Με διαφωνίες στην διαπραγματευτική τακτική εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πολιτική απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το κείμενο πολιτικής απόφασης στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. «ΛΕΥΚΟ» από την Αριστερή Πλατφόρμα, της οποίας η σκληρή τροπολογία καταψηφίστηκε με 20 ψήφους διαφορά, «ΟΧΙ» από την ΚΟΕ.

Το πνεύμα της πολιτικής απόφασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία -κάτι που εκτιμάται ότι αντανακλά τις δύσκολες ισορροπίες μέσα στο κόμμα και την προσπάθεια να κατευναστούν τα πνεύματα, μετά από ένα διήμερο σφυροκόπημα για τη διαπραγματευτική τακτική με τους εταίρους.

Νωρίτερα, απορρίφθηκε η τροπολογία που πρότεινε η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ζητούσε ρήξη αν οι δανειστές επιμείνουν σε ταπεινωτική συμφωνία.

Από τα 201 μέλη που αριθμεί η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, τα 95 ψήφισαν κατά της τροπολογίας της Αριστερής Πλατφόρμας, ενώ 75 τάχθηκαν υπέρ της ενσωμάτωσης της τροπολογίας στο κείμενο πολιτικής απόφασης. Βρέθηκε 1 λευκό ενώ υπήρξαν 30 απόντες.

Την πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας συνυπέγραψε και υπερψήφισε και η ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι.
 
Σχέδιο Πολιτικής Aπόφασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

«Τέσσερις μήνες τώρα, μέρα με τη μέρα, επιμένουμε στις κόκκινες γραμμές που χάραξε ο ίδιος ο λαός στις 25 Γενάρη. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία»: η κατηγορηματική αυτή δήλωση εμπεριέχεται στο σχέδιο πολιτικής απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου, «όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα, παίζουν παιχνίδι με τη φωτιά», ενώ αναμένεται να σταλεί σκληρό μήνυμα προς τους δανειστές, καθώς «αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς αμφιβολία ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανείων. Οι άνθρωποι είναι πάνω από το χρέος».

Όπως και ότι, «η διολίσθηση στην 5η αξιολόγηση δεν έγινε και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά». Στο ίδιο κείμενο παρατίθενται τα 4+1 βασικά χαρακτηριστικά ενός αποδεκτού, από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμβιβασμού (βλ. σχετικά σχετικό ρεπορτάζ σήμερα στην «ΑΥΓΗ»), ενώ προαναγγέλλεται η άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις, που θα στείλει -όπως εκτιμάται- «ηχηρό πολιτικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και θα ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης».

Στο σχέδιο της πολιτικής απόφασης γίνεται παράθεση του σημαντικού ως τώρα, νομοθετικού έργου, αλλά και εκτενής αναφορά στον πόλεμο κατά της διαπλοκής, με αποσπάσματα από τη χθεσινή ομιλία Τσίπρα. Και σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνεται ο στόχος εξάντλησης της τετραετίας.

Η Πολτική Απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στην τελική της μορφή θα δημοσιοποιηθεί εντός των προσεχών ημερών.
τελική του μορφή θα δημοσιοποιηθεί εντός των προσεχών ημερών - See more at: http://left.gr/news/kentriki-epitropi-toy-syriza-na-nikisei-i-elpida-stin-ellada-kai-tin-eyropi#sthash.7ctwm6C1.dpuf

Κοινή τροπολογία Αριστερής Πλατφόρμας και ΚΟΕ

Στην προσθήκη της Αριστερής Πλατφόρμας επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, «οι ‘θεσμοί δεν επιδιώκουν αυτό που ορισμένοι αποκαλούν ‘έντιμο συμβιβασμό', αν και ‘έντιμος' συμβιβασμός δεν μπορεί να υπάρξει με ιδιωτικοποιήσεις και νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα και ασφαλώς δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς πραγματική άρση της λιτότητας, χωρίς διαγραφή του χρέους (του μεγαλύτερου μέρους) και χωρίς ισχυρή ρευστότητα για την αναζωογόνηση της οικονομίας».

Η τακτική των εταίρων να στραγγαλίσουν την οικονομία, επιβεβαιώθηκε και στη Σύνοδο στη Ρίγα, υποστηρίζει επίσης η ίδια προσθήκη, η οποία και προτείνει την αντεπίθεση της κυβέρνησης με εναλλακτικό σχέδιο , με πολιτικό «δια ταύτα», «η κυβέρνηση, εφόσον οι ‘θεσμοί' συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες την ίδια εκβιαστική τακτική, οφείλει να δηλώσει από τώρα και ευθέως ότι δεν θα ‘πνίξει' τον ελληνικό λαό, αποστραγγίζοντας τις οικονομίες του, δεν θα πληρώσει την επόμενη δανειακή δόση του ΔΝΤ και ότι σχεδιάζει, σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο, εναλλακτικές απαντήσεις για την πορεία της χώρας, οι οποίες θα διασφαλίζουν την εφαρμογή του προγράμματός της».

Την προσθήκη της Αριστερής Πλατφόρμας υπογράφουν 6 στελέχη της και 3 ακόμα στελέχη της ΚΟΕ.

Στο σημείο, το οποίο προστέθηκε εν συγκρίσει με το προηγούμενο της Αριστερής Πλατφόρμας ζητείται να απευθυνθεί η κυβέρνηση στο λαό, με στόχο «αφενός τον απεγκλωβισμό της κοινωνίας από λογικές μονοδρόμων και αφετέρου για να διαμορφώσει αποφασιστικά τους όρους ενός πολιτικού κινήματος διεξόδου… Για να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα η οποία μπορεί να παράγει, να δημιουργεί, να ζει, να είναι κυρίαρχη».

Το κοινό κείμενο συνυπογράφουν οι Αλ. Καλύβης, Π. Κοσμάς, Στ. Λεωτσάκος, Αντ. Νταβανέλλος, Σ. Παπαδόγιαννη, Γ. Σαπουνάς (από την Αριστερή Πλατφόρμα), Λ. Αξελός, Δ. Κοδέλας και Ελ. Σωτηρίου (από την ΚΟΕ). 

Τροπολογία από στελέχη των «53+»

Ενίσχυση της σύνδεσης κυβέρνησης και κόμματος, ιδίως «ενόψει των δυσκολιών που έχουμε μπροστά μας», έτσι ώστε, «με καλύτερες προϋποθέσεις να πετύχουμε το στόχο μας και εν τέλει να νικήσουμε»: αυτό ζητούν σε τροπολογία που κατέθεσαν 5 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, από το ρεύμα των «53+».

Ο Φάνης Κουρεμπές, ο Πάνος Λάμπρου, ο Χρήστος Λάσκος, η Χαρά Ματσούκα και η Ελένη Σταματάκη στην τροπολογία που κατέθεσαν, χωρίς να υποτιμούν τις θετικές κινήσεις της κυβέρνησης  που, σε κάποιες περιπτώσεις γέμισαν περιφάνεια το λαό, εν τούτοις «δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και σοβαρές αστοχίες σε πολιτικές επιλογές, σε επιλογές προσώπων και ρητορικής που έχουν δημιουργήσει προβληματισμό τόσο στο κόμμα όσο και στα κοινωνικά κομμάτια που συνεχίζουν να μας υποστηρίζουν». Ζητούν, τέλος, τον εκδημοκρατισμό του κρατικού μηχανισμού.

Το πρωί, στη διάρκει της Κ.Ε., είχαν κατατεθεί για προβληματισμό κείμενα του Κόκκινου Δικτύου, της ΚΟΕ κ.ά.

Τα μέλη της Κ.Ε. Στ. Καραγιαννόπουλος και Ο. Δούλος ζητούν στάση πληρωμών, κατάργηση Μνημονίων, αξιοποίηση του ν/σ του ΚΚΕ, ματαίωση κάθε σχεδίου  για υπογραφή νέου Μνημονίου και «αν έρθει στη Βουλή, να καταψηφιστεί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».