Αταλάντευτη η κυβέρνηση παρά τις πιέσεις – Διαρκείς συσκέψεις στο Μαξίμου

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ μεταφέρονται και πάλι οι εξελίξεις, καθώς η ελληνική αντιπροσωπεία επιστρέφει από τις Βρυξέλλες, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων. Στο Μαξίμου γίνονται διαρκείς συσκέψεις με τον πρωθυπουργό να καθιστά σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αποδεκτά κανένα από τα επιπλέον μέτρα που ζητήθηκαν απόψε από τους δανειστές. Οι παράλογες απαιτήσεις, κυρίως από το ΔΝΤ, μπήκαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από την αρχή της συνεδρίασης. Οι εκπρόσωποι του Ταμείου έθεσαν προαπαιτούμενα μνημονιακού τύπου, με έμφαση στην περαιτέρω περικοπή συντάξεων, αλλά και στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και τα μέτρα που αυτό συνεπάγεται. Η στάση αυτή ερμηνεύεται από την Αθήνα ως προσπάθεια να μη συζητηθεί σήμερα το θέμα του χρέους, το οποίο διχάζει ως γνωστόν τους δανειστές.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ αντιπροσωπεία δεν αιφνιδιάστηκε, λένε οι πληροφορίες. Ήταν προετοιμασμένη από χθες και η απόφαση να αποχωρήσει, ήταν μέρος του σχεδιασμού. Για το λόγο αυτό, λίγο πριν ξεκινήσει ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως έχει καταθέσει τις προτάσεις της έγκαιρα, την 1η Ιουνίου, όπως και δύο επεξεργασμένα κείμενα για τη βιωσιμότητα του χρέους και το δημοσιονομικό κενό, και δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές εάν θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 18 Ιουνίου. Πάντως η κυβέρνηση δηλώνει αταλάντευτη στη στρατηγική της, εκτιμώντας ότι οι καθυστερήσεις δυσκολεύουν περισσότερο τους δανειστές από ό,τι την Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου