Νέες αντικειμενικές αξίες ανακοινώνει το ΥΠΟΙΚ - Τι γίνεται με ΕΝΦΙΑ;

Νέες αντικειμενικές αξίες σε όλη τη χώρα αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες 15 μέρες το Υπουργείο Οικονομικών ευθυγραμμιζόμενο με την απόφαση του ΣτΕ, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στα νέα δεδομένα της αγοράς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αν οι νέες τιμές θα επηρεάσουν τελικά το ύψος του ΕΝΦΙΑ κατά το 2015, καθώς ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων προσδιορίζεται με βάση την εικόνα της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογούμενου την 1η Ιανουαρίου εκάστου έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περιοχές με τιμή ζώνης της τάξεως των 600-700 ευρώ θα υποστούν οριακές ή καθόλου μεταβολές, ενώ σε υψηλότερες τιμές ζώνης ανάλογα με την περιοχή θα υπάρξουν μειώσεις της τάξεως του 20%.

Φυσικά δεν αποκλείονται αλλαγές για κάποιες περιοχές οι οποίες θα οδηγούν σε επιβαρύνσεις.   
Οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων επηρεάζουν άμεσα, εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, και τις μεταβιβάσεις.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Tράπεζας της Eλλάδος, οι αντικειμενικές αξίες είναι σήμερα περίπου 15%-20% υψηλότερες κατά μέσο όρο σε σχέση με τις πραγματικές.

Oι μεγαλύτερες διορθώσεις αναμένεται να γίνουν στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές, οι οποίες και έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση (Aγία Παρασκευή, Xαλάνδρι, Ψυχικό, Φιλοθέη, Mαρούσι, Γλυφάδα κ.λπ.). Στις ακριβές περιοχές οι αντικειμενικές αξίες είχαν φτάσει να ξεπερνούν ακόμη και τα 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, τιμές οι οποίες δεν εντοπίζονται πλέον στην αγορά.

Παράλληλα, αναμένεται και αύξηση των τιμών σε διάφορες περιοχές της χώρας που οι τιμές πώλησης των ακινήτων (νεόδμητων) παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Πρόκειται κυρίως για περιοχές που γνώρισαν ταχύτατη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, χωρίς αυτή να αποτυπώνεται και στις αντικειμενικές αξίες.