Πεντάμηνη παράταση του Προγράμματος με Χρηματοδότηση 16,3 δισ € - Απορρίπτει η κυβέρνηση την πρόταση των θεσμών;

ΤΟ ΠΟΣΟ των 16,3 δισ. ευρώ θα μπορούσε να διαθέσει η ευρωζώνη για την Ελλάδα, στα πλαίσια του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης με πρόβλεψη για πεντάμηνη παράταση, αναφέρει έγγραφο των δανειστών που δόθηκε στους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.

«Η παράταση του τρέχοντος προγράμματος μέχρι το Νοέμβριο του 2015 είναι εφικτή, κατά τη διάρκεια της οποίας 12 δισ. βοήθειας θα μπορούσαν να δοθούν από τον EFSF» αναφέρεται μεταξύ άλλων, στο σημείωμα. Γίνεται επίσης λόγος και για τα 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Τα χρήματα αυτά, συνεχίζει το Reuters, θα δίνονταν σε τέσσερις δόσεις, ανάλογα με την πορεία των μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιεί η Αθήνα.

Η πρώτη δόση θα μπορούσε να είναι αυτή του 1,8 δισ. ευρώ απο τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που έχει η ΕΚΤ και η οποία θα δινόταν άμεσα, ώστε να πληρωθεί το ΔΝΤ (1,6 δισ. ευρώ) στις 30 Ιουίου.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ βέβαια απαιτείται η έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή, αλλά και από τα κοινοβούλια των χωρων-μελών της Ευρωζώνης που εμπλέκονται.

Η δεύτερη δόση των 4 δισ. ευρώ θα μπορούσε να δοθεί μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Όμως και αυτά τα χρήματα θα πήγαιναν κυρίως για την εξυπηρέτηση του χρέους (3,5 δισ. ευρώ).

Η τρίτη δόση, άλλα 4,7 δισ. ευρώ θα εκταμιεύονταν στις αρχές Αυγούστου, κυρίως για την εξυπηρέτηση του χρέους, και η τελευταία δόση του 1,5 δισ., ευρώ τον Οκτώβριο.

ΣΥΜΦΩΝΑ με το ίδιο σημείωμα, τα χρήματα του ΔΝΤ (3,5 δισ. ευρώ) θα δίνονταν και αυτά τον Οκτώβριο, εφόσον υλοποιούνταν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Πρόσθετοι όροι: η Εΰρωζώνη να μπορούσε να εγγυηθεί τη χρηματοδότηση της Ελλάδας για τους επόμενους 12 μήνες, αλλά και το ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

ΟΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ και κρίσιμες συζητήσεις για την Ελλάδα μεταφέρονται για το Σαββατοκύριακο, οπότε και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τη συμμετοχή του Γιάννη Βαρουφάκη, θα συναντηθούν εκ νέου προκειμένου να αποφασίσουν επί του νέου εγγράφου που έφερε στο φως της δημοσιότητας το πρακτορείο Reuters.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία, άρα ούτε και χρήματα, τότε η Ελλάδα είναι απίθανο να καταφέρει να πληρώσει το Ταμείο.

Αλ. Τσίπρας: Συνεχίζουμε τον αγώνα για τους ευρωπαϊκούς και τον ελληνικό λαό

Νωρίτερα, μετα το πέρας της Συνόδου Κορυφής ο Αλ. Τσίπρας έκανε τις παρακάτω δηλώσεις: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις καταστατικές της αρχές υπερασπιζόταν τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, τον αμοιβαίο σεβασμό. Αυτές οι αρχές δεν βασίστηκαν σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα. Και ειδικά σε αυτούς τους χαλεπούς και δύσκολους καιρούς κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο αυτές τις αρχές.

Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει με αποφασιστικό τρόπο να δίνει τον αγώνα υπέρ αυτών των αξιών. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εκ μέρους των λαών της Ευρώπης  και φυσικά εκ μέρους του ελληνικού λαού», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ στις Βρυξέλλες θα συνεχιστούν κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας επιστρέφει απόψε στην Αθήνα με την πιθανότητα να συγκαλέσει συνεδρίαση με τα θεσμικά όργανα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να προετοιμασθεί η Συνεδρίαση του Κοινοβουλίου για την έγκριση της όποιας τελικής  "Συμφωνίας".

Η κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση των θεσμών

Η κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση των θεσμών για παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, με χρηματοδοτική κάλυψη ύψους 15,5 δις ευρώ, ανέφεραν σήμερα από τις Βρυξέλλες Ελληνικές κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του ΑΠΕ.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, οι ίδιες πηγές ανέφεραν καμία χρηματοδοτική λύση δεν μπορεί να λειτουργήσει εντός του πλαισίου της πρότασης των θεσμών και επιπλέον ότι η χρηματοδοτική κάλυψη που προτείνουν δεν είναι αρκετή. Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι είναι πολλά, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι σημασία έχει το συνολικό πακέτο μιας συμφωνίας. Τέλος υπογράμμιζαν, ότι η συμφωνία δεν θα πρέπει να ανακυκλώνει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας.

 Ακολουθούν οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου