Γ. Κύρτσος vs Turkish stream :«Δεν είναι οικονομικά βιώσιμος και δεν πρόκειται να κατασκευαστεί»

Επίθεση- καταπέλτη εξαπέλυσε σήμερα ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος απέναντι στον νέο αγωγό αγωγό φυσικού αερίου Turkish stream που ο Πρόεδρος Πούτιν θέλει να περνα μέσα από την Ελλάδα, (Hellas stream), και η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει (μόνο προφορικά) να υλοποιήσει. Για τον αγωγό εκτιμά ότι δεν θα υλοποιηθεί και δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει τα ρωσικά "καπέλα" στις τιμές της ενέργειας, να εξυγιάνει τη ΔΕΗ και να ανοίξει σταδιακά την αγορά της ενέργειας» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ellada-russia.gr, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε, στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την Ενιαία Αγορά Ενέργειας και τον κίνδυνο ενεργειακής περιθωριοποίησης της Ελλάδος, πρέπει να περιοριστεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδος από τη Ρωσία και κυρίως να μειωθούν τα "καπέλα" στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου που πληρώνουμε.

Ο κ. Κύρτσος υποστήριξε ότι η λεγόμενη διπλωματία των αγωγών δεν έχει οδηγήσει σε θετικά για την Ελλάδα αποτελέσματα και πως ο νέος αγωγός, μέσω Τουρκίας, που προτείνει ο πρόεδρος Πούτιν σε αντικατάσταση του South Stream που φαίνεται ότι εγκαταλείπεται, δεν είναι οικονομικά βιώσιμος και δεν πρόκειται να κατασκευαστεί ούτε φυσικά να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα, οικονομικό ή ενεργειακό, για την Ελλάδα.

Αντίθετα, κατά την άποψη του, πρέπει να προχωρήσει ο αγωγός που θα προμηθεύει την Ελλάδα αζέρικο φυσικό αέριο από την Κασπία, και θα προεκτείνεται μέσω του TAP προς την Ιταλία.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι σε αυτή τη φάση δεν θα υπάρξουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα, εξαιτίας της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.Επεσήμανε όμως, ότι μπορεί να γίνουν πολλά και σημαντικά για να βελτιωθεί η κατάσταση στον ενεργειακό τομέα και να μειωθεί το ενεργειακό κόστος για να γίνει πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία. 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, διατύπωσε επιφυλάξεις για την τακτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο θέμα της έγκρισης της επένδυσης, ύψους 400 εκατομ. ευρώ, της αζέρικης SOCAR για την εξαγορά του 66% της ΔΕΣΦΑ, εκτιμώντας ότι η υπερβολική καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει στη ματαίωση μιας σοβαρής επένδυσης.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στη ΔΕΗ, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλη έλλειψη ρευστότητας και ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών που υπολογίζονται στα 1,8 δισ. ευρώ. Κατά την άποψη του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να σταθεροποιηθούν τα οικονομικά της ΔΕΗ και να προετοιμαστεί το έδαφος για τη σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα με πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης τμήματος του σημερινού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ. Επιπλέον, υποστήριξε ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που ξεκίνησε το 1999 έγινε "α λα ελληνικά" με το 51% των μετοχών να ανήκουν ήδη σε ιδιώτες επενδυτές, ενώ η διοίκηση της εταιρίας όπως και το σύνολο σχεδόν του ενεργειακού κλάδου εξακολουθούν να ελέγχονται από το κράτος.

Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ ζήτησε, τέλος, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινηθεί ταχύτερα ώστε να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, που είναι ρεαλιστικές στις σημερινές συνθήκες, όπως είναι η επένδυση της αζέρικης SOCAR και η χρηματοδότηση σημαντικών έργων ενεργειακής υποδομής από το σχέδιο Γιούνκερ.