Σε ρήξη οδηγούν τις διαπραγματεύσεις οι δανειστές;

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές, ένα 24ωρο πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση στις Βρυξέλλες ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα, την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Νωρίτερα, όπως ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Αθήνα υπέβαλε νέα αντιπρόταση στους θεσμούς, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε, σύμφωνα με το Bloomberg και το γερμανικό δίκτυο MNI.

ΤΗ ΔΥΣΜΕΝΗ αυτή εξέλιξη φαίνεται να επιβεβαιώνουν και κυβερνητικές πηγές -γεγονός που καταδεικνύει πως η πιθανότητα της ρήξης ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ- δεν μοιάζει να παραμένει για πολύ στη σφαίρα του απίθανου συμβάντος. Επισημαίνεται, πάντως, ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ενώ εκπεφρασμένη πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι η επίτευξη συμφωνίας σε άμεσο χρόνο.

Όπως σημείωνε κυβερνητική πηγή, η Αθήνα παρέδωσε τη Δευτέρα στον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, δύο συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων με στόχο αφενός να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό με εναλλακτικές προτάσεις, και αφετέρου να προσδιοριστεί ένα εφικτό σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. «Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο, περιμένοντας με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτησή τους» ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κομισιόν: Αξιολογούμε με επιμέλεια και προσοχή τις ελληνικές προτάσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε σήμερα το πρωί τις νέες προτάσεις των ελληνικών αρχών και τις αξιολογεί με επιμέλεια και προσοχή, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτοροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς από τις Βρυξέλλες.

Ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαβουλεύσεων, ανταλλάσσονται διάφορες προτάσεις και σημείωσε ότι οι επαφές θα συνεχιστούν σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να διευκολυνθεί η αξιολόγησή τους. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το απόγευμα της Δευτέρας ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, συναντήθηκε με υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν η ίδια συνάντηση θα επαναληφθεί και σήμερα.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ, ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται, με βάση τη δήλωση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Ερωτηθείς αν οι νέες προτάσεις που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές στους θεσμούς κρίνονται σε γενικές γραμμές ικανοποιητικές, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι οι προτάσεις έφθασαν μόλις σήμερα το πρωί και θα πρέπει να αξιολογηθούν με τη μέγιστη δυνατή προσοχή.

ΤΕΛΟΣ, σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθεί αύριο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αυτή τη συνάντηση είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί.

Τι περιλαμβάνουν οι νέες προτάσεις της κυβέρνησης

ΣΥΜΦΩΝΑ με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπει αναθεώρηση, προς τα πάνω του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ προτείνεται αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 12% χωρίς να αναφέρονται τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα πάνε εκεί.

Προτείνεται, ακόμη, η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με αντάλλαγμα τη μη κατάργηση του ΕΚΑΣ. Ακόμα μια σειρά μέτρων διοικητικού χαρακτήρα όπως η πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει αύξηση του ορίου εντόκων και συνδρομή του ESM για τα ομόλογα της EKT.

Το Reuters αναφέρει ότι η ελληνική πρόταση καλύπτει το αποκαλούμενο δημοσιονομικό κενό ενώ προτείνεται και η αγορά από τον ESM (ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης) των ομολόγων αξίας 6,7 δις ευρώ που έχει η ΕΚΤ και τα οποία λήγουν το Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Επίσης, η Ελλάδα έχει υποβάλλει μέσα στην ίδια πρόταση και αίτημα να της επιτραπεί η αύξηση του ορίου εντόκων γραμματίων για να δοθεί μια ανάσα στο καυτό πρόβλημα της ρευστότητας.

Διευθέτηση του χρέους

Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε πρόσφατα στα θεσμικά όργανα μία συνολική μεταρρύθμιση που περιλαμβάνει προτάσεις της για την ολοκλήρωση της τελικής αναθεώρησης του τρέχοντος συμφωνίας.

ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ προς τα εμπρός, η Ελλάδα ζητά ρύθμιση που θα της διασφαλίσει την ταχεία επιστροφή στις αγορές χρήματος και την επιστροφή της οικονομίας στην σημαντική ανάπτυξη. Οι ελληνικές αρχές προτείνουν δύο σύνολα των πολιτικών για την επίτευξη του διττού αυτού στόχου: μια πρόταση σχετικά με την εκ νέου αναχρηματοδότηση μέρους του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα (χωρίς περικοπές και χωρίς νέα χρήματα για το ελληνικό κράτος) και μια δεύτερη πρόταση σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης των επενδύσεων για τον ιδιωτικό τομέα.

Το χρέος της χώρας οφείλεται κυρίως στο δημόσιο τομέα. Η χώρα οφείλει στον ESM EFSF, στην ΕΚΤ, στο ΔΝΤ και στις κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε. Οι ωριμάνσεις των δανείων ESM- EFSF και των δανείων προς τα κράτη μέλη έχουν ικανοποιητικό και όχι υψηλό επιτόκιο. Αντιθέτως το χρέος προς την ΕΚΤ δημιουργεί χρηματοδοτικό κενό και απαγορεύει και στη χώρα να μετέχει στην ποσοτική χαλάρωση.

Αιχμές υπάρχουν στην πρόταση και σε ό,τι αφορά το χρέος προς το ΔΝΤ.

Η νέα αυτή πρόταση επιχειρεί να ξεπεράσει τεχνικά την πέμπτη αξιολόγηση σημειώνοντας ότι: Mε δεδομένο πως η χώρα δεν πρόκειται να εισπράξει επιπλέον χρήματα ως δάνειο (σ.σ .πέραν των προϋπολογισμένων από το μέχρι στιγμής πρόγραμμα που λήγει τον Ιούνιο) οι προϋποθέσεις για το δάνειο από τον ESM θα πρέπει συγχρόνως να αποτελούν και προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση σύμφωνα με τα όσα έχει προτείνει η κυβέρνηση προς τους δανειστές στην προηγούμενη πρότασή της.

ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ, σύμφωνα πάντα με το altsantiri.gr, η νέα πρόταση αναθεώρησης της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει και το αναπτυξιακό κομμάτι που αφορά κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου