Οι νέες προτάσεις της κυβέρνησης στο Brussels Group

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Brussels Group βρίσκεται τελικά το πακέτο μέτρων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους πιστωτές της χώρας. Το πακέτο περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα όπως η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και ανώδυνα μέτρα που στοχεύουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Το σημαντικότερο ωστόσο είναι, σύμφωνα με το kerdos,gr, ότι η κυβέρνηση προσήλθε στις συζητήσεις με νέα πρόταση για τους συντελεστές του ΦΠΑ, αλλά και με σχέδιο για την κατάργηση του υφιστάμενου καθεστώτος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Ειδικότερα η Αθήνα προτείνει:
Το νέο σχέδιο ΦΠΑ προβλέπει την εφαρμογή τριών συντελεστών:
  • Χαμηλού, 7%, για τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία, περιοδικά κλπ.
  • Ενδιάμεσου, 14%, που θα επιβάλλεται στη διαμονή σε ξενοδοχεία, εστίαση, ηλεκτρικό ρεύμα, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς κλπ
  • Διατήρηση του υφιστάμενου υψηλού, 23%, για ένδυση, υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, καύσιμα κλπ.
  • - Κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου που προέβλεπε μειωμένους συντελεστές κατά 30%. Μέτρο που κόστιζε στον προϋπολογισμό 347 εκατ. ευρώ.
Με το σχέδιο αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθούν τα έσοδα του κατά περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως. 
  1. Τέλος επί των τραπεζικών συναλλαγών. Το σχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση προβλέπει την επιβολή τέλους 0,1% στις συναλλαγές άνω των 500 ευρώ. Θα εξαιρεθούν οι κινήσεις μέσω των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ) και οι χρεωστικές κάρτες. Από το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να εισρεύσουν περί τα 300 εκατ. ευρώ.
  2. Εισφορά αλληλεγγύης. Αύξηση των συντελεστών για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ στα προ περικοπής επίπεδα (όπως ήταν πέρυσι).
  3. Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ.
  4. Η κυβέρνηση παρουσίασε σχέδιο για περαίωση ανέλεγκτων υποθέσεων, αλλά και της νομιμοποίησης αδήλωτων εισοδημάτων. 
  5. Εξετάζεται το θέμα της διακοπής των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και των κινήτρων που μπορεί να δοθούν για να μην εξέρχονται πρόωρα οι εργαζόμενοι από την εργασία.
Επιβεβαιώνει ο Βαρουφάκης τα σενάρια περί επιβολής φόρου τραπεζικών συναλλαγών

Στο μεταξύ, μιλώντας χθες στο ΔΣ του ΕΒΕΑ, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο φορολόγησης κάποιων τραπεζικών συναλλαγών, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει τα τελευταία 24ωρα.

Ωστόσο ο Γ. Βαρουφάκης απέκλεισε ρητά το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές που αφορούν στις επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός δεν απέκλεισε ούτε την επιβολή έκτακτου φόρου στις επιχειρήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι «ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα για να κλείσει η συμφωνία».

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία, ο Γ. Βαρουφάκης προέβλεψε πως είναι εφικτή η επίτευξή της έως την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.