Τουρκία: Ξεκίνησε η κατασκευή του αγωγού TANAP

Στη θεμελίωση του αγωγού TANAP προχώρησαν οι ηγέτες Τουρκίας, Γεωργίας και Αζερμπαϊτζάν, στην τουρκική πόλη Καρς, στην τελετή παρεβρέθησαν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ και ο πρόεδρος της Γεωργίας, Γκιόργκι Μαργκελασβίλι.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, από τα μέσα του 2018, ο αγωγός θα μεταφέρει 16 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, από το οικόπεδο Σαχ Ντενίζ 2 (Shah Deniz II) του Αζερμπαϊτζάν, στην Τουρκία και στη συνέχεια, μέσω Ελλάδας και Ιταλίας, στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Είναι ένα ακόμα βήμα προς την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και ένα από τα έργα που θέτουν την Ελλάδα στο επίκεντρο του νέου ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη, δημιουργώντας παράλληλα εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην χώρα.

Στο Φόρουμ Ενέργειας της Αθήνας, ο Emily Olson, αντιπροέδρος επικοινωνίας της BP (μετέχει με 12% στο έργο του TANAP), υπογράμμισε ότι η «Ελλάδα πρέπει να έχει πολιτική σταθερότητα για να μπορέσει να στηρίξει τον αγωγό και τους γρήγορους ρυθμούς που απαιτούνται για την ολοκλήρωση ενός τόσο περίπλοκου έργου.»

«Αυτό το έργο θα συνδεθεί στη μνήμη μας με την ειρήνη και την ευημερία» διακήρυξε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την τελετή θεμελίωσης του TANAP.