Τσίπρας: «Το ελληνικό σχέδιο είναι ρεαλιστικό και δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να ξεφύγει από την ασφυξία ρευστότητας»

Δηλώσεις παραχώρησε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες. Όπως είπε ο πρωθυπουργός δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση ή σχόλιο των Ευρωπαίων στην πολυσέλιδη ελληνική πρόταση συμφωνίας ούτε στο Μαξίμου έχει φτάσει κείμενο των θεσμών, ως βάση της συμφωνίας.

Πρέπει να αποφύγουμε την διαίρεση, η ηγεσία της Ευρώπης πρέπει να προσχωρήσει στον ρεαλισμό, τόνισε σε δήλωση του ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν αναχωρήσει για Βρυξέλλες, όπου στις 21:30 (ώρα Ελλάδος) θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τόνισε ότι το ελληνικό σχέδιο είναι ρεαλιστικό, δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να ξεφύγει από την ασφυξία ρευστότητας, βάζει τέλος στα σενάρια για Grexit και καταστροφή και θέτει την οικονομία σε πορεία ανάκαμψης. 

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα και στην πρόσκληση του Γιούνκερ λέγοντας: «Χθες βράδυ δέχθηκα πρόσκληση από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να μεταβώ στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουμε από κοντά και με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκα θετικά».

Επανέλαβε ότι η ελληνική πρόταση είναι απόλυτα ρεαλιστική και γι΄ αυτό θα εξηγήσει σήμερα στον Ζαν Κλοτ Γιούνκερ ότι είναι αναγκαίο όσο ποτέ η ηγεσία της Ευρώπης να προσχωρήσει στον ρεαλισμό για τα δίκαια της Ευρώπης, επισημαίνοντας με νόημα ότι πρέπει να αποφύγουμε τη διαίρεση.

Ο Πρωθυπουργός, εμμέσως πλην σαφώς, απάντησε και στις νέες δηλώσεις Σόιμπλε, ο οποίος αφού είπε ότι έχει ενιαία άποψη με την Άγκελα Μέρκελ για το ελληνικό ζήτημα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κέρδισε τις εκλογές λέγοντας στους Έλληνες ότι υπάρχει πιο εύκολος δρόμος να παραμείνουν στο ευρώ χωρίς μεγάλες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις», συμπληρώνοντας ότι «ίσως δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει αυτές οι υποσχέσεις. Ακόμη και πριν από τις εκλογές είχα συμβουλεύσει τον τωρινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην δίνει τέτοιες υποσχέσεις». 
 
Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα
«Όπως είναι γνωστό από προχθές το βράδυ, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει επισήμως την πρόταση της προς τους θεσμούς, για έναν έντιμο και αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό, που θα δώσει ένα τέρμα σε αυτή την κρίση στην Ευρώπη. Βεβαίως θα δώσει την δυνατότητα στην Ελλάδα να ξεφύγει από αυτή την ασφυξία την οικονομική, αλλά και περιθώρια ανάκαμψης, θα δώσει τέλος στα σενάρια για Grexit, θα δώσει τέλος στα σενάρια της καταστροφής.

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει σχόλια πάνω σε αυτή την πρόταση, αλλά ούτε και κάποιο άλλο κείμενο, όπως ακούμε, από την πλευρά των θεσμικών εταίρων.

Χθες βράδυ δέχθηκα πρόσκληση από τον πρόεδρο της Κομισιόν, τον Ζάν Κλοντ Γιούνκερ, να μεταβώ στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουμε από κοντά και με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκα θετικά. Θα πάω για να συζητήσουμε πάνω στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Να του εξηγήσω ότι σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαίο οι θεσμοί και κυρίως η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, να προσχωρήσει στο ρεαλισμό πάνω στον οποίο κινείται εδώ και τρείς μήνες η ελληνική κυβέρνηση, διαπραγματευόμενη τα δίκαια του ελληνικού λαού προς όφελος μιας ενωμένης Ευρώπης, που σήμερα είναι αναγκαία για τους λαούς όσο ποτέ. Χρειαζόμαστε την ενότητα, πρέπει να αποφύγουμε τη διαίρεση. Είμαι βέβαιος ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα κάνει αυτό που πρέπει. Θα προσχωρήσει στον ρεαλισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου