Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην ΕΚΤ - Καταιγιστικές οι εξελίξεις σήμερα σε Βρυξέλλες και Αθήνα

ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ οι εξελίξεις σήμερα σε Βρυξέλλες και Αθήνα. Σόιμπλε, Nτομπρόφσκις, Ντάισελμπλουμ δηλώνουν ότι η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης. Tο θέμα της συνέχισης του ELA στην ΕΚΤ.

Ένα ιστορικό Eurogroup για την Ελλάδα εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων σε ευρωπαϊκό αλλά και εσωπολιτικό επίπεδο ολοκληρώθηκε αποφασίζοντας τη μη παράταση του ελληνικού προγράμματος πέρα από τις 30 Ιουνίου, ημέρα που υπό κανονικές συνθήκες αυτό θα έληγε. Την ίδια μέρα λήγει και η προθεσμία πληρωμής της δόσης που οφείλει η χώρα στο ΔΝΤ. Η ανακοίνωση των 18 υπουργών  Οικονομικών της ευρωζώνης ήρθε χωρίς την υπογραφή του έλληνα υπ. Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Στο μεταξύ σήμερα η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση του διευθυντηρίου και των 19 κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης θα τεθεί το ζήτημα της συνέχισης της έκτακτης παροχής ρευστότητας μέσω του μηχανισμού ELA (Εmergency Liquidity Assistance) αλλά και η διασφάλιση της ασφάλειας στο τραπεζικό σύστημα της ζώνης του ευρώ, μετά τον συνυπολογισμό των συνεπειών των εξελίξεων των τελευταίων ωρών και εν μέσω έντονων πιέσεων.

ΗΔΗ ΣΗΜΕΡΑ στις Βρυξέλλες, μετά την κατ´ ιδίαν συνάντηση που είχαν ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και αν. υπ. Εξ. Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσαν την πρόθεσή των δύο πλευρών για συνέχιση της συνεργασίας τους με στόχο την προάσπιση της σταθερότητας στην ευρωζώνη. Εντούτοις, σύμφωνα με ανάλυση του γαλλικού πρακτορείου, το έργο της ΕΚΤ από εδώ και στο εξής ως προς τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης κρίνεται καθοριστικής σημασίας, διότι από τη μια πλευρά καλείται να λάβει έκτακτες αποφάσεις και από την άλλη πλευρά υπάρχει ο κίνδυνος να υπερβεί τους θεσμικούς κανόνες λειτουργίας της. Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το δίκτυο n-tv, στο Eurogroup τέθηκε επί τάπητος και το ζήτημα της επιβολής προσωρικών περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Ας σημειωθεί ότι ο Γ. Δραγασάκης αναμένεται να έχει και αύριο νέο ραντεβού με τον Μάριο Ντράγκι στη Φραγκφούρτη.

Σόιμπλε: Θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, στο πολιτικό επίπεδο, οι τελευταίες δηλώσεις των ανώτερων ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συγκλίνουν στο ότι όλοι, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ «η πόρτα της ευρωζώνης παραμένει ανοιχτή για την Ελλάδα». «Η Ελλάδα παραμένει πάντα μέλος της ευρωζώνης. Το Eurogroup συμφώνησε να διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να ενισχύσει την ευρωζώνη», δήλωσε μέσω ανάρτησής του στο twitter o αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.

«Η ευρωζώνη θα κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη μετάδοση της κρίσης από την Ελλάδα στην υπόλοιπη ευρωζώνη», είπε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά το τέλος του δεύτερου μέρους της συνεδρίασης του Eurogroup, που διεξήχθη χωρίς τη συμμετοχή του έλληνα ομολόγου του, Γιάνη Βαρουφάκη. Την ίδια στιγμή όμως ο γερμανός υπουργός δήλωσε ότι επί της ουσίας δεν απορρέει κίνδυνος μετάδοσης, μιας και η κρίση στην Ελλάδα αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση.

Στη συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν ωστόσο να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ και να την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει από εδώ και στο εξής. Μετά την ανακοίνωση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα δεν υπήρχε όμως εναλλακτική λύση από την απόρριψη της παράτασης του ελληνικού προγράμματος που εκπνέει την Τρίτη 30 Ιουνίου.

Ελπίδες για ένα «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ότι το ελληνικό ζήτημα θα έχει αίσιο τέλος παρά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup είναι ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Σε συνέντευξή του στο πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης ARD δήλωσε ότι οι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών της ευρωζώνης θα στείλουν την ερχόμενη εβδομάδα ένα ισχυρό μήνυμα στην Αθήνα. 

Ο Μάρτιν Σουλτς αναμένει οι εταίροι να επιδείξουν συμβιβαστική διάθεση έναντι της Αθήνας στις συντάξεις και την φορολογία. «Έχουμε πολλές πιθανότητες ο ελληνικός λαός να ψηφίσει “ΝΑΙ“ την ερχόμενη Κυριακή». Η πόρτα είναι τώρα ανοιχτή και θα παραμείνει και τότε ανοιχτή, τόνισε ο Μάρτιν Σουλτς, δηλώνοντας ότι δεν είναι σίγουρος αν η πλειοψηφία των Ελλήνων σκέπτεται όπως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου