grexit σε σχέση με το 2012
Ολα αυτά τα άρθρα είναι μεταφρασμένα και μπορείτε να τα διαβάσετε στο iefimerida.gr, στον φάκελο «Οικονομία».
iefimerida.gr