Κοτζιάς και Σταϊνμάγιερ συγκροτούν επιστημονική επιτροπή για το θέμα των επανορθώσεων

Σύμφωναμε πληροφορίες του ραδιοσταθμού Deutschlandfunk, η λύση του συνολικού πλέγματος των γερμανικών οφειλών θα γίνει σε πολιτική βάση, όχι σε «λογιστική», ή δικαστική.


Το πρώτο βήμα έγινε, το θέμα των επανορθώσεων τέθηκε για πρώτη φορά επίσημα στην κοινή ατζέντα Αθήνας και Βερολίνου. «Συμφωνήσαμε να κάνουμε μαζί απογραφή των διμερών σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας και να συζητήσουμε για την περαιτέρω εξέλιξή τους στο μέλλον» δήλωσε τη νύχτα της Κυριακής στο Βερολίνο ο γερμανός υπουργός εξωτερικών Βάλτερ Σταϊνμάγιερ ύστερα από σχεδόν τρίωρο γεύμα εργασίας με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Αν και δεν έκανε ρητή αναφορά τους, η απογραφή θα περιλαμβάνει σε πρώτη γραμμή το πλέγμα των ατομικών αποζημιώσεων των θυμάτων της κατοχής, των επανορθώσεων για τις ζημιές που προξένησαν στην Ελλάδα τα ναζιστικά στρατεύματα, το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, καθώς και τη ληστεία χιλιάδων αρχαιολογικών ευρημάτων, και θα γίνει από ελληνογερμανική επιτροπή επιστημόνων.

Μέχρι πρότινος, σύμφωνα με το διαδικτυακό ΒΗΜΑ, η γερμανική κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ.Σταϊνμάγιερ απέρριπταν κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανακίνηση του ζητήματος. Ο πάγος έσπασε τις τελευταίες ημέρες ύστερα από την πίεση μεγάλης μερίδας των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, που έκαναν αναλυτική παρουσίαση του προβλήματος, καθώς και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, της Linke (Αριστεράς) και των Πράσινων, που ζήτησαν τουλάχιστον την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ραδιοσταθμού Deutschlandfunk, η λύση του συνολικού πλέγματος των γερμανικών οφειλών θα γίνει σε πολιτική βάση, όχι σε «λογιστική», ή δικαστική. Προς το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν και νέοι φορείς, πέρα από εκείνους που είχε συγκροτήσει παλιότερα το Βερολίνο σε συνεννόηση με την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, ήτοι το «ελληνογερμανικό κέντρο νεότητας» και το «ταμείο μνήμης». Κι αυτό επειδή οι φορείς αυτοί δεν αναγνωρίζονται από τις αντιστασιακές οργανώσεις και τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή, ως λέγεται, λειτουργούν ως άλλοθι για το Βερολίνο μπαίνοντας στη θέση των πραγματικών του υποχρεώσεων.

Η εξέλιξη αυτή είχε προδιαγραφεί τις τελευταίες ημέρες. Ήδη προ εβδομάδας, κύκλοι του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος προανάγγειλαν την αλλαγή με τα λόγια, ότι επίκεινται νέες πρωτοβουλίες. Ακολούθησαν δηλώσεις του σοσιαλδημοκράτη υφυπουργού εξωτερικών Μίχαελ Ροτ, καθώς και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν, ότι θα δοθούν επιπλέον κονδύλια για το «ταμείο μνήμης».

Η δήλωση του κ.Σταϊνμάγιερ όμως, στο βαθμό που προμηνύει τη δημιουργία νέων θεσμών, πηγαίνει πολύ μακρύτερα. Εντελώς διαφορετικής τάξης αναμένεται να είναι και τα κονδύλια που θα διατεθούν. Το «ταμείο μνήμης», για παράδειγμα, το οποίο χρηματοδοτεί έρευνες για τη διαχρονική πορεία των ελληνογερμανικών σχέσεων - και ιδιαίτερα την εποχή της Κατοχής - έχει συνολικό προϋπολογισμό τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2017. «Πρόκειται για γελοίο ποσό σε σύγκριση με τις καταστροφές που προξένησαν οι ναζί στην Ελλάδα» διαπίστωσε τις προάλλες ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος των Σοσιαλημοκρατών Σίγκμαρ Γκάμπριελ. Γι αυτό και εικάζεται ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πολλαπλασιάσει στο μέλλον το ποσό για το συνολικό πλέγμα των αποζημιώσεων.

Η συντελούμενη στροφή ακούγεται από τα στόματα των δυο υπουργών ως εξής:

Σταϊνμάγιερ: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε, ώστε τα αναμφισβήτητα μεγάλα και δύσκολα ζητήματα τα οποία πρέπει να λύσουμε από κοινού στην Ευρώπη, να διαβρώσουν τα ισχυρά θεμέλια των γερμανοελληνικών σχέσεων. Οφείλουμε να θέσουμε από κοινού ως προτεραιότητα το να μην πάει χαμένη η μεγάλη δυνατότητα της συνεργασίας μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων και το να ενισχύσουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη»

Κοτζιάς: «Υπάρχει μια μακρόχρονη φιλία και κοινά συμφέροντα ανάμεσα στους δυο λαούς. Το σημαντικότερο είναι η αμοιβαία κατανόηση και η αποδόμηση των στερεοτύπων, που υπάρχουν και από τις δυο πλευρές».

Μένει τώρα, αν το παράδειγμα των δυο υπουργών θα το ακολουθήσουν και η Άνγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα κατά την αποψινή τους συνάντηση στην καγκελαρία του Βερολίνου.