Νίκος Κοτζιάς: Θέλουμε ένα Αιγαίο ειρήνης και συνεργασίας

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε το απόγευμα της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα και μετά το πέρας της δεν υπήρξαν δηλώσεις.

Νωρίτερα, την κοινή τους βούληση για «ένα Αιγαίο ειρήνης και συνεργασίας» καθώς, επίσης και για την επίλυση του Κυπριακού, ώστε να μην χαθεί φέτος μια μεγάλη ευκαιρία, εξέφρασαν ο Νίκος Κοτζιάς και ο τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα.

Μια συνάντηση που διήρκεσε περίπου δύο ώρες και διεξήχθη, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, σε ένα εξαιρετικό κλίμα φιλικής διάθεσης και πρόθεσης να βρεθούν λύσεις σε όλα τα ζητήματα.

Κοινή επιθυμία, δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, είναι να λυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο και να πέσουν οι εντάσεις και οι αμφισβητήσεις.

«Βρίσκομαι εδώ σαν φίλος που εργάζεται πάνω από 25 χρόνια για την ανάπτυξη των ελληνοτουρικικών σχέσεων,στη βάση της φιλίας και του διεθνούς δικαίου», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.

Κατά τη συνάντηση, όπως πρόσθεσε, συμφώνησαν με τον τούρκο ομόλογό του για την επανέναρξη διερευνητικών συζητήσεων, για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την προώθηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης,κυρίως για τη θαλάσσια ασφάλεια.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι είναι μια ευκαιρία για εξεύρεση μιας λύσης, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των δύο κοινοτήτων και τόνισε τη σημασία που έχει να αποκατασταθεί η Κύπρος ως ένα κράτος ανεξάρτητο και κυρίαρχο, με φιλικές σχέσεις προς όλους και χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε την κοινή βούληση να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, τονίζοντας ότι σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες για μέτρα που θα αποτρέψουν κινδύνους και εντάσεις. Με την νέα κυβέρνηση, είπε, η Τουρκία επιθυμεί να διαμορφώσει τη σχέση της, μέσα σε ένα πλαίσιο θετικής ατζέντας σε όλους τους τομείς.

Αναφερόμενος στη μεγάλη, αμφίδρομη, ανάπτυξη του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια, ο κ. Τσαβούσογλου υπογράμμισε την ανάγκη αναβάθμισης των θαλάσσιων υποδομών και στην αύξηση των αεροπορικών πτήσεων.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι υπάρχει κοινή πολιτική βούληση για επίλυση του, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στις 15 Μαΐου, στη βάση της Δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου.