Το ΔΝΤ επιστρέφει στις Βρυξέλλες αλλά με σκληρή στάση!

ΑΓΝΩΣΤΟ παραμένει ποιος θα είναι ο επικεφαλής των διαπραγματευτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίοι εάν όλα πάνε καλά θα κάτσουν αύριο στο τραπέζι των συζητήσεων με την ελληνική υπουργική αντιπροσωπεία.

Όπως μετέδωσε από την Ουάσιγκτον ο αντοποκριτής του MEGA, Μιχάλης Ιγνατίου, το ΔΝΤ  επιστρέφει μεν αλλά παραμένει σταθερό στις θέσεις του όπως τις εξέφρασε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις. Κύκλοι του ταμείου επισημαίνουν πως οι διαφωνίες παραμένουν μεγάλες και μέχρι στιγμής φαίνεται πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία καθώς το ΔΝΤ φαίνεται απρόθυμο στο να υπογράψει κάτι με το οποίο διαφωνεί.

Το ΔΝΤ έχει ισχυρές διαφωνίες τόσο με την Ελλάδα όσο και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Με την ελληνική κυβέρνηση οι διαφωνίες είναι πιο έντονες, και στο μυαλό μερικών αξιωματούχων του Ταμείου είναι αξεπέραστες. Οι αξιωματούχοι αυτοί έχουν σκληρύνει περαιτέρω τη στάση τους και φαίνεται πως αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και με συναισθηματική φόρτιση, λόγω των κατηγοριών που εκτοξεύονται εναντίον τους, καθώς "παίζεται" και η δική τους καρέκλα. Το Ταμείο δεν θα σταθεί εμπόδιο στην όποια συμφωνία καταλήξει η Ελλάδα, με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

ΟΜΩΣ, εάν συμβεί αυτό θα καταγράψει τις διαφωνίες του με ανακοίνωση της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ, όπως ακριβώς έπραξε τον Φεβρουάριο. Στο Ταμείο αισθάνονται "δικαιωμένοι" επειδή είχαν αμφισβητήσει ότι η συμφωνία του Φεβρουαρίου θα οδηγούσε σε χειροπιαστά αποτέλεσμα, και γι' αυτό θεωρούν υπεύθυνους τους Ευρωπαίους που δέχθηκαν να “εξυπηρετήσουν” την κυβέρνηση.

Το  Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα περάσει από "κόσκινο" τις ελληνικές προτάσεις!
 
ΟΙ ΣΚΛΗΡΟΙ του ΔΝΤ, με την πλήρη στήριξη της Κομισιόν, της ΕΚΤ και των εταίρων της Ελλάδας στο ευρώ θα περάσουν από κόσκινο τις προτάσεις της κυβέρνησης για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού έστω και την τελευταία ώρα πριν από το Εurogroup της 18ης Ιουνίου - τελευταία ευκαιρία για την ομαλή εξέλιξη της εξυπηρέτησης των ελληνικών δανειακών υποχρεώσεων, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του STAR από τις Βρυξέλλες, Θάνο Αθανασίου.

Την Παρασκευή (12/6)  η ελληνική αποστολή είχε διαδικαστικού χαρακτήρα συζητήσεις με τα στελέχη της Κομισιόν στην Τρόικα, όπου συζήτησε για πρώτη φορά τις προτάσεις της και μπήκε στο κλίμα των συζητήσεων που θα ξεκινήσουν Κυριακή με άγνωστο ορίζοντα ολοκλήρωσης.

Οι δανειστές ζητούν την βιώσιμη και μεσοπρόθεσμη αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, το οποίο καταναλώνει πόρους δυσανάλογους με αυτούς που μοιράζει στους ασφαλισμένους και σε δεύτερη φάση την διόρθωση όλου του συστήματος κοινωνικών μεταβιβάσεων, το οποίο έχει το μεγαλύτερο κόστος στην ΕΕ και την μικρότερη αποτελεσματικότητα.

Τα λεφτά των ασφαλισμένων - συνταξιούχων χάνονται από τις διεξόδους σε πρόωρες συντάξεις σε παράλογα μικρές ηλικίες, που δεν συναντώνται πουθενά στην Ευρώπη.

Ο Κύπριος, ο Βέλγος, και ο Ολλανδός, δεν ξέρουν τι θα πει πρόωρη σύνταξη, ο Γερμανός στρατιωτικός αλλάζει επάγγελμα μετά την αποστρατεία και η κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος δεν σημαίνει πουθενά απόδοση σύνταξης σε μικρότερη ηλικία από το γενικό όριο.

Ως εκ τούτου ακόμα και αν φέτος δεν χρειαστεί καμία περικοπή το κράτος δεν μπορεί αν εγγυηθεί τις αποδοχές των ασφαλισμένων γιατί έχει δημιουργήσει χρόνιες πελατειακές σχέσεις με συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων. Την ίδια άποψη έχουν οι δανειστές και για τα εφάπαξ του δημοσίου και των ΔΕΚΟ.

Το ύψος λένε είναι παράλογο και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται από τις εισφορές.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ο κατακερματισμός των ταμείων, των εισφορών και των διαδικασιών σε μια τόσο μικρή αγορά εργασίας όπως η Ελληνική οδηγεί συνεχώς στην απώλεια εισοδήματος στους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα, τους πρώην μισθωτούς, που παραδοσιακά ήταν οι αιμοδότες και του ασφαλιστικού και του κρατικού προϋπολογισμού (μέσω των φόρων που ουδείς μπόρεσε ποτέ να αποφύγει).

Η μεταρρύθμιση που ζητάνε οι πιστωτές πρέπει να γίνει σε ένα μέσο βάθος χρόνου, ενώ θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και στο επόμενο πρόγραμμα.

Σε σχέση με τα δημοσιονομικά η κυβέρνηση πρέπει να φέρει έσοδα ή περικοπές δαπανών ύψους 440 δις και να δεσμευθεί στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.
ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που η αξιολόγηση του προγράμματος καθυστερεί παραλόγως, επενδυτές από την βόρεια Ευρώπη περιμένουν μια αχτίδα σταθερότητας για να ρίξουν 185 εκατομμύρια ευρώ σε αιολικά πάρκα, σύμφωνα με πληροφορίες, πόσο που η καθυστέρηση στερεί από το ΑΕΠ και από την αγορά, την απασχόληση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Σε δεύτερη φάση υπάρχει η πιθανότητα να συζητηθούν και οι ελληνικές προτάσεις για την επόμενη μέρα. Από όλη την παλέτα όμως, το μόνο σημείο που έχει αξία είναι η αλλαγή της χρήσης των πρώην χρημάτων του ΤΧΣ, στο πλαίσιο μια τρίμηνης παράτασης, όμως και αυτή η λύση θέλει όρους και έγκριση από τα κοινοβούλια. Για την αναδιάρθρωση του χρέους με νέο δάνειο είναι δυνατόν να γίνει κουβέντα, όταν οι όροι της 5ης αξιολόγησης θα έχουν πλήρως νομοθετηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου