«ΟΧΙ» των ΗΠΑ στη διέλευση νέου Ρωσικού αγωγού

του Γιώργου ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Οχι, δεν θα προχωρήσει στην Ελλάδα η προέκταση του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου που θα κατασκευαστεί στη Μαύρη Θάλασσα, συνδέοντας την Τουρκία με τη Ρωσία. Υποτίθεται ότι ο αγωγός αυτός θα προεκτεινόταν στην Ελλάδα και από εκεί θα όδευε μέσω ΠΓΔΜ, Σερβίας και Ουγγαρίας προς σοβαρούς πελάτες στην Κεντρική Ευρώπη. Ο λόγος που η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει χώρα διέλευσης του αγωγού αυτού είναι ότι το απαγόρευσαν οι... Αμερικανοί! Αυτό κατέστη σαφέστατο από το δελτίο Τύπου που εξέδωσε την Παρασκευή η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. «Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την εξέταση επέκτασης του αγωγού "Τουρκικό Ρεύμα" (Turkish Stream) στην Ελλάδα. Ο αγωγός αυτός δεν θα ενισχύσει την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ελλάδας και πιθανόν να αποτελέσει αιτία ανησυχίας για τις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού. Δεν συνιστά μακροπρόθεσμη λύση στις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας», αναφέρει η ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε μετά το πέρας των συναντήσεων την Παρασκευή του ειδικού απεσταλμένου στην Αθήνα και συντονιστή των διεθνών ενεργειακών σχέσεων των ΗΠΑ, Αμος Χοχστάιν, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας μας Νίκο Κοτζιά, τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη. Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ του «Εθνους της Κυριακής», η αποστολή Χοχστάιν στην Αθήνα συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

Ο Χοχστάιν έφτασε στην Αθήνα «με ακριβείς οδηγίες να μεταφέρει την αμερικανική απογοήτευση για τα "παιχνίδια" με τη Ρωσία, όπως χαρακτηρίζονται στην αμερικανική πρωτεύουσα» αναφέρουν οι δημοσιευμένες πληροφορίες της εφημερίδας μας. Στη Μόσχα, ο κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom, η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου στον κόσμο, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα διά στόματος του προέδρου της Αλεξέι Μίλερ την έναρξη της κατασκευής του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού «Τουρκικό Ρεύμα». Την Πέμπτη ο Μίλερ βρισκόταν στην Αγκυρα, από όπου ανακοίνωσε την επίσημη υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία για την κατασκευή αυτού του αγωγού φυσικού αερίου. Την ίδια μέρα είχε μιλήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Νομίζω ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ευρώπη. Αυτή επιτυγχάνεται μέσω της πραγματικής διαφοροποίησης τόσο των διαδρομών, αλλά το σημαντικότερο, μέσω της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας του φυσικού αερίου» δήλωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος μετά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Η αλήθεια φυσικά είναι πως οι Αμερικανοί αφενός βρίσκονται πάλι σε φάση αντιρωσικής υστερίας λόγω της Ουκρανίας και αφετέρου, πράγμα πολύ σημαντικότερο, θέλουν πάση θυσία να προωθήσουν τους αγωγούς αμερικανικών συμφερόντων που επιχειρούν να φέρουν στην ευρωπαϊκή αγορά αζερινό φυσικό αέριο, με την ηγεσία αμερικανικών εταιρειών, όπως είναι πρωτίστως ο TAP και δευτερευόντως ο ελληνοβουλγαρικός IGB, διευρύνοντας παράλληλα τη χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Αν όντως η Ελλάδα δεν παράσχει το έδαφός της για επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου «Τουρκικό Ρεύμα», τότε ο αγωγός αυτός θα κατασκευαστεί εντελώς υποβαθμισμένος, με το ένα... πέμπτο (!) της αρχικά σχεδιαζόμενης χωρητικότητας, γιατί μόνο το ένα πέμπτο των ποσοτήτων που θα μπορούσε να μεταφέρει ο αγωγός προοριζόταν για τουρκική χρήση. Οι Ρώσοι δεν μπορούν να περάσουν τον αγωγό αυτόν ούτε από τη Βουλγαρία, ο πρωθυπουργός της οποίας είναι τυφλό όργανο των ΗΠΑ.

Αναγκαστικά οι προσπάθειες της Μόσχας θα επικεντρωθούν στην ανατροπή της κυβέρνησης Μπορίσοφ, με την επιδίωξη η επόμενη κυβέρνηση που θα αντικαταστήσει την κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπορίσοφ να είναι φιλορωσική. Αυτές οι επιχειρήσεις όμως είναι άγνωστης έκβασης. Η ουσία είναι ότι αγριεύει υπέρμετρα ο ενεργειακός πόλεμος ΗΠΑ - Ρωσίας. Καθώς δε η Ευρώπη καλύπτει άνω του 35% των αναγκών της σε φυσικό αέριο με εισαγωγές από τη Ρωσία, οι προσπάθειες της Μόσχας και της Ουάσιγκτον να υπονομεύουν η μία τους αγωγούς της άλλης θα προσλάβουν νέες διαστάσεις.
*Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' την Τρίτη 12 Μαίου 2015