Στις Βρυξέλλες επειγόντως αύριο το πρωί απεσταλμένοι του Τσίπρα

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ μεταβαίνουν επειγόντως αύριο το πρωί οι "έμπιστοι" του πρωθυπουργού, Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παπάς και ο Γιώργος Χουλιαράκης, σαν  απεσταλμένοι του Αλ. Τσίπρα για θα συναντηθούν με εκπροσώπους των θεσμών - Η ελληνική πλευρά  δηλώνει έτοιμη να καταθέσει αντιπροτάσεις.

1. Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να καταθέσει αντιπροτάσεις, προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, τόσο με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας όσο και με τον Πρόεδρο Γιούνκερ.

2. Εκπρόσωποι του Έλληνα Πρωθυπουργού θα βρίσκονται αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντηθούν με εκπροσώπους των επικεφαλής των θεσμών.

3. Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, αφού η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%.

4. Συνεπώς αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση αλληλοκατανόησης. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να φανταστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε διχασμό για μία τόσο μικρή διαφορά και για την επιμονή να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

 Τι προηγήθηκε

ΝΩΡΙΤΕΡΑ, η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει ότι η διαπραγμάτευση στα τεχνικά κλιμάκια έχει ολοκληρωθεί και συνεχίζεται η πολιτική διαπραγμάτευση ώστε να υπάρξει μια ενιαία συμφωνία που θα περιλαμβάνει:
  • Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπαστεί ο μηχανισμός αναπαραγωγής της λιτότητας.
  • Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα που εντείνουν το σπιράλ της ύφεσης.
  • Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
  • Ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων (αναπτυξιακό πακέτο)
Το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε πεντάωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με την συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Νίκου Παππά, του Αλέκου Φλαμπουράρη, του Γιώργου Σταθάκη, του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Γιάνη Βαρουφάκη.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα, με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης.

Όπως αποκάλυψε κορυφαία κυβερνητική πηγή, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία έως την Πέμπτη, 18η Ιουνίου, που έχει προγραμματιστεί η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup.

Πάντως για την επόμενη Πέμπτη ορίστηκε και συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), στις 13:00 (τοπική ώρα), ενώ στις 14:30 θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου τόσο του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, όσο και του προέδρου του Eurogroup, Γέρουν Ντέισλμπλουμ.

Εάν υπάρξει έως τότε, συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δώσουν το πράσινο «φως» για την εκταμίευση των εναπομεινάντων χρημάτων προς την Ελλάδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου