ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ Παναγιώτη Ρουμελιώτη στην Επιτροπή Αλήθειας της Βουλής για το Χρέος (vid)

ΓΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ λάθη, τα οποία έγιναν πριν την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου, έκανε λόγο ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Καταθέτοντας στην Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος στη Βουλή, προχώρησε σε σημαντικές αποκαλύψεις.

Δύο μόνο στοιχεία αρκούν απ' όσα έχει πει μέχρι στιγμής ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης:

  • Εάν είχε αποφασιστεί αναδιάρθρωση του χρέους το 2010, το «κούρεμα» που θα χρειαζόταν θα ήταν μόνον 30%.

  • Οι καθυστερήσεις άφησαν χρόνο στις ευρωπαϊκές τράπεζες να ξεφορτωθούν τα «τοξικά»ελληνικά ομόλογα. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μείωσαν έκθεση τους στο χρέος από τα 76 δις ευρώ που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου του 2009 σε 38 δις ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου του 2011.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, είπε ότι πριν από το πρώτο μνημόνιο έγιναν κρυφές συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων του Στρος Καν και Γάλλων και Γερμανών για αναδιάρθρωση χρέους. Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί αρνήθηκαν παρέμβαση στο χρέος, γιατί δεν ήθελαν να συμμετάσχουν οι τράπεζές τους σε κάτι τέτοιο.

Μάλιστα, επισήμανε ότι οι Αμερικανοί ήταν εξοργισμένοι με τους Γερμανούς, ενώ, υπήρχε και ένα τηλεγράφημα του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος έλεγε ότι ο ρόλος και η εμπλοκή των γερμανικών τραπεζών είναι μέρος του προβλήματος.

Μίλησε για τεράστιο λάθος από την πλευρά της Ελλάδας και της Ευρώπης, καθώς την παρέμβαση για το χρέος τη ζητούσε το Ταμείο, αλλά οι άλλες δύο πλευρές αρνήθηκαν.

«Αυτό είχε τεραστίων διαστάσεων συνέπειες και λήφθηκαν πολύ σκληρά μέτρα. Ο ελληνικός λαός πλήρωσε το λάθος. Οι ευρωπαίοι δεν έχουν ευθύνη;» σημείωσε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ, ακόμη, λάβρος κατά του Γιώργου Παπανδρέου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2010 αντί να έχει μέτρα λιτότητας περιείχε παροχές.

«Η ελληνική κυβέρνηση συνέβαλε όσο μπορούσε για να αποκλειστεί η χώρα από τις αγορές» σημείωσε ο κ. Ρουμελιώτης υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου περί «Τιτανικού». «Η χώρα δυσφημίστηκε σε όλο τον κόσμο και αποκλείστηκε από τις αγορές» σημείωσε.

ΑΙΣΘΗΣΗ προκάλεσαν και τα όσα είπε για την Κριστίν Λαγκάρντ. Αφησε να εννοηθεί ότι τόσο η επικεφαλής του Ταμείου όσο και ο Ρώσος εκπρόσωπος (που είναι ο παλαιότερος) του είπαν να δηλώσει ότι οι απόψεις του είναι προσωπικές και του υπενθύμισαν τόσο τις δεσμεύσεις του περί εμπιστευτικότητας όσο και το γεγονός ότι έχει ασυλία ως πρώην μέλος του ΔΝΤ. Από την άλλη πλευρά ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης σημείωσε ότι γνωρίζει πως η Επιτροπή της Βουλής έχει επιστημονικό χαρακτήρα.

Σε εκείνο το σημείο η Ζωή Κωνσταντοπούλου του ανέφερε ότι «Θα ζητήσουμε από το Ταμείο και εξηγήσεις και έγγραφα για τα όσα μας είπατε».

Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης προειδοποίησε ακόμη για την επερχόμενη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.

ΣΗΜΕΙΩΣΕ επίσης ότι το κράτος κινδυνεύει να χάσει πολλά λεφτά από τον νόμο που προβλέπει ότι το 2017 οι τράπεζες θα ιδιωτικοποιηθούν ξανά. Προβλέπει, μάλιστα, ότι αν δεν προσέξει το κράτος κινδυνεύει από τα 24 δισ. το Δημόσιο να πάρει πίσω τα 16 και τα υπόλοιπα να χαθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου