Γιάννης Δραγασάκης: «Οι δανειστές επιμένουν σε μεγάλες αυξήσεις στο ΦΠΑ και μειώσεις συντάξεων»

«Η ελληνική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε σήμερα στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις όπως είχε συμφωνηθεί, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα».

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, που μετέχει στην αντιπροσωπεία της κυβέρνησης που βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

«Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Ωστόσο παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ. 

Δραγασάκης-Τσακαλώτος-Παππάς αποχώρησαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) αφού, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι απαιτήσεις των δανειστών είναι παράλογες και οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών είναι τεράστιες.

Κοινοτικές πηγές ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει πιθανότητα διεξαγωγής έκτακτου EuroWorking Group τη Δευτέρα, αλλά και ότι στο Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου δεν θα συζητηθεί καν το θέμα της Ελλάδας, καθώς δεν υπήρξε καμία πρόοδος στις συνομιλίες.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η πλευρά των πιστωτών της Ελλάδας επιμένει να ζητά μόνιμες περικοπές δύο δισ. ευρώ (ή 0,5% του ΑΕΠ) για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να απορρίπτει μετά βδελυγμίας. Οι Βρυξέλλες παραπέμπουν τώρα στο Eurogroup της Πέμπτης.

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά.

Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας», ανέφερε ακόμα ο Γιάννης Δραγασάκης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάρρευση των διαβουλεύσεων θεσμών-Ελλάδας στις Βρυξέλλες:
«O Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία απόπειρα αυτό το Σαββατοκύριακο να βρεθεί μέσω των προσωπικών του εκπροσώπων και σε στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μια λύση με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα που θα επιτρέψει τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως για το Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου.

Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει το στόχο τους καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup.

O Πρόεδρος Γιούνκερ παραμένει πεπεισμένος ότι με την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών από την ελληνική πλευρά και την πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, η λύση μπορεί ακόμα να βρεθεί πριν από το τέλος του μήνα».
Από την πλευρά του, ο αρθρογράφος των «Financial Times», Πίτερ Σπίγκελ, μετέδωσε από τις Βρυξέλλες πως η σύντομη συνάντηση (κράτησε μόλις 40-45 λεπτά) είναι «κακό σημάδι» και επικαλέστηκε συνομιλία του με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, αμέσως μετά τη διακοπή των συνομιλιών. «Θα δούμε», υποστήριξε ο κ. Σπίγκελ, ήταν η απάντηση του κ. Παππά, όταν τον ρώτησε εάν η σύντομη συνάντηση είναι «κακό σημάδι». «Και ύστερα χαμογέλασε», πρόσθεσε ο αρθρογράφος των «FT».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου