Τσίπρας : «Η Ελλάδα δεν θα υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα..» - Εταίροι: «Δεν ανοίγουμε το πορτοφόλι χωρίς μεταρρυθμίσεις»

«Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη λήξη της επταμερούς συνάντησης, για το ελληνικό ζήτημα που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν τη διάθεσή τους να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες. Κυρίως, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν την κοινή ανάγνωση της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είναι σαφές πως η Ελλάδα δεν έχει την υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, δηλαδή την πέμπτη αξιολόγηση και το «μέιλ Χαρδούβελη».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τις δικές της προτάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες και θα υλοποιήσει. Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπήρξε επαναβεβαίωση της διάθεσης όλων των πλευρών να εργαστούν το συντομότερο δυνατό ώστε να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.



Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να προωθήσει άμεσα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα εκταμιεύσουν σημαντικά ποσά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Σημείωσε, πάντως, πως το ύψος του ποσού αυτού θα το ανακοινώσει ο Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής αύριο.

«Ξαναβάλαμε στις ράγες τη διαδικασία, γιατί με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις Μέρκελ

Η Ελλάδα υποσχέθηκε χθες να επιταχύνει την εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου για την παράταση της δανειακής της σύμβασης και να αποστείλει έναν ολοκληρωμένο, λεπτομερειακό κατάλογο μεταρρυθμίσεων στους εταίρους τους στην ευρωζώνη μέσα στις επόμενες ημέρες, δήλωσε πριν από λίγο η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Μετά την επταμερή συνάντηση —στην οποία συμμετείχαν η Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της ΕΕ, Ούβε Κορσέπιους.



Πάντως, η Άγγελα Μέρκελ απέφυγε να προσδιορίσει την ημερομηνία της ενδεχόμενης εκταμίευσης νέας δόσης στο πλαίσιο του προγράμματος, λέγοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων.
 
Η Αθήνα, όπως είπε η Ανγκελα Μέρκελ, δεσμεύεται να αποστείλει λίστα μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες θα έχει πλήρη ευθύνη. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την ετοιμότητά του να συγκαλέσει το γρηγορότερο το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών για να αξιολογήσει την κατάσταση.

Εκταμιεύσεις χρημάτων, διευκρίνισε, μπορούν να γίνουν μόνο όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που περιγράφονται στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Δηλώσεις Ολάντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε λίγο μετά την ολοκλήρωση της επταμερούς συνάντησης για την Ελλάδα, ότι επιβεβαιώθηκε η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου για την Ελλάδα, η οποία πλέον καλείται να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει.

“Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί το ίδιο”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος ανέφερε ότι εφόσον η ελληνική πλευρά εντείνει τους ρυθμούς της θα συγκληθεί σύντομα έκτακτο Eurogroup το οποίο θα αποφανθεί για την εκταμίευση των δανείων που η χώρα έχει λαμβάνειν.



Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε επίσης ότι δεν υπήρξε έντονη συζήτηση στη διάρκεια της συνάντησης και ότι είναι σαφής η πολιτική βούληση του Έλληνα πρωθυπουργού να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Είπε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εξεταστούν απο δημοσιονομικής απόψεως, ενώ τόνισε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον στενά για την Ελλάδα.

Κοινό ανακοινωθέν

Σε αυτό το κλίμα ήταν και η κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση:

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 02:30 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωσης της επταμερούς συνάντησης για το ελληνικό ζήτημα, έχει ως εξής:

«Αποδεχόμαστε απόλυτα τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015.
Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε το έργο μας και να το ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατόν.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες.

Επιβεβαιώσαμε εκ νέου την πρακτική συμφωνία επί της διαδικασίας: Οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές για τη συγκέντρωση πληροφοριών λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα.

Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν».
πηγή:  HuffingtonPost.gr