«Ανεπίτρεπη επέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας» χαρακτηρίζονται οι δηλώσεις του Amos Hochstein

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ φορά οι ΗΠΑ εκτοξεύουν απειλές και ιταμές προειδοποιήσεις εναντίον της Ελλάδας με αφορμή τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στον αγωγό Greek Stream που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα διά μέσου του εδάφους της χώρας στην Κεντρική Ευρώπη.

«Αντιμετωπίζουμε μία ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη». Αυτό προειδοποίησε ο συντονιστής του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις Αμος Χόχσταϊν κατά την ομιλία του, στο 31ο συνέδριο της Πανκυπριακής Οργάνωσης ΠΣΕΚΑ.

ΚΥΚΛΟΙ του ΥΠΑΠΕΝ, αναφερόμενοι στις δηλώσεις του Amos Hochstein, τόνιααν ότι αυτές συνιστούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας και υπογράμμιζαν ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει με βάση το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν πως ενδεχόμενη διέλευση αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο από το ελληνικό έδαφος, θα υποβοηθήσει τη διαφοροποίηση των δρόμων μεταφοράς του φυσικού αερίου, ενώ θα συμβάλλει στη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια όλων των ευρωπαϊκών χωρών.
Amos Hochstein

ΜΙΛΩΝΤΑΣ στο παγκόσμιο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε με θετικό τρόπο για την Κύπρο και τις συμμαχίες της στη Μεσόγειο, αλλά ήταν ιδιαίτερα κριτικός για την προσπάθεια «εισβολής» της Ρωσίας στην Ευρώπη και της παρουσίας της ως της μόνης προμηθεύτριας χώρας στην ήπειρο.

«Η Ελλάδα», είπε ο κ. Χόχσταϊν, «είναι ισχυρός εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ και περνά δύσκολα τελευταία. Αλλά χρειάζομαι τη βοήθειά σας, διότι αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι κάτι που ελπίζω ότι η Κύπρος θα γίνει τελικά μέρος της λύσης του: μία ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Και αυτή είναι ότι η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη παίρνουν το φυσικό τους αέριο από μόνο έναν προμηθευτή».

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ αξιωματούχος, που έχει σχεδιάσει την αμερικανική ενεργειακή πολιτική στη Μεσόγειο, τόνισε ότι «έχουμε μία ευκαιρία να γίνει διαφοροποίηση και η Ελλάδα είναι μείζον παίκτης. Θα μεταφέρουμε φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία μέσω της Ελλάδας στην Ιταλία και τη Βουλγαρία. Και η προηγούμενη αλλά και αυτή η κυβέρνηση έχουν εκφράσει υποστήριξη για το Νότιο Αγωγό και το διακαμπτήριο στη Βουλγαρία».

«Αλλά», συνέχισε, «υπάρχουν αυτοί που θέλουν να τους αλλάξουν (σ.σ.: αναφέρεται στους Ρώσους), και μιλούν για να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως μηχανισμό που θα φέρει αγωγούς από τον ίδιο προμηθευτή μέσω της Ελλάδας μαζικά για την προμήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι όταν χτιστεί ένας νέος αγωγός, αυτός δεν μπορεί να αλλάξει καθώς καθιστά όλα τα άλλα σχέδια μη βιώσιμα. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα από μέρος της λύσης θα γίνει μέρος του προβλήματος».

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ είπε ότι «δεν σας λέω κάτι που δεν έχω πει στους φίλους μου στην Ελλάδα, ήμουν εκεί πριν από 3-4 εβδομάδες για μία ήσυχη συνάντηση που όμως ήταν παντού στον τύπο και τους NYT αλλά σας λέω το ίδιο: Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να είναι ο δεσμός που ισχυροποιεί τη σύνδεση με την Ευρώπη, να είναι κεντρικό μέρος της λύσης για την Ευρώπη».

Εμμέσως έκανε έκκληση και στην Ομογένεια να τοποθετηθεί εναντίον του τουρκικού αγωγού τονίζοντας: «Πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικό και πιστεύω ότι εσείς που ως κοινότητα νοιάζεστε όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τη σχέση μας με την Ελλάδα και την ενίσχυσή της, σας λέω ότι είναι σημαντικό. Θα είμαι στη Βουλγαρία την επόμενη εβδομάδα για να μιλήσω ακριβώς για τον αγωγό με την Ελλάδα, έχουμε συμφωνήσει να διαφωνούμε σε μερικά πράγματα, αλλά αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφωνούμε απολύτως».

Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Δεν δεχόμαστε επεμβάσεις και εντολές»

Παναγιώτης Λαφαζάνης - ΥΠΑΠΕΝ
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αναφερόμενος στις δηλώσεις του συντονιστή του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις Amos Hochstein στο 31ο συνέδριο της πανκυπριακής οργάνωσης ΠΣΕΚΑ, τόνισε ότι αυτές συνιστούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας και υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει με βάση το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Ο ίδιος σημείωσε πως ενδεχόμενη διέλευση αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο από το ελληνικό έδαφος, θα υποβοηθήσει τη διαφοροποίηση των δρόμων μεταφοράς του φυσικού αερίου, ενώ θα συμβάλλει στη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

Η πλήρης δήλωση-απάντηση του ΥΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζανη
«Οι δηλώσεις του κ. Amos Hochstein για τη στάση της χώρας μας απέναντι στον αγωγό ρώσικου φυσικού αερίου είναι προκλητικές και σχεδόν απειλητικές. Η Ελλάδα δεν είναι «οικόπεδο» και δεν εκβιάζεται ούτε θεωρεί ότι με τις ενεργειακές επιλογές της γίνεται μέρος κανενός προβλήματος.

Αντίθετα, η επιλογή να στηρίξουμε στο ελληνικό έδαφος έναν αγωγό με ρώσικο φυσικό αέριο είναι εθνικά και οικονομικά ωφέλιμη, ενώ δίνει θετικές λύσεις για τη συνεργασία, την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της περιοχής μας και της Ευρώπης.

Η Ελλάδα ακολουθεί με συνέπεια μια νέα ανεξάρτητη και πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική, που φιλοδοξεί να καταστήσει την χώρα ένα πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο, εντός του οποίου θα διαφοροποιούνται και οι δρόμοι και οι πηγές προέλευσης φυσικού αερίου, χωρίς τείχη αποκλεισμού και νεοψυχροπολεμικών προκαταλήψεων. Η νέα ανεξάρτητη Ελλάδα που αναδύεται, είναι πηγή σταθερότητας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης για όλους και πρώτα απ' όλα για τους λαούς. Δύναμη που δείχνει ένα διαφορετικό δρόμο ειρήνης, προόδου, δικαιοσύνης και ισότιμων σχέσεων ανάμεσα στις χώρες ».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου