Brussels Group: Νέα εμπλοκή το Σάββατο μεταξύ Ελλάδας και δανειστών

Νέα εμπλοκή σημειώθηκε σήμερα, Σάββατο, στο Brussels Group, κατά τις διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των εταίρων και δανειστών μας.

Όπως μετέδωσε τηλεοπτικό κανάλι, η εμπλοκή αφορά στις ομαδικές απολύσεις, ενώ οι δανειστές ζητούν επίσης από την κυβέρνηση να μη νομοθετήσει για τις συλλογικές συμβάσεις.

Στις Βρυξέλλες η ελληνική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τουλάχιστον 25 άτομα ανταλλάσσει συνεχώς στοιχεία και προτάσεις με τους τεχνοκράτες των θεσμών, προκειμένου να βρεθεί λύση στα περισσότερα ζητήματα «αγκάθια».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ορόσημο τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την προσεχή Τετάρτη 6 Μαΐου και θα ήθελαν να ληφθεί σε αυτή μια απόφαση που θα δίνει ανάσα ρευστότητας στη χώρα μας, π.χ. μέσω της άρσης των περιορισμών στις αγορές εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες.

Η ελληνική πλευρά επιζητεί έκτακτο Eurogroup εντός της εβδομάδος, αλλά η μέχρι τώρα στάση των δανειστών μας δεν αφήνει σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας για τη λήψη αποφάσεων πριν από τις 11 Μαΐου. Πάντως, το θετικό είναι ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πιστωτές πραγματοποιούνται πλέον υπό καλύτερες συνθήκες.

Στη βελτίωση του κλίματος και της παραγωγικότητας των διαβουλεύσεων συνέβαλε ο «ανασχηματισμός» της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, που ικανοποίησε τους δανειστές γιατί δόθηκε η εικόνα ότι «ψαλιδίστηκε» ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και αντιθέτως αναβαθμίστηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργος Χουλιαράκης.

Η ελληνική πλευρά προσήλθε την Πέμπτη στο Brussels Group με πιο αναλυτικές προτάσεις, που περιλαμβάνουν σειρά μέτρων, όπως:

- Φόρο διαμονής υπέρ του Δημοσίου για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή τουριστικά καταλύματα των νησιών του Αιγαίου όπου ισχύουν μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ και όπου ο πληθυσμός ξεπερνά τους 3.100 κατοίκους. Στα ίδια νησιά προτείνεται να εφαρμοστεί υποχρεωτικά το «πλαστικό χρήμα» για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ.

- Φόρο 3% επί της εκδιδόμενης απόδειξης σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος πρώτης κατηγορίας. Ο φόρος θα επιβάλλεται μόνο για την τουριστική περίοδο (1η Απριλίου έως 31η Οκτωβρίου).

- Φόρος 6% επί της εκδιδόμενης απόδειξης (προ ΦΠΑ) για πωλήσεις ειδών που υπάγονται στον φόρο πολυτελείας (π.χ. ρολόγια, κοσμήματα, έργα τέχνης κ.λπ.).

- Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για Ι.Χ., πισίνες και επέκτασή του στα σκάφη αναψυχής.

- Δήλωση κρυφών εισοδημάτων με επιβολή εφάπαξ φόρου έως 15%.

- Ενεργοποίηση του φόρου 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Οι προτάσεις αυτές, σύμφωνα με το greekmoney.gr, εφόσον εγκριθούν, θα ενσωματωθούν στην τελική μορφή του πολυνομοσχεδίου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και το οποίο αναμένεται να προβλέπει ακόμα:
  1. Τη δημοπρασία τηλεοπτικών συχνοτήτων
  2. Την περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
  3. Αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας, ώστε η απόκρυψη μεγάλου εισοδήματος και η μη καταβολή ΦΠΑ να ακυρώνει τα φορολογικά πρόστιμα και να ενεργοποιεί απευθείας ποινικές κυρώσεις
  4. Την υποχρεωτική πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, φόρων, προστίμων κτλ. μέσω τραπεζών ή με κάρτες και όχι με μετρητά
  5. Την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει ότι δεν θα γίνονται με μετρητά οι πληρωμές άνω των 1.500 ευρώ
  6. Τη θέσπιση λοταρίας αποδείξεων
  7. Την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων
  8. Τη λειτουργία του περιουσιολογίου και την online πρόσβαση σε καταθέσεις και δάνεια
  9. Διασταυρώσεις στοιχείων και εντατικοποίηση ελέγχων για τις φορολογουμένων που περιλαμβάνονται στις λίστες φοροδιαφυγής
  10. Διαχωρισμό των πληρωμών του ΦΠΑ
  11. Τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.