ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ η συμμετοχή στην ευρωζώνη, επανέλαβε στέλεχος της ΕΚΤ - Στο ίδιο μήκος κύματος και η Τράπεζα της Ελλάδας

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στην ευρωζώνη είναι ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ και η αποχώρηση από το ενιαίο νόμισμα δεν προβλέπεται βάσει της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επανέλαβε ο Ιβ Μερς (φωτο), μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.

"Θεωρούμε τη συμμετοχή στην ευρωζώνη αμετάκλητη και αυτό ισχύει βάσει της παραδοχής ότι οι κανονισμοί και η συνθήκη (σ.σ. της ΕΕ) έχουν γραφτεί", σημείωσε ο Μερς σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ιβ Μερς έδωσε αυτή την απάντηση ερωτηθείς σχετικά με το τι θα συνέβαινε εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη και το νέο σύστημα T2S της ΕΚΤ, για αξιόγραφα αποτιμημένα σε ευρώ, το οποίο τίθεται σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα.

Ο Μερς τόνισε ότι δεν θα ήθελε να υπεισέλθει στη σεναριολογία σχετικά με την αποχώρηση οποιασδήποτε χώρας από το ευρώ και πρόσθεσε πως η ευρωπαϊκή προσέγγιση βασίζεται στη συνεργασία και στην επίτευξη συμφωνίας ακόμη και σε "δύσκολες καταστάσεις".

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ της Ελλάδας στο πρώτο κύμα των χωρών που θα ενταχθούν στο σύστημα Target 2 Securities θα συμβάλλει στη χρηματοοικονομική σταθερότητα, εκτίμησε ακόμη ο Ιβ Μερς.

Το σύστημα τίθεται σε λειτουργία την 22η Ιουνίου, με τη σύνδεση σε αυτό της Ελλάδας, της Μάλτας, της Ελβετίας και της Ρουμανίας. Ο Μερς επισήμανε ότι δεν αναμένει να υπάρξει κανένα πρόβλημα με την Ελλάδα όταν το σύστημα T2S για την ενοποίηση των διακανονισμών των άυλων τίτλων τεθεί σε λειτουργία.

"Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή μιας χώρας σε ένα τέτοιο σύστημα συμβάλει στη χρηματοοικονομική σταθερότητα (...)", κάτι που "είναι μεγάλη ανάγκη να υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και ιδίως στην Ελλάδα", πρόσθεσε ο Ιβ Μερς.

«Χρεοκοπία εντός του ευρώ δεν υπάρχει», η άποψη του Γιάννη Στουρνάρα σύμφωνα με κύκλους του περιβάλλοντός του

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – μήνυμα με πολλούς αποδέκτες αναμένεται σήμερα από την Τράπεζα της Ελλάδος στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής.


Ουσιαστικά η Κεντρική Τράπεζα μεταφέρει το μήνυμα της ΕΚΤ που δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι εντός ευρώ χρεοκοπία δεν είναι δυνατό να υπάρξει.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα ο Γιάννης Στουρνάρας εκφράζει την άποψη ότι “χρεοκοπία εντός ευρώ δεν υπάρχει” και πως η εκδήλωση πιστωτικού γεγονότος μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Παράλληλα οι εκτιμήσεις των αναλυτών στην Φρανκφούρτη, έδρα της ΕΚΤ εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει απόφαση η οποία θα θέτει σε κίνδυνο τη διαπραγμάτευση, οδηγώντας σε ασφυξία τις ελληνικές τράπεζες, δημιουργώντας έτσι αρνητικό κλίμα.

Αντίθετα η πρόθεση της ΕΚΤ είναι να συνεισφέρει στη δημιουργία κλίματος συμφωνίας.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ αξιωματούχος φέρεται να αναφέρει ότι όσο η Ελλάδα βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και δεν εκδηλώνει πιστωτικό γεγονός η ΕΚΤ μέσω ELA θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες.

Δηλώσεις που ουσιαστικά διαψεύδουν το σενάριο στον ξένο Τύπο για κλείσιμο της στρόφιγγας λόγω του κλίματος που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στη διαπραγμάτευση. 

Τελευταία ενημέρωση: 11:00


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου